USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.15 39.45
  • PLN 9.71 9.93

Громадські ініціативи: «Луцьк у долонях», сквери, альтанки та ІТ

22 Травня 2017 16:15
У Луцьку триває голосування за громадські ініціативи, які будуть профінансовані з бюджету міста. Конкурсний комітет до голосування допустив 14 проектів. І хоч голосування розпочалося ще 20 травня, та лучани не надто поспішають підтримувати ідеї. Поки що голосів - мінімум.

Нагадаємо, на конкурс виділили 500 тисяч гривень з міського бюджету. Відповідно до умов конкурсу, частка коштів з казни міста має не перевищувати 50 тисяч гривень на один проект. Решту необхідної суми (якщо вартість вища) ініціатори мають віднайти самі.

Основними пріоритетами для проектів, які можуть брати участь у конкурсі, визначили: облаштування публічного простору міста, в тому числі для соціальної інтеграції людей з обмеженими можливостями; застосування інформаційних технологій для популяризації міста; використання комунального громадського транспорту для реалізації різних соціальних, культурних та творчих ідей.

До голосування конкурсний комітет допустив 14 проектів, які стосуються життєдіяльності міста. До слова, цього року проекти туристичного напрямку розглядалися окремо, оскільки управління туризму і промоції міста проводило власний конкурс і мало власні видатки на ці потреби.

Отож, які проекти змагаються за те, щоб бути втіленими? Фактично, усі ініціативи можна поділити на три групи: благоустрій та відпочинок; ініціативи, покликані полегшити проживання у місті людям з особливими потребами; ІТ-проекти для покращення комфорту городян та інвестиційної привабливості Луцька.

Благоустрій: сквери, алеї, місця для вигулу собак.

Найчисельніша група проектів, поданих на конкурс громадських ініціатив, стосуються благоустрою міських територій.

«Екозону відпочинку» пропонують облаштувати біля входу до «Луцького центру первинної медико-санітарної допомоги».

Вона має бути облаштована парковкою для велосипедів на 4 місця, колясочною з навісом на 3 місця, та лавочкою, де будь-який відвідувач закладу чи супроводжуючий зможе комфортно провести час, або припаркувати велотранспорт чи дитячу коляску. Планується провести благоустрій території «екозони», облаштувати її смітником та екосвітильником на сонячній батареї, який не буде залежати від центрального електропостачання та буде підсвічувати територію парковки у вечірній і нічний час. Бюджет проекту - 10 800 гривень.
Проект «Рекреаційна зона до 6 та після 60 і всім, всім, всім» передбачає облаштування території біля дитячого майданчика. Крім того, пропонується прокласти бруківку, докупити ігрове дитяче обладнання, встановити лавочки та зробити сучасні клумби біля будинку, встановити смітники. Бюджет проекту - 50 000 гривень. Однак, автори не вказали місце облаштування рекреаційної зони.

50 тисяч гривень – вартість проекту «Сквер на Перемоги-Огієнка». Він передбачає облаштування публічного простору скверу/зеленої зони. Встановлення лавок, креативної лавки-клумби, вказівників на згаданій території.

Проект «Арт – альтанка» покликаний відновити громадський простір та створити «архітектурну арт-перлину» за 50 000 біля входу у центральний пак культури і відпочинку імені Лесі Українки.
На вулиці Градний Узвіз пропонують організувати «Алею поезії». Створення нового арт-об’єкту у центрі міста запланували протягом літа 2017 року.

Сама алея передбачає облагородження паркану біля Собору Святої Трійці.
Між ЗОШ № 11 та ДНЗ № 37 пропонують облаштувати «Сквер мрійників та інтелектуалів». Тут хочуть встановити лавочки, лави-гойдалки, місця для гри в шахи.

Бюджет проекту - 49 950 гривень.

Між будинками на вулиці Кравчука №№ 7 та 9 пропонують встановити майданчик для панна-футболу.

Панна-футбол - гра, з якої проводяться світові турніри, яка передбачає прокидання м’яча між ногами суперника.

Щоб втілити проект потрібно облаштувати колоподібний огороджений майданчик з двома маленькими воротами. Діаметр кола - 5,6 м. Висота огорожі - 1,70 м. Огорожа встановлюється на тверде або трав'яне покриття.

