USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Малоомелянівський і Вересневе: 40% за каналізації - з власної кишені?

6 Жовтня 2015 13:44
Мешканці Вересневого та Малоомелянівського масиву платитимуть за каналізацію 40%, тоді як 60% коштів, потрібних на водовідведення у вищезгаданих районах, обіцяють викроїти з міського бюджету.

Із такою пропозицією сьогодні, 6 жовтня, виступила під час засідання постійної комісії з питань ЖКГ, екології, транспорту та енергозбереження депутат Луцької міської ради Наталія Бунда.

Нагадаємо, через відсутність централізованої каналізаційної мережі у деяких мікрорайонах міста мешканці змушені були будувати біля своїх будинків індивідуальні каналізаційні колодязі. Часто їх будували з недотриманням усіх вимог. То частина води, що зливалася у такі колодязі, теж йшла у ґрунт і насичувала його додатковою вологою. Внаслідок цього підвищився рівень ґрунтових вод, відбувалося підтоплення підвалів будинків. Люди не можуть використовувати льохи за призначенням, оскільки там постійно стоїть вода. Крім того, вода в колодязях перенасичена вмістом нітратів, вживання якої загрожує здоров’ю та життю лучан.
На думку обраниці громади та ініціатора проекту рішення, будівництво господарсько-побутової каналізації у мікрорайонах Вересневе та Малоомелянівський масив допоможе вирішити питання підтоплення місцевості та створить комфортніші умови для проживання громадян.

«Управління капітального будівництва замовило проектно-кошторисну документацію. Загальна вартість робіт по мікрорайону Вересневе становить близько 16 мільйонів гривень, а Малоомелянівському масиві – 8,5 мільйонів. Рішенням сесії міської ради на 2015 рік виділили 4300,0 тисяч гривень на будівництво мережі водовідведення у Вересневому, та 2500,0 тисяч гривень на будівництво каналізації на Малоомелянівському масиві.

Крім того, з державного фонду регіонального розвитку планують виділити на будівництво мережі водовідведення в мікрорайоні Вересневе (перша черга) 11566,23 тисячі, а на Малоомелянівському масиві - близько шести мільйонів гривень. Проте цей проект передбачає будівництво мережі водовідведення лише по центральним вулицям мікрорайонів. Натомість будівництво каналізаційної мережі по прилеглим вулицям до центральної повністю лягають тягарем на плечі самих мешканців.

Таким чином, мