USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Як на лісових мисливських угіддях «відмивають» державні кошти

8 Серпня 2013 12:58
Для чого створювати державне підприємство, яке функціонує лише на папері? Виявляється, це хороший спосіб «відмити» державні кошти, а ще перейти дорогу «конкурентам», які «зазіхають» на ті ж мисливські угіддя, інформує ТРК Аверс.
Так, у листопаді 2008 року наказом Державного комітету лісового господарства України на масивах Володимир-Волинського державного підприємства було створене Ішівське мисливське господарство, яке займало три лісництва: Устилуг, Ішів та Стенжаричі. Цим же наказом його було віднесено до сфери управління обласного лісового та мисливського господарства.
Крім того, згідно з наказом, з балансу державного підприємства «Володимир-Волинське лісомисливське господарство» безкоштовно передали основні засоби на баланс новоствореного підприємства.
ПІДПРИЄМСТВО НА ПАПЕРІ
Здавалося б, нічого незвичайного в цьому факті немає. Однак, як виявилося, хоча підприємство де-факто існувало, однак не все там було «чисто».
Як вдалося з’ясувати, хоча державне підприємство «Ішівське мисливське господарство» і було офіційно зареєстроване як підприємство, яке займається веденням мисливського господарства, однак мисливських угідь у нього не було.
Крім того, як користувач мисливських угідь воно не існувало, та й у статистичній звітності не зафіксоване. Цей факт підтвердили у Головному управлінні статистики в області: ДП «Ішівське МГ» за формою №2-тп (мисливство) в органи статистики не звітувалось.
Той факт, що державне підприємство функціонувало лише на паперах, доводить і відсутність рішення обласної ради щодо надання мисливських угідь державному підприємству «Ішівське мисливське господарство».
Крім того, виникають сумніви і щодо легітимності проекту здійснення мисливського господарства, розробленого для ДП «Ішівське МГ». Адже перш ніж прийняти матеріали для обстеження мисливських угідь, інститут, який розробив проект, повинен був керуватися рішенням органу місцевого самоврядування, себто обласної ради.
До того ж відсутність рішення обласної ради унеможливлює передачу мисливських угідь у будь-чиє користування. Регулюють це питання Земельний кодекс та закон «Про мисливське господарство». Однак як бачимо, закони в Україні поширюються не на всіх, оскільки біля «державного корита» локалізуються особи, які чомусь вирішили, що вони – понад законом.
У повідомленні йдеться, що підприємство створили, на облік його поставили, що забезпечило отримання державного фінансування, однак юридичних підстав для отримання угідь не було.
Цікаво, що всі контролюючі органи закривали на цей факт очі. Управління лісового та мисливського господарства офіційно проводило облік мисливських тварин, представники управління екології і представники екологічної інспекції брали участь у цьому фарсі. Всі знали про те, що підприємство існувало, але всі закривали очі на те, яким воно насправді було.
Розділ IV статті 21 Закону «Про мисливське господарство» чітко вказує: діяльність у мисливському господарстві здійснюється користувачами мисливських угідь. Не допустимо користуватися мисливськими тваринами, здійснювати мисливське господарство без оформлення відповідних документів в установленому цим законом порядку.
У прокуратурі, мабуть, вважають, що все було законно. Адже як інакше розуміти той факт, що фіктивне державне підприємство проіснувало майже чотири роки, за цей час освоїло чимало державних коштів та безкарно ліквідувалося, так і не привернувши уваги контролюючих органів.
ПОЛЮВАННЯ ЗА ЧУЖИМИ ЛІЦЕНЗІЯМИ
Ще одна на перший погляд дрібна деталь, яку варто згадати: хоча мисливські угіддя з «Володимир-Волинського ЛМГ» були передані на баланс «Ішівського МГ», ліцензії на видобуток мисливських тварин отримував Володимир-Волинський лісгосп.
Так, у наказах Міністерства охорони природного середовища України «Про затвердження лімітів добування, відстрілу, відлову, диких парнокопитих та хутрових звірів і встановлення норм відстрілу мисливських тварин у сезон полювання» фігурує лише Володимир-Волинське ЛМГ, а от ДП «Ішівського мисливського господарства» немає. Згідно з наказами, з моменту створення підприємства, а це 2008 рік, до його ліквідації у 2012-ому в «Ішівському МГ» полюванням не займалися.
Однак насправді полювання там здійснювали, щоправда за чужими ліцензіями, отриманими Володимир-Волинським ЛМГ, мисливські угіддя охоронялися, тварини підгодовувалися. Підприємство звітувалося у Київ про витрати на здійснення мисливського господарства. На це, відповідно, передбачалося фінансування з бюджету. Фактично таким нехитрим чином «умілі руки» відмивали бюджетні кошти.
Тож майже чотири роки обласне управління лісового та мисливського господарство, заручившись підтримкою контролюючих органів, «водило за ніс» державу, «заробляючи» гроші на сумнівному підприємстві.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
800 Показати IP 8 Серпня 2013 17:03
ви б спочатку читали те, що друкуєте. спочатку пишете- "...мисливські угіддя охоронялися, тварини підгодовувалися...". а потім самі собі суперечите- "...фактично таким нехитрим чином «умілі руки» відмивали бюджетні кошти..." питання - а за чий кошт мало охоронятися і підгодовуватися?
Абдулло Показати IP 11 Серпня 2013 17:53
круто

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus