USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Як на ринок нерухомості в Україні впливає новий податок

4 Червня 2013 13:15
Схема реєстрації прав власності на квартири в Україні серйозно змінилася у цьому році. Зокрема зі схеми прибрали БТІ, замкнувши весь процес на нотаріусі, а також ввели новий податок на «зайві» житлові квадратні метри.

Про це пише Корреспондент.

Так, новий податок на нерухомість почали стягувати з поточного року. Під його дію потрапляють власники квартир житлоплощею понад 120 квадратних метрів, будинків житловою площею понад 250 квадратних метрів, а також власники двох або більше квартир, квартири та будинку, двох і більше будинків.

За інформацією Мінзборів, податок зобов'язані будуть заплатити близько 80-90 тисяч українців, які дадуть казні країни близько 75 мільйонів гривень. Відзначається, що всупереч порівняно малому розміру податку, багато українців поспішили оптимізувати свої податки.

«Приблизно з місяць тому Україною прокотилася перша хвиля масового оформлення «дарчих» на зайві квартири і метри», - відзначає фахівець компанії «SV Development» Сергій Костецький.

Тим не менш, перепланування з метою зменшити житлову площу квартири, за словами аналітика, українці навряд чи зважаться робити через нерентабельність. Ціна подібних будівельних робіт значно більша від розміру податку.

Ріелтори пишуть, що навіть у поточному вигляді новий податок майже ніяк не позначився (і не позначиться) на ринку купівлі/продажу нерухомості, оскільки сума податку порівняно мала щодо ціни квартири.

Крім того, з 1 січня набули чинності нові стандарти реєстрації нерухомості. Для того, щоб здійснити купівлю/продаж, не потрібно брати в БТІ витяг з реєстру прав власності, потім завіряти угоду в нотаріуса і знову йти до БТІ для реєстрації прав нового власника. Тепер процес реєстрації відбувається у момент засвідчення угоди нотаріусом.

Всупереч тому, що плани щодо зміни правил реєстрації озвучили давно, їх введення ґрунтовно послабило ринок купівлі/продажу житла. Січень і початок лютого самі ріелтори назвали неробочими, оскільки договори не оформлялися. У першу чергу тому, що нотаріуси ще не були готові займатися їх реєстрацією.

«Далеко не всі нотаріуси отримали на той момент доступ до баз реєстру, а ті, хто його мав, були технічно неготові до оперативного внесення даних», - поскаржився голова Нацради Ріелторської палати України Віктор Несін.

Проте любителям економити нові правила можуть здатися невигідними. Так, якщо раніше можна було обійтися тисячею гривень, то зараз оформлення договору коштуватиме втричі дорожче.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus