USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Кому і на скільки підвищать зарплати «заднім числом»

8 Вересня 2015 08:18
Підвищення зарплат та пенсій обіцяють з 1 вересня, хоча й досі відповідні зміни до законів не ухвалені. Утім, швидше за все, проблем із цим не буде, бо уряд та Президент ще мають у парламенті голоси для ухвалення рішень такого характеру. Ось тому уряд так упевнено й заявляє, що з 1 вересня розмір мінімальної зарплати, пенсії, стипендії та зарплати для бюджетників таки підвищать.

Це підтвердив газеті «Експрес» і міністр соціальної політики Павло Розенко.

Він детально пояснив, кому буде збільшено зарплату і на скільки.

-Чи підвищення стосуватиметься всіх бюджетників та за яким принципом воно відбуватиметься?

- Переважно йдеться про працівників бюджетної сфери - це вчителі, лікарі, представники культури, соціальної сфери, спорту тощо. Їхні умови оплати праці залежать від двох основних параметрів: розміру мінімальної заробітної плати і першого тарифного розряду єдиної тарифної сітки. Обидва ці параметри змінять - підвищать.

ЧИТАТИ ЩЕ: ЯК ЗМІНЯТЬСЯ СОЦВИПЛАТИ З 1 ВЕРЕСНЯ. ІНФОГРАФІКА

Тож прожитковий мінімум і, як наслідок, мінімальна заробітна плата будуть збільшені на 13% і становитимуть 1378 гривень для працездатних осіб, а перший тарифний розряд єдиної тарифної сітки підвищать майже на 19% - до 1012 гривень.

Це означає, що всі представники бюджетної сфери, які мають відповідні тарифні розряди - а їх у нас 25, отримають своє підвищення. Нагадаю: що вищий тарифний розряд, то більший коефіцієнт підвищення окладу щодо 1 розряду.

Перші розряди - з 1 по 5 - матимуть підвищення приблизно на 13%. Мова про розряди переважно технічних, некваліфікованих працівників. А от висококваліфіковані працівники, які належать до 6 і вищих розрядів, матимуть підвищення на рівні 19%.

Тобто, ми нарощуємо заробітні плати, але висококваліфікованим працівникам додадуть трохи більше. Це - свідома політика уряду. Ми будемо підтримувати передусім якісних фахівців, які є основою бюджетної сфери.

- А як буде з пенсіями?

- Збільшиться й мінімальна пенсія - на 13%. Її розмір становитиме вже 1074 гривні. Саме такий тепер буде прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність. Перерахують пенсії, за нашими оцінками, 7,5 мільйона пенсіонерам.

Йдеться про тих, кому пенсію розраховують, виходячи з прожиткового мінімуму або доводять до рівня прожиткового мінімуму. Можливо, це буде не так багато, як нам хотілося б. Однак якщо взяти до уваги, що протягом двох років не було жодних підвищень пенсійних виплат, безумовно, навіть таке невелике збільшення у нинішній складній суспільно-політичні ситуації - непоганий сигнал.

- Ви сказали, скiльком людям перерахують пенсiї, а скiльки працiвникiв бюджетної сфери отримають пiдвищенi зарплати?

- Новацiї торкнуться 3 мiльйонiв працiвникiв бюджетної сфери.

Однак у зв'язку з тим, що заробiтнi плати в недержавному секторi економiки часто залежать вiд розмiру мiнiмальної зарплати, пiдвищення торкнеться також недержавного сектора, за нашою оцiнкою - 3,5 - 4 мiльйонiв осiб.

- Якщо говорити мовою цифр, чи можете сказати, якi показники в українськiй економiцi покращилися чи принаймнi стабiлiзувалися, що дало резерв для збiльшення соцвиплат?

- Це питання трохи не до мене. Однак загалом можу сказати, що на пiдвищення соцстандартiв видiлять 10 мiльярдiв гривень.

-- Саме стiльки коштiв потрiбно до кiнця цього року?

- Так.

- Яким чином новацiю закрiплюватимуть законодавчо? Чи потрiбно вносити змiни до державного бюджету?

- Так, обов'язково. На даний момент погоджена iнiцiатива Кабмiну, думаю, що Верховна Рада швидко проголосує це рiшення, сподiваюся, вже цього тижня (розмова велася у вiвторок, 1 вересня, - Авт.)

- Однак пiдвищення виплат анонсували з 1 вересня, а узаконити його планують заднiм числом...

-У нас в країнi вже були випадки, коли пiдвищення соцстандартiв узаконювали через якийсь час пiсля впровадження. Тому i тепер, думаю, проблем iз цим не буде. Уже дали вказiвки i Пенсiйному фонду, i соцiальним службам, щоб вони готували вiдповiднi змiни до платiжних документiв. Тобто, коли парламент ухвалить це рiшення, система соцiальної полiтики вже буде готова до того, щоб у повному обсязi здiйснити виплату пенсiй та соцiальних допомог.

- А чому уряд загалом i прем'єр зокрема так спiшили заявити про пiдвищення виплат? Чому їх анонсували ще до того, як був прийнятий вiдповiдний закон?

- Суспiльству важливо давати позитивнi сигнали про те, що щось у країнi змiнюється i реформи приводять до конкретних позитивних змiн, якi може вiдчути кожен.

Iрина КОВАЛЕНКО, газета "Експрес"

До речі. Вiдомi економiсти мають свої пояснення, чому уряд так екстрено заявив про новi виплати. - Формально влада каже, що грошi вдалося зекономити завдяки оголошенiй минулого тижня домовленостi про реструктуризацiю зовнiшнiх боргiв. Але жодних документiв, якi пiдтверджували б це, не оприлюднено. У будь-якому разi, зрозумiло, що кошти для бюджетникiв знайшли, бо невдоволення людей набуває загрозливих розмiрiв, -- вважає керiвник Центру ринкових реформ Володимир Лановий.

- Пан Яценюк каже, що хоч зарплати i пенсiї пiдвищать лише в бюджетнiй сферi, це має потягнути й зростання зарплат у приватному секторi. Чи є пiдстави для такого твердження?

- Яценюку легко говорити, бо вiн грошi бере з державної скарбницi. А де мають взяти додатковi грошi приватнi пiдприємства, якщо економiка i далi падає, я не можу зрозумiти. Пiдвищити зарплати у приватному секторi - це також означає ще бiльше наростити цiни. Вiдповiдно, впаде ще бiльше реалiзацiя, пiдприємства будуть змушенi скорочувати людей. Тому Яценюк сказав щось, щоб сподобатись, але, мабуть, не дуже ретельно зважив сказане.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 9
лучани Показати IP 8 Вересня 2015 09:43
Підняття зарплат без скорочень працівників приведе до інфляції.
Ігор Показати IP 8 Вересня 2015 11:08
Ужас а які ціни яка кварплата яке все доооороге а тут збільшилась пенсія і мін. зарплата аж на 100 грн. . це ж інфляція і люди ще бідніші
бухгалтер Показати IP 8 Вересня 2015 12:36
працівникам бюджетної сфери підвищать оклад (мінім.з-плата) на 100 грн. +вислуга в % від суми підвищення і тоді, відповідно, сума індексації зменшиться на суму підвищення. А тоді сума всього нарахованої з/пл. буде дорівнювати сумі, яка була до підвищення!!!!!!!!!! Ну населення вздрогнулось, зарплату то підвищать ( на папері) чиновникам!!!!!!!!!!!!!!!!! А ФОНД З/плати на 2015 р. забрали по районних РДА, ось тобі і підвищення, ось і радуйтесь і ні в чому собі не відмовляйте.........
культура Показати IP 8 Вересня 2015 17:33
спочатку перевели на півставки, а потім додадуть 120 грн. - п і д в и щ е н н я, мать їхню....
підприємець Показати IP 9 Вересня 2015 15:46
дрібним приватним підприємцям на селі кінець.треба брати мотузку й ...
Микола Показати IP 9 Вересня 2015 23:59
Та верховній сраді сидять одні хапуги. Треба їх всіх не розстріляти а перевішати на Майдані з їхніми виродками дітьми мажорами
АЛІСА Показати IP 14 Вересня 2015 09:31
Піднімають зарпдати , соцвиплати а разом із цим і ціни. Я одинока мати виховую сама двох дітей , отримую 1280грн. За ці гроші мені треба дітей до школи зібрати , нагодувати і заплатити щоб діти вчилися!!! Хтось один із них прогодуе свою дитину. Хочу бачити , як у них дитина просить хліба.
михайло Показати IP 11 Жовтня 2015 11:28
я інвалід дитинства 2 групи але мені прожитковий мінімум низбільшився як було 949 гр так і є чи можи на вибори їм нивистачаї дайти бутьласка хтось відповідь
наталія Показати IP 6 Листопада 2015 14:26
я мама одиначка підняли виплату на 80гривень а обіцяли на 724 чому так чи це тим які працюють?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus