USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.80 9.95

Керівник вузлової лікарні у Ковелі прокоментувала ситуацію в закладі

12 Березня 2016 11:34
Ковельська вузлова лікарня залишилася без стабільного фінансування після того, як «Укрзалізниця» віддала її на баланс Волинської облради. Як відомо, ситуація з медзакладом майже два роки - у підвішеному стані. Уже кілька разів поставало питання про доцільність існування лікарні, а також її пропонували перекваліфікувати на хоспіс. Однак і медики, і пацієнти проти таких дій. Адже лікарня обслуговує не лише мешканців міста, а й усієї Волинської області. А більшість пацієнтів – залізничники, члени їхніх родин, воїни АТО та пенсіонери, тому доля медзакладу їх турбує неабияк.

Нині вузлова лікарня живе з обласного та міського бюджетів, за рахунок коштів від проходження медичних оглядів залізничників та за кошти страхової компанії, яка виділяє гроші на лікування й медикаменти. «Не беремо грошей із обласного бюджету на медикаменти та харчування хворих, бо нам це покриває страховка. І це вже добре», – розповіла виконувач обов’язків головного лікаря Наталія Віслогузова.

Про скорочення самих працівників медустанови наразі не йдеться. Однак деяким працівникам зменшили ставки. Наприклад, із цілої перевели на 0,75. Зі слів Наталії Вікторівни, також проводили незначні скорочення, аби вкластися в обласний бюджет.

Наталія Віслогузова запевняє, що Ковельську вузлову лікарню не можна закривати. Адже по допомогу сюди звертається не лише місцеве населення, а й пацієнти з усієї Волинської області. «Це цілісний лікарняний комплекс. Надаємо послуги залізничникам, членам їхніх сімей, обслуговуємо жителів міста та області. А зараз є нагальна потреба, аби лікувати та проводити реабілітацію воїнів АТО. Тому просимо, аби нас взяли в обласну комунальну власність», – каже виконувач обов’язків головного лікаря.

У лікарні наразі 250 працівників. «Треба зберегти колектив. Адже зараз є проблема із працевлаштуванням, ніхто не хоче втратити робоче місце. Усім потрібно годувати сім’ї», – каже Наталія Вікторівна.

Медзаклад, до слова, має багато спеціалізованих кабінетів, де пацієнти можуть обстежитися та отримати медичну допомогу. Тут є неврологічне, терапевтичне та хірургічне відділення. У лікарні діє страхова медицина, завдяки чому залізничники можуть лікуватися безплатно. Хворі мають змогу проходити не лише реабілітацію, а й власне лікування. Працює тут і протезний цех з німецьким обладнанням, що теж важливо, адже багато воїнів АТО потребують протезування. Поліклінічне відділення приймає 240 відвідувачів на день, а у стаціонарі є 90 ліжко-місць.

«Дуже багато воїнів приходять з травмами та різними недугами: гіпертонією, виразками, неврологічними захворюваннями. Звертаються й люди, які стали інвалідами після інсультів та інфарктів міокарда. Таких пацієнтів насправді дуже багато і всі вони потребують реабілітації», – розповідає виконувач обов’язків головного лікаря.

У медзакладі є рентгенівські та фізіотерапевтичні апарати, УЗД та ЕКГ. Утім це обладнання потребує модернізації та чималих коштів, аби все осучаснити. Зі слів Наталії Віслогузової, у будівлі залізничної лікарні Ковеля також треба вкласти чималі кошти. Адже котельня й досі не переобладнана на тверде паливо, тут не працює басейн і ванне відділення, а багато приміщень давно потрібно відремонтувати.

«Кошти потрібні на все: і на апаратуру, і на ремонт приміщень. А особливо нагальне питання – ремонт котельні. Наша лікарня має свою специфіку, тому її треба зберегти, – вважає Наталія Вікторівна. – Бо хто обслуговуватиме залізничників, воїнів АТО, пенсіонерів, якщо не буде вузлової лікарні? Треба вимагати в Києва, аби зберегли все так, як було колись».

Ще на початку 2015 року депутати ковельської міської ради виділили майже два мільйони гривень, аби ті, хто працює у медичному закладі, не залишилися без зарплати. Цих коштів медикам вузлової лікарні станції Ковель вистачило на три місяці. Далі заклад жив за обласні кошти – депутати Волиньради виділили 1,8 мільйона гривень.

Під час сесії Волиньради, яка відбулася 10 березня, депутати підтримали рішення бюджетної комісії виділити кошти на лікарню – 1,8 мільйона гривень. Ці гроші будуть спрямовані на виплату зарплат працівникам. Також депутати вирішили звернутися до Кабінету Міністрів України, аби в 2016 році медзаклад був на балансі «Укрзалізниці», а всі витрати понесло підприємство залізничного транспорту. Зокрема – забезпечило виплату зарплати медикам, оплату енергоносіїв, реконструкцію та встановлення опалювальних систем за стандартами енергозбереження та постачання лікарських засобів і медикаментів.

Лілія БОНДАР
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
полюх Показати IP 12 Березня 2016 12:17
тільки не треба прикриватись учасниками АТО...
лвчд Показати IP 12 Березня 2016 20:41
коментар було видалено

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus