USD 39.00 39.32
  • USD 39.00 39.32
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Допомога армії - шахраї наживаються на благодійності

21 Листопада 2014 12:39
Волонтерський рух із допомоги армії набув небачених масштабів не лише на вулицях міст України, а й в Інтернеті. Та, як з’ясувалося, серед віртуальних «помічників війська» чимало охочих нажитися на біді в країні. Одного із псевдоволонтерів вирахували журналісти проекту «Народний контроль. Спецвідрядження», - пише ZIK.

Як уже доводили розслідування різних ЗМІ, майже 50% допомоги насправді не доходить до адресата, а безслідно зникає.

Спочатку через програму «Гугл пошук у картинках» на сторінках різних користувачів журналісти знайшли однакові фотозвіти про доправлення допомоги на фронт. Понад те, траплялися випадки, коли збігалися не лише фото, а й тексти постів. Різнилися лише реквізити рахунків, на які потрібно надсилати гроші.

Отож, волонтерка із Харкова Оксана Закутько опублікувала звіт і фото закупленого для бійців 17 серпня. У миколаївській групі «SOS Армія України» така ж інформація з’явилась на день пізніше – 18 серпня. Текст звіту ідентичний, хіба що реквізити карток для надсилання допомоги вказані різні: у першому випадку – на ім’я Оксани Закутько, в іншому – Дмитра Дубровного із Миколаєва.

Цікаво, що фотозвіт користувач Оксана виклала на особистій сторінці у Фейсбуці, а на фото є і сама волонтерка. Водночас на сторінці користувача Дмитра Дубровного жодного запису про допомогу армії нема, така інформація – лише на сторінці групи.

Тож, хто із волонтерів справжній?

Журналісти зателефонували Оксані Закутько і під час розмови з’ясували, що Оксана справді активно допомагає військовим, а от із Дмитром Дубровним, який скопіював її інформацію, дівчина не знайома.

«Якщо виклали мої фото, але з реквізитами іншої картки, – це шахрайство», – заявила Оксана.

«Засвітився» Дмитро Дубровний іще в кількох випадках. Так, ідентичні фото виявили у вже відомій миколаївській групі «SOS Армія України» – знову з реквізитами картки Дубровного – і на сторінці користувача Ірини Бондаренко із Черкас. Щоправда, дівчина доповнила фото повним звітом про переказані кошти, вказала, на що витратила гроші.

Ірина розповіла, що збирає гроші для хлопців із 128-ї гірськострілецької бригади із Черкас. Про Дубровного – ні сном ні духом.

Не знайомий із Дубровним і волонтер з Рівного Юрій Дюг, чиї фотозвіти також скопіював Дмитро.

«Ніколи не чув про такого волонтера, нічого не знаю про його діяльність. Хоча волонтери навіть із різних міст знаються між собою, бо співпрацюють», – зауважив Юрій Дюг.

Врешті журналісти зателефонували самому Дмитрові Дубровному. Спочатку представилися охочими підтримати військових. Під час розмови почули, що допомогу краще надавати грошима, бо «їжі достатньо», а ще група «SOS Армія України» «підписала договір із польською фірмою, яка за собівартістю це все віддає».

Також під час спілкування Дмитро сам визнав, що не знайомий із волонтерами з Рівного і Черкас, бо їхня група наразі не має у цих містах своїх представників.

Якщо на початку розмови Дубровний ввічливо відповідав на всі запитання українською, то, дізнавшись, що йому насправді зателефонували журналісти, різко змінив тон і перейшов на російську мову.

«Мне много кто звонит і говорит за чеки. Я чеки представляю только тем людям, которые действительно помогают, а считать деньги других людей... Смотрите в свой кошелек».

На запитання, на що ж саме витратив гроші, які отримував від людей на картку, хлопець відповів більш ніж однозначно: «Знаете что, бл..н, ребята, а не пошли бы вы нах..р, бл...ть! Вот так я вам скажу».

Очевидно, що надалі вивчати діяльність цього волонтера – компетенція правоохоронних органів. Відтак, журналісти вже написали відповідну заяву в СБУ.

Та, на превеликий жаль, це не єдиний приклад сумнівної роботи деяких «волонтерів» і начебто благодійних організацій, котрих суттєво побільшало в Україні із початком війни на Сході.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Редакція сайту прийняла рішення тимчасово закрити коментування під новинами, які стосуються військових подій на сході.
В Україні триває війна, зокрема інформаційна. Таким чином, ми не можемо допустити, щоб ресурс Інформаційного агентства Волинські Новини використовували як майданчик для дестабілізації ситуації.


Утім нам важлива думка нашого читача, тож запрошуємо до обговорення публікацій на сторінках агентства в соціальних мережах.




Система Orphus