Вартість цього обладнання та його встановлення - 54 978 гривень.
«Урбанпростір». Встановити креативні місця для відпочинку молоді на території біля головного корпусу СНУ ім. Лесі України пропонують за 50 тисяч гривень.
Одна з ініціатив, допущених до голосування, називається «Безпечний вигул собак у Сквері Героїв Майдану». Вона має на меті облаштувати парканом частину майданчика для вигулу собак у сквері «Героїв Майдану». Автор А. Курнєва пропонує бюджет проекту - 64 600 гривень.

Ще один майданчик для вигулу собак «Happy DOG» пропонують облаштувати на території Центрального парку культури та відпочинку імені Лесі Українки. Вартість проекту - 55 390 гривень. Автор проекту - ГО «Прометей».
ІТ- проекти: розумна зупинка і інформаційне табло

Ще один з проектів, за який можна проголосувати на сайті – встановлення у Луцьку інтелектуального інтерактивного табло. Згаданий об’єкт автор пропонує становити біля приміщення бібліотеки для юнацтва, там же має бути вільний доступ до wi-fi.

Табло поширюватиме інформацію про історію, архітектуру, культуру та діячів краю, про роботу установ культури, рух транспорту, програми свят, анонси про книги, фільми, експозиції музеїв, соціальну, екологічну та спортивно-оздоровчу рекламу. Інтерактивний режим роботи табло забезпечить публічні презентації, майстер-класи з програмування, телекомунікаційне спілкування: телемости, відео конференції.

Бюджет проекту - 56 500 гривень.

А ось біля готелю «Україна» пропонують влаштувати «розумну зупинку».

Зокрема, на електронному табло, яке там пропонують розмістити, має бути вказаний прогнозований час очікування транспортних засобів на зупинці, напрямок слідування по маршруту, час прибуття згідно розкладу.

Окремо виділяється спеціально надана інформація про розклад руху громадського транспорту для людей з особливими потребами. Додатково розміщені годинник та дві біжучих стрічки: в одній з них відображаються новини, а в другій - реклама. Вартість втілення ідеї - 51 500 гривень.

Ще один проект з галузі ІТ - розробка веб-сайту для збільшення інвестиційної привабливості Луцька «Invest in Lutsk».

Цей веб-ресурс повинен мати зручний інтерфейс (українською та англійською мовами з можливістю додавання інших мов). Він буде максимально інтерактивним та допоможе вітчизняним і закордонним інвесторам дізнатися про інвестиційний потенціал міста, об’єкти інвестиційної нерухомості, вільні земельні ділянки, актуальні інвестиційні пропозиції та проекти від підприємств міста, міститиме інформацію про найважливіші галузі економіки міста, статистичну інформацію тощо.

Також на сайті пропонується створити окремий розділ «Зроблено в Луцьку», у якому буде відображено інформацію про підприємства міста та пропагуватиметься продукція, яку вони виготовляють. Усі матеріали супроводжуватимуться відповідною текстовою, відео чи/та графічною інформацією.

Для того, щоб втілити ідею в життя, автори просять 30 500 гривень.

На допомогу людям з особливими потребами

На жаль, лише одна з 14-ти ініціатив стосується допомоги людям з обмеженими можливостями. Вона називається «Луцьк у долонях».

Проект спрямований на покращення інформаційної доступності та популяризації інформації про місто Луцьк у доступних форматах для людей з глибокими порушеннями зору.

Зокрема йдеться про видання путівника «Луцьк - прогулянки містомс рельєфно-крапковим шрифтом Брайля у студії друку «BrailleStudiо» та аудіозапис путівника «Луцьк - прогулянка містом» СІД Медіа Груп. Путівник в аудіоформаті допоможе ознайомлюватися з інформацією про місто людям з порушеннями зору, які не володіють шрифтом Брайля, людям з порушеннями мовлення (дислексією), які мають труднощі з процесом читання, людям старшого віку, школярам та студентам.

«Реалізація даного проекту допоможе вирішувати не лише проблеми інформаційної доступності, але й допоможе людині з порушеннями зору зорієнтуватися у місті Луцьку, вирішувати освітні та просвітницькі завдання, знайомлячи людей різного віку з історією і сучасністю міста», - йдеться в презентації проекту.

Бюджет - 50 000 гривень.

***

Голосування за громадські ініціативи триватиме до 28 травня. Отож, хто бажає - може підтримати проект, який йому припав до душі, у системі електронних петицій, модуль «Громадська ініціатива» через банківські системи ідентифікації (bankID) або ЕЦП. Зауважимо, що один житель міста може проголосувати не більше, ніж за три ініціативи.
Посилання на голосування за ініціативи – тут.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus