USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Коли з’явиться світло у домівках рожищан, членів кооперативу «Крайовий»?

10 Лютого 2016 08:17
Члени рожищенського житлово-обслуговуючого кооперативу «Крайовий» уже півроку безрезультатно оббивають пороги владних структур із проханням допомогти засвітити світло у їх домівках.

До редакції Інформаційного агентства Волинські Новини звернулися представники цього кооперативу з проханням допомогти розірвати зачароване коло «відписок», яким вони блукають уже тривалий час, і висвітлити проблемне питання з електрифікацією житлового масиву, де вони будуються.

У 2007 році Рожищенська міська рада «нарізала» житловий масив під забудову на вулицях Лугова, Зелена та провулок Луговий – усього 72 ділянки. Причому лінія забудови на вулиці Зеленій фактично пролягає по водоймі. Тривалий час в силу обставин індивідуальне будівництво там не проводилось, але за останні роки молодь почала освоювати життєвий простір і зводити власні оселі. Нині всього на різних стадіях будівництва є 11 споруд. Постало питання про електрифікацію масиву. З цього моменту все і закрутилось.

… Разом з головою кооперативу Віталієм Войтовичем ідемо по житловому масиву. Під ногами чвакає багнюка – власне, до асфальтованої дороги тут ще довго. Справа та зліва – уже зведені будинки з вставленими вікнами. Там, певно, залишились лише внутрішні роботи.
— Ця історія розпочалася з того, що навесні минулого року ми зібралися з власниками будинків і вирішили організувати кооператив для проведення робіт з електрифікації, — каже Віталій. — Стали шукати власників ділянок і з’ясували, що реально з 72-х відомо тільки 56 осіб, хто оформив право власності. Фактично 16 ділянок десь «зависли в повітрі». У результаті з 56 власників до кооперативу приєдналася лише 21 особа. Решта мотивують відмову різними причинами: поки що нема грошей будуватися, взяли дітям на майбутнє, а то і не приховують, що хочуть продати.

Як з'ясовується з подальшої розмови, у 2014 році Рожищенська міська рада уклада угоду з ПАТ «Волиньобленерго» на розробку робочого проекту «Будівництво електромереж для електропостачання житлового кварталу (72 земельних ділянки для будівництва та обслуговування житлових будинків, господарських будівель та споруд) по вулиці Луговій, Зеленій, провулку Луговому в місті Рожище».
Згідно з проектом, розробку якого на той момент оплатила Рожищенська міська рада, кошторисна вартість робіт з електрифікації масиву на березень поточного 2015 року становила 960 тисяч гривень. Усі роботи з електрифікації, відповідно до нормативних актів, які регламентують діяльність ПАТ «Волиньобленерго», мають проводитись за кошти забудовників.
Осилити суму в майже мільйон гривень кооператив був не в змозі. Тож рожищани надіялись знайти поміч та порозуміння у владних коридорах. Звертались до Рожищенської районної адміністрації, Рожищенської районної ради, Волинської обласної ради та облдержадміністрації, народного депутат Сергія Мартиняка. Аленатрапили на бездушність та байдужість.

- Тут уся документація по нашій справі, - Віталій показує мені товстенну папку з листуваннями, де до кожного запиту зі звороту прикріплена відповідь з конвертом і датою надсилання відповіді. - У першому зверненні від 25 серпня ми вказали, що в кооперативі є учасник бойових дій в зоні проведення АТО та інвалід війни І групи (уже померлий, на жаль). Залишилась його дружина з двома маленьким дітьми. Мають же бути якісь пільги чи принаймні сприяння такій категорії людей?
- Будуємось по Луговій ще з 2010 року, - розповідає учасник бойових дій в зоні проведення АТО Дмитро Захарчук. - Тільки звели коробку, ще без внутрішніх робіт. Ділянку дали дружині як держслужбовцю ще у 2008 році. Наразі живемо в тестя, в будинку 8-ро людей. Тож уже хотілося б швидше переїхати у свій дім з сім’єю.

Дружина померлого інваліда бойових дій І групи Оксана Клімович з гіркотою в голосі пригадує, що весною минулого року залили фундамент та посадили садочок для малечі. Більше нічого не встигли зробити. Зараз вона мешкає в однокімнатній квартирі на вулиці Незалежності з двома дітками (3 і 5 років) і продавати землю не планує.

- Спочатку ми стояли в черзі на розселення, але квартири нам так і не дали, тільки земельну ділянку. Чоловік уже тоді був хворий, але він наче відвойовував себе від хвороби тим будівництвом, все для сім’ї старався, - каже Оксана. - Доля розпорядилася по-іншому. Поки я тут з дітьми трохи розгребуся, з тим будівництвом уже буде як є.

А тепер відстежимо дати відписок.
25.08.2015 року – перше звернення членів кооперативу.
08.10.2015 року - відповідь з РДА, підписана першим заступником голови І.Шкільним (через 1,5 місяця!)

Основна частина тексту переповідає звернення, тобто не несе жодної цінної інформації, а в останньому абзаці: «стан Рожищенського районного бюджету та бюджету міста Рожища не дозволяють на сьогодні виділити кошти на виконання зазначених робіт. При формуванні бюджету Рожища на 2016 рік питання виділення коштів на згадану електрифікацію буде поставлене на порядок денний».

Питання, а яким чином районна адміністрація може планувати бюджет міста Рожище?

Відповіді на запит з райради узагалі не надійшло! Повне ігнорування.

12.10.2015 року - відповідь від облради: «ваше звернення направлене для розгляду Рожищенській міській раді з метою вирішення питання про фінансування зазначених робіт за рахунок коштів міського бюджету міста Рожище». І знову те ж саме…
12.10.2015 року - повторне звернення членів кооперативу до голови РДА: «Прохання повторно розглянути лист-звернення та запропонувати можливі варіанти вирішення питання з електрифікації житлового масиву, навіть і на умовах співфінансування, в тому числі із залученням різного роду грантів (на наше переконання, така інформація щодо діяльності різних фондів акумульована у профільних управліннях/відділах РДА)».
16.10.2015 року - відповідь з ОДА: «…питання залучення коштів з обласного бюджету може розглядатися у 2016 році за умови залучення співфінансування з місцевого та районного бюджетів…» Що ж, позитивна звістка – можливе співфінансування!
23.10.2015 року - відповідь з РДА: «… розробити спільно з ПАТ «Обленерго» черговість робіт з підключення масиву… що систематизує процес необхідних робіт та оплату. Оскільки замовником електрифікації масиву є Рожищенська міська рада, то «є підстави підготувати звернення для розгляду на пленарному засіданні вказаного органу місцевого самоврядування питання щодо надання цільової фінансової допомоги на вказану мету».

- Фактично, попри те, що голова ОДА написав, що за умови співфінансування з місцевого та районного бюджетів реально залучити кошти і з обласного, з РДА через тиждень (!) прийшла чергова відписка - «грошей в бюджеті немає». Виходить, що або обласна та районна влади не мають зворотнього зв’язку, або районна влада просто ігнорує проблеми громадян і посилається у всьому на міський бюджет, - обурюється мій спірозмовник.

23.01.2016 року – відповідь з громадської приймальні депутата Сергія Мартиняка за підписом його помічника Олександра Пизи. А от Олександр Зіновійович переконаний, що питання електрифікації приватних ділянок «…лежить у площині морально-етичного сприйняття жителями громади та співвласниками обслуговуючого кооперативу умов спільного проживання… На жаль, з різних причин не всі громадяни можуть оплатити свої бажання в покращенні умов проживання та електрифікації житла… Ми, своєю чергою, не маємо ні повноважень, ні можливості заставити їх це зробити… впевнені, що громада Рожища та мешканці житлового масиву зможуть перебороти пережитки соціалістичного минулого у свідомості окремих громадян». І тут же «переживатєльний» помічник нардепа відправляє звернення на ім’я голови РДА, обленерго та мера з проханням звернути увагу на це питання.
У цьому випадку нічого іншого, як окрім безсмертної фрази Остапа Бендера «Не учите меня жить, лучше помогите материально», в голову не приходить. Для чого ми обираємо таких депутатів? За смітники із написом «Чисте довкілля» чи ще за якісь примарні речі?

4.01.2016 року – звернення членів кооперативу до голови облради нового скликання – Ігоря Палиці.

21.01.2016 року – відповідь з облради за підписом першого заступника О.В.Пирожика: «…повторне звернення від 4 січня направлене для розгляду Рожищенській міській раді з метою вирішення питання про фінансування зазначених робіт за кошти міського бюджету».

Втім, прецеденти, коли обласна та державна влади фінансово посприяли для розвитку інфраструктури є. Наприклад, у серпні 2015 року з обласного бюджету на електрифікацію мікрорайону «Високе» у селі Люб’язь Любешівського району виділили 125 тисяч гривень. А у 2012 році з державного бюджету на розвиток інфраструктури села Іванівка Рожищенського району Волинської області виділили 2 мільйони гривень. То що, для одних — реально, а іншим – зась!?.

Члени кооперативу пробували добитися аудієнції в голови облдержадміністрації Володимира Гунчика, але отримали відмову від начальника відділу роботи зі зверненнями громадян апарату облдержадміністрації з формулюванням: «…такого роду питання повинні вирішуватись винятково за територіальною приналежністю».

Записалися на прийом до засновника Фонду «Тільки разом» Ігоря Палиці на квітень. Потім вирішили переробити проект електрифікації таким чином, щоб підвести світло лише до будинків членів кооперативу. Рішенням сесії міської ради отримали повноваження подати замовлення на «Волиньобленерго». «За внесення змін у робочий проект на будівництво електромережі» члени кооперативу заплатили 1040 гривень.

Втомлені та збентежені учасники кооперативу «Крайовий» все ж сподівалися на краще після отримання переробленого проекту від «Волиньобленерго». Але, о диво! Коли у 2015 році загальна кошторисна вартість електрифікації усього масиву коштувала 960 тисяч гривень, то у цьому році електрифікація ділянок членів кооперативу (21 ділянка!) становить уже мільйон 100 тисяч гривень! Поки рожищани півроку стукалися у владні кабінети, курс валюти, а за ним і вартість матеріалів для електрифікації, підвищилися.
Чи буде кінець краю епопеї членів кооперативу «Крайовий», покаже час. Ця історія матиме продовження у наступних публікаціях ІА Волинські Новини.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 9
бухгальтер Показати IP 10 Лютого 2016 09:59
якби в 2015 скинулись по 2 тис дол то вже були б зі світлом. незабудовані ділянки швидше б продавались, появилися б нові сусіди які б віддавали свою частку тим хто раніше потратився, може й райрада знайшла б якихось 100-200 тис допомоги, то ж не мільйон. А так зробили новий проект тільки для себе (не безплатно напевно) , тому тим кого цей проект не стосується будуватись не цікаво бо світла їм не бачити, мільйона райрада не мала, не має, і до виборів точно не матиме, ціни ростуть, світла як не було так і нема.... пройшов рік платного очікування в темряві, а скидатись по 2 тис всеодно прийдеться.
Бухгалтер до бухгальтер Показати IP 10 Лютого 2016 10:31
Наче все і правильно пишеш (окрім слова бухгальтер), але не розумієш двох речей, простих, фундаментальних... Якби усі мали цих дві тисячі долларів на таку ціль, то ніхто б не оббивав пороги - це раз. Два - влада, мабуть, в апріорі повинна сприяти простим громадянам у вирішенні їх соціально-побутових проблем... Ну, принаймні є таке пеконання...
Анонім до бухгальтер Показати IP 10 Лютого 2016 12:39
Якби виявили бажання скинутись по першому проекту всі співвласники, то б і питань ні у кого не виникало б... Думаю, що люди готові скидатись грошима, але в адекватних сумах.....
Рожище Показати IP 10 Лютого 2016 11:24
Ви скажіть за що платити 1,1 мільйони ?Це ж не довго підрахувати скільки коштують олори і кабель і ця сума в рази має бути меншою.Потім ця лінія буде безоплатно пердана "обленерго",які належать Ахметовим,Григоришиним,Суркісам.Це повна вина НКРЕ яке не працює на людей,а на олігархів.Вони повинні заставити власників "Обленерго"будувати лінії.Ми ж не будуємо бізнесменам магазинів,щоб вони там торгували,Електроенергія також являється товаром.
Громадянин України Показати IP 10 Лютого 2016 12:28
11 будинків побудовано. Люди стягували кошти, економили на всьому, але розбити мільйон на всіх - вони ж не олігархи, в кінці кінців!!!!!!! мали б лишні мільйони, то і питань би не виникало!!!! Змушені обивати пороги і просити допомоги, щоб провести світло у домівках!!!! Тим більше - у кооперативі люди, які захищали державу, брали у часть у бойових діях, а тепер на колінах змушені випрошувати у держави елементарних умов для життя!!!!
Рожищанка Показати IP 10 Лютого 2016 13:12
Обійдіть всі інстанції з протягнутою рукою, плюс скиньтесь грошима, покращіть інфраструктуру міста, а потім, шановні, платіть Обленерго за світло!!! гарна схема.. і це покращення життя для простих людей уже сьогодні.???.... сувора реальність
зацікавлена Показати IP 22 Березня 2016 21:31
взагалі то не всіх власників ділянок повідомляли про збори це раз
Анонім Показати IP 22 Березня 2016 21:32
по друге робили проект а вулицю зелену взагалі не влючили в нього
Віталій до Анонім Показати IP 27 Березня 2016 21:47
Повідомляли УСІХ власників земельних ділянок в телефонному режимі, наголошую - УСІХ!!! Більше того, у Рожищенській громадсько-політичній газеті "Наш край" від 09 липня 2015 року за №27 (7400) було оголошення про створення кооперативу з метою електрифікації масиву, де було також відображено контактні номери осіб-організаторів. В масив входять три вулиці: частина вулиці Лугова (продовження), провулок Луговий та ВУЛИЦЯ ЗЕЛЕНА. Технічні умови ПАТ "Волиньобленерго" видавались на розробку проекту на усі три вищезгадані вулиці, відповідно і проект РОЗРОБЛЕНИЙ НА УСІ ТРИ ВУЛИЦІ, в тому числі і на ЗЕЛЕНУ. Не потрібно злословити і лукавити.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus