USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Луцька міськрада має визнати порушення законодавства під час ремонту центральної вулиці

26 Грудня 2016 19:00
Чиновники Луцької міської ради досі відмовчуються і не визнають порушень, вчинених під час виконання ремонту Лесі Українки. Натомість Луцька місцева прокуратура надіслала лист на ім’я міського голови в якому просить довести до відома громадськості, депутатів та посадовців про умисні порушення бюджетного законодавства, вчинені департаментом ЖКГ.

Про це Інформаційному агентству Волинські Новини стало відомо з власних джерел.

Замовчування проблеми

Нагадаємо, історія з ремонтом центральної пішохідної вулиці міста наробила шуму ще влітку цього року. Саме тоді з’ясувалося, що 8-мільйонний об’єкт, з метою уникнення тендеру, поділили на декілька частин.

ЧИТАТИ ЩЕ: РЕМОНТ НА ЛЕСІ УКРАЇНКИ: 8 МІЛЬЙОНІВ НА 200 МЕТРІВ ВУЛИЦІ, БЕЗ ТЕНДЕРА

Під час чергового 11-го засідання сесії Луцької міської ради 27 липня депутат Борис Смаль у своєму запиті вказав, що відповідно до ЗУ «Про здійснення державних закупівель» замовник не має права ділити предмет закупівлі на частини з метою уникнення проведення процедури відкритих торгів або застосування цього Закону. Відтак він просив надати інформацію про обставини, за яких допущено вищезазначені порушення норм Закону України «Про здійснення державних закупівель», та про посадових і службових осіб, що їх вчинили. Але міська влада надіслала формальну відписку.

Згодом, під час ток-шоу «Протилежний погляд» на телеканалі «Нова Волинь» на аналогічні запитання голови фракції УКРОП у Луцькій міській раді, депутата Ігоря Поліщука, перший заступник міського голови Тарас Яковлев відповіді не надав. Причому, Яковлеву це питання ставили тричі, та він все уникав відповіді.
Згодом з’ясувалося, що прокуратура області розпочала два кримінальні провадження щодо реконструкції вулиці Лесі Українки.

ЧИТАТИ ЩЕ: ТЕСТ ДЛЯ НОВОГО ПРОКУРОРА: РЕМОНТОМ ВУЛИЦІ ЛЕСІ УКРАЇНКИ ЗАЦІКАВИЛИСЯ ПРАВООХОРОНЦІ

14 грудня під час брифінгу заступник прокурора області Ярослав Голинський повідомив, що прокуратура таки виявила порушення під час реконструкції цієї вулиці, а кримінальне провадження досі відкрите.

Зокрема, днями на адресу Луцького міського голови надійшов лист з Луцької місцевої прокуратури, зміст якого градоначальник Микола Романюк має довести до відома всіх причетних, депутатського корпусу та громадськості.

Спершу вулиця була єдиним об’єктом

Отож, рішенням Луцької міської ради від 24.12.2014 №68/98 затверджено Програму розвитку дорожнього господарства міста Луцька на 2015 - 2017 роки, якою визначені заходи та напрямки розвитку вуличної-дорожньої мережі міста, вдосконалення інженерно-транспортної інфраструктури та упорядкування фінансового забезпечення дорожнього господарства. А вже в лютому 2016 року депутати затвердили Перелік об’єктів капітального ремонту вулиць та прибудинкових територій міста Луцька на 2016 - 2017 роки, до якого в позиції 34 включили окремий об’єкт «Вулиця Лесі Українки».

Департамент ЖКГ Луцької міської ради замовив у ПП «Творча архітектурна майстерня «Балан та Стельмащук» проектно-кошторисної документації «Реконструкція вулиці Лесі Українки в м. Луцьку».
Відповідно до додатку №4 до договору № 001/84 від 15.02.2016 проектно-кошторисна документація передбачає здійснення капітального ремонту вулиці Лесі Українки в Луцьку по всій протяжності вулиці загальною довжиною 730 метрів. Договором на розробку проектно-кошторисної документації не передбачено визначення окремих об’єктів (перехрестя, перетини вулиць тощо) по капітальному ремонту вулиці Лесі Українки.

На підставі заяви Департаменту ЖКГ міської ради від 18.05.2016 управління містобудування та архітектури міської ради надало містобудівні умови та обмеження забудови земельної ділянки з назвою об’єкта будівництва «Капітальний ремонт вул. Лесі Українки».

З’ясовуючи обставини, прокуратура виявила, що Луцька міська рада не мала права ділити єдиний об’єкт – всю вулицю на відрізки.

«Таким чином, Луцькою міською радою своїми рішеннями від 24.12.2014 №68/98 (зі змінами згідно рішення ради від 30.06.2016 №10/23) та від 02.02.2016 №3/27 (із змінами згідно рішення №7/94 від 27.04.2016) з урахуванням вказаних вимог чинного законодавства було чітко визначено предмет закупівлі, а саме - капітальний ремонт вулиці Лесі Українки в Луцьку.
Відповідно до ч. 5 ст. 2, ч. 4 ст. 40 Закону України «Про здійснення державних закупівель» забороняється укладання договорів, які передбачають оплату замовником товарів, робіт і послуг до/без проведення процедур, визначених цим Законом. Замовник не має права ділити предмет закупівлі на частини з метою уникнення проведення процедури відкритих торгів або застосування цього Закону», - йдеться в листі прокуратури.

Умисний поділ

Але попри все вищезазначене, департамент ЖКГ, аби уникнути проведення тендерної закупівлі, 15 липня 2016 року затвердив додаток до річного плану закупівель, згідно якого передбачено здійснити закупівлі у липні 2016 року без проведення процедур закупівель наступних робіт на:

«Капітальний ремонт вул. Лесі Українки в м. Луцьку (сквер перетин вул. Кривий Вал та Лесі Українки) в сумі 851900,0 гривень,

«Капітальний ремонт перехрестя вул. Пушкіна - вул. Лесі Українки в м. Луцьку» в сумі 1038700,0 гривень;

«Капітальний ремонт перехрестя вул. Лесі Українки - вул. Кривий Вал в м. Луцьку» в сумі 1128200,0 гривень;

«Капітальний ремонт вул. Градний Узвіз - вул. Лесі Українки в м. Луцьку» в сумі 1039400,0 гривень;

«Капітальний ремонт перехрестя вул. Крилова - вул. Лесі Українки в м. Луцьку» в сумі 975200,0 гривень.
Крім того, з’ясувалося, що ще раніше – 31 травня - департамент замовив у ПП «Творча архітектурна майстерня «Балан та Стельмащук» робочі проекти на окремі об’єкти.

Такі дії працівників департаменту, на думку прокуратури, свідчать про умисне уникнення проведення торгів.

Після цихих підготовчих робіт у липні департамент ЖКГ та ТзОВ «Бетон Брук Сервіс» уклали угоди на виконання робіт.

«Таким чином, недотримання вимог законодавства при укладенні договорів на виконання робіт за бюджетні кошти, в частині здійснення закупівлі без проведення процедур закупівельних робіт, є грубим порушенням бюджетного законодавства», - наголошується у листі прокуратури.
Міська рада має визнати

Отож, інформацію про порушення бюджетного законодавства, вчинені посадовцями департаменту ЖКГ, міський голова має довести до відома керівників виконавчих органів міської ради - головних розпорядників бюджетних коштів. Також інформацію про порушення департаменту ЖКГ він має повідомити керівникам депутатських груп та фракцій міської ради. Крім того, він же має вжити заходів, щоб не допускати аналогічних порушень у майбутньому.

Отож, замовчати проблему – маніпуляцій з бюджетними коштами міській раді не вдалося. Згаданий лист прокуратури – це один із чергових кроків. Наступним, очевидно, має бути завершення досудового розслідування і покарання винних посадовців.

Тим часом, міська рада вже двічі оголошувала тендер на ремонт ще однієї спірної вулиці - Кривий Вал, який обійдеться бюджету в 5 мільйонів гривень. Як повідомляв перший заступник міського голови Тарас Яковлев, цього разу вулицю поділити не наважились. Щоправда, причиною, чому таки поділ не відбувся, він назвав не недотримання чинного законодавства, а «резонанс» щодо ситуації навколо ремонту вулиці Лесі Українки.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
11 Показати IP 26 Грудня 2016 19:24
НІ чого податківці заплатять
Теремно Показати IP 27 Грудня 2016 00:42
Реконструкцію проведено, гроші витрачено. З громадою міста ніхто не радився.Хай відповість за це Яковлєв. Тепер черга за Кривим Валом. Навіщо робити ремонт вулиці вщент заставленою автівками біля візового центру? Хіба немає де витратити кошти міського бюджету?
сміхота Показати IP 27 Грудня 2016 08:26
Протилежний погляд????? ведуча цього ток-ШОУ дешевого - це падруга лєпша дівчини директора фірми, що робила цей ремонт.....сукеночки від Андре Тана разом вибирають...)))
sss Показати IP 27 Грудня 2016 14:02
Вчора ходив по цій бруківці... Поклали так криво, що просто плакати хочеться... І це за наші кошти і в самому центрі Луцька. І ще матюкаем маскалів за безгосподарність...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus