USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Лікарня волинських залізничників – приречена?

16 Січня 2015 18:10
Ковельська вузлова лікарня, яка обслуговує волинських залізничників, цьогоріч переводиться на фінансування з місцевого бюджету. Однак грошей на її обслуговування в міському бюджеті, як і в обласному, - немає. І що робити із закладом, де майже 300 людей працюючого персоналу і обслуговується декілька тисяч волинян за страховою системою, нині не знає ніхто.

Про це стало відомо під час засідання постійної комісії обласної ради з питань соціального захисту населення, охорони здоров’я, материнства та дитинства сьогодні, 16 січня.

Так, згідно з додатком №10 чинного Закону Про державний бюджет України, Ковельська вузлова лікарня передається на фінансування місцевого бюджету.

Нагадаємо, Ковельський міський голова Олег Кіндер під час наради щодо бюджету за участю голів ОДА та облради висловив невдоволення такою перспективою. Мовляв, заклад обслуговує залізничників всієї області, а платити має бюджет міста. З його слів, бюджет Ковеля готовий витрачати гроші в частині обслуговування мешканців міста.

Торік виділили близько 9 мільйонів гривень на пацієнтів цього закладу. Зокрема, на ковельчан витратили 1,8 мільйона гривень. Саме в такому обсязі й готовий взяти на себе фінансування бюджет Ковеля. Решту Олег Кіндер просив виділити з коштів обласного бюджету. Але цього в області не можуть зробити.

Та й використати лікарню як обласний заклад чи то як філіал медучилища, чи місцевої лікарні, теж не можуть. Адже ані медучилище, ані ЦРЛ не планують розширятися.

А в закладі 275 працівників: 44 лікаря (з них - 15 пенсіонерів), 135 медсестер, 96 санітарів. Заклад обслуговує волинських залізничників безкоштовно – там діє страхова медицина. І попри переведення на фінансування місцевого бюджету, залишається відомчим закладом.

Управління охорони здоров’я ОДА, каже заступник начальника Іван Грицюк, не бачить, як можна вузлову лікарню станції «Ковель» застосувати в якості обласної установи. Вона має фінансуватися з місцевого бюджету, через Ковельське медичне об’єднання. Але де взяти на неї кошти - невідомо.

Управління надіслало й «депешу» на Львівську залізницю, адже жодного документу, окрім згаданого додатку Закону Про держбюджет щодо цього закладу, немає. А вже в місячний термін, який спливає на початку лютого, профільне відомство має підготувати документи про передачу закладу. Поки відповіді зі Львова не надійшло.

Натомість учора відбулася нарада головних лікарів відомчих закладів, які належать до сфери Львівської залізниці. Там теж жодного конструктивного рішення не прозвучало. Лишень припустили, що у деяких містах передбачили кошти на такі лікарні, із загальної субвенції на медицину. Але це підтверджено для Львова, Чернівців та Ужгороду. А ось про таку перспективу для Ковеля на Волині не чули.

Відтак, вузлова лікарня станції «Ковель», яка обслуговує волинських залізничників, у «підвішеному стані». А оскільки перспективи її розвитку і фінансування на Волині не бачать, не виключено, що заклад доведеться ліквідувати, припустили члени комісії.

Вони взяли інформацію управління охорони здоров’я до відома та й розвели руками, бо що робити із закладом в області поки що не знає ніхто.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
досить красти Показати IP 16 Січня 2015 18:19
"Укрзалізниця" - це не бідна структура. Вернути уже вкрадене і більше не красти - тоді на все вистачить.
Люся Показати IP 16 Січня 2015 18:48
На даний час багато установ в підвішеному стані
ось Показати IP 16 Січня 2015 20:49
вам і децентралізація.
іРИНА Показати IP 17 Січня 2015 15:16
А ліквідувати заклад із працюючим персоналом У З00 ОСІБ ТА ЯКІ ОБСЛУГОВУЮТЬ ДЕКІЛЬКА ТИСЯЧ ЗАЛІЗНИЧНИКІВ - ЦЕ ВИХІД? і ЯК вИ МОЖЕТЕ ЦЕ ПРОПОНУВАТИ, ЯКЩО НА ЗАГАЛЬНОДЕРЖАВНОМУ РІВНІ ЦЕ ПИТАННЯ НЕ ВИРІШЕНО????
Irina Показати IP 22 Січня 2015 00:28
Знайти фінансування лікарні - це не земельні ділянки розподіляти. Тут розум в нагоді стане. Ліквідувати треба не лікарню, а членів комісії.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus