USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Луцькі водії тролейбусів відстоюють свої права

12 Листопада 2015 13:27
Занижена оплата праці, заборгованість із виплати зарплати та відсутність кваліфікаційних атестацій: водії тролейбусів Луцького підприємства електротранспорту вказують на порушення трудового законодавства.

Зустріч водіїв із керівництвом відбулася 12 листопада.

Як розповів Інформаційному агентству Волинські Новини представник страйкового комітету Андрій Черчик, наразі розпочинається процедура входу колективу в трудовий спір. З його слів, це не буде стихійним страйком, які відбувалися раніше. Так, стихійні страйки не призводили до результату, адже тоді юристи та керівництво підприємства лише посміювалися – страйкарів потім карали, не виплачували їм заробітну плату.

Цього разу вирішили діяти відповідно до чинного законодавства. До трудового спору працівників спонукав низький рівень заробітної плати, який нині не відповідає вимогам чинного законодавства. Є галузева угода, відповідно до якої водії повинні мати погодинну тарифну ставку (18,90 гривні), натомість ставка водіїв на ЛПЕ становить трохи більше 12 гривень. Відтак, це пряме порушення трудового законодавства. Також усім набридли затримки виплати зарплати.

Ще одна вимога працівників – проведення кваліфікаційних атестацій для підвищення розрядності водіїв, адже ті, хто працює на підприємстві впродовж 10-15 років офіційно лишаються некваліфікованими. Це також визначають як порушення трудової угоди.

Натомість керівництво підприємства, з його слів, стверджує, що по суті заборгованості немає: наприклад, виплачують 100 гривень за червень, 300 гривень за липень тощо. Водночас працівники не можуть з’ясувати, яку суму та за який місяць виплатили. Після того, як директору підприємства показали документи, які свідчать про те, що це є порушенням вимог законодавства, він пішов у відпустку.

Андрій Черчик зауважив, що праця водія тролейбуса нині є недостойною, адже колись ця праця прирівнювалася до шахтарської. Наразі водіям доводиться писати «чолобитні» для того, щоб отримати заробітну плату (для отримання зароблених коштів вони мусять пояснювати, для чого їм потрібні ці гроші, наприклад, на лікування).
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Вася Показати IP 12 Листопада 2015 13:39
треба обєднуватись з Луцьктеплом та йти до Романюка додому може у нього накінець знайдеться час пояснити як він до такого докерувася, шо комунальні підприємства на здосі , а карабаси-барабаси ростуть як гриби після дощу
мешканка Показати IP 12 Листопада 2015 15:56
Правильно роблять відстоюючи свої права.А ще тих водіїв довбуть за все! Робочий клас ніхто з ним не рахується тілики канцелярські миші в повазі. Тролейбуси виїджають зламені а екіпіровки взагалі немає !Куди дивиться транспортна міліція візміть це до уваги .Геть старе керівництво!!!!!!!!!!!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus