USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Кредитки українців можуть заблокувати

31 Серпня 2012 13:33
«Пластиковий» конфлікт Нацбанку з платіжними системами може спровокувати колапс банківської системи.

Про це інформує ТСН.

Платіжні пластикові карти можуть бути заблоковані через конфлікт Національного банку та Міжнародних платіжних систем (МПС). Предметом суперечки є вимога НБУ про те, що послуги МПС повинні оплачуватися винятково в гривні, причому це правило поширюється на всі транзакції, що здійснюються в межах України з використанням карт, емітованих банками-резидентами.
За порушення цього правила банки будуть штрафувати.

Тим не менш, МПС продовжують виставляти банкам рахунки в іноземній валюті. Зі свого боку, банкіри побоюються, що регулятор не стане закривати очі на ці порушення і почне їх карати. У перелік порушників можуть потрапити більше 100 банків - членів Visa і більше 80 - членів Мaster Сard. У цьому випадку фінустанови мають намір виставити рахунки на оплату штрафів самим Міжнародним платіжним системам.

Одночасно, при переході на гривневі розрахунки платіжні системи можуть підвищити тарифи у гривнях, щоб нівелювати курсові ризики. Не виключено, що частину цих витрат банки перекладуть на своїх клієнтів. Альтернативним ж сценарієм розвитку подій, стверджують експерти, може стати повна зупинка банками платежів платіжним системам за надані послуги, щоб уникнути гніву НБУ. Правда, в цьому випадку вони ризикують спровокувати справжній колапс на банківському ринку.

Тотальні неплатежі можуть призвести до блокування платіжними системами авторизації вітчизняних банків.
«Якщо банк перестає розраховуватися з платіжною системою, його авторизація може бути заблокована протягом 10 хвилин, особливо в умовах кризи. Натиснути на кнопку в даному випадку набагато швидше, ніж закрутити вентиль на газопроводі», - пояснили експерти.

При блокуванні авторизації власники карток не зможуть користуватися «пластиком» як в Україні, так і за кордоном. Тому фінансисти сподіваються на компроміс.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
UA Показати IP 31 Серпня 2012 13:50
Треба користуватися давно вже розробленою своєю системою і своїми картками. НСМЕП - Національна система масових електронних платежів.
OlehR до UA Показати IP 31 Серпня 2012 14:43
А для поїздок за кордон що готівку возити чи дорожні чеки? Та і кому впала та НСМЕП? Любили в СССР свій велосипед придумати та ще й україна туда ж.
Александр Показати IP 31 Серпня 2012 15:09
Поддерживаю UA! И поставить ультиматум всему интернету, гостиницам, выставкам, амазон.кому и т.д.: не хотите пользоваться НСМЕП и нашими красивыми кусочками пластика в национальных цветах - объявляем мировой бойкот, хрен мы к вам приедем за бугор или что-нибудь купим, будем поддерживать только национального производителя.
Саныч Показати IP 31 Серпня 2012 15:19
Карты НСМЭП принимаются к оплате только на территории Украины. Большинство крупных банков Украины пока не являются участниками платёжной системы НСМЭП. Система не имеет подтверждённого опыта эксплуатации на объёмах транзакций сравнимых с международными платёжными системами. Крупные украинские банки, инвестировали большие средства в процессинг, банкоматные и эквайринговые сети на базе международных платёжных систем и не готовы обеспечивать поддержку ещё одной платёжной системы.
UA Показати IP 31 Серпня 2012 16:06
Скоро НСМЕП картки вже будуть прийматись і за кордоном. А якби спочатку один голова НБУ не загальмував розвиток НСМЕП, давно все було б ок. Але ніколи свого не розвивають. Значить хай платять комісію Візам, Мастеркардам.
ААААА! Показати IP 31 Серпня 2012 20:59
Ти дивись як все грамотно. Нічого не зрозумів. Одне-відмовляйся від карток і отримуй з разунку у банку?
хана Показати IP 2 Вересня 2012 11:27
Скоріше б накінець стався той обвал...І всі були щасливі...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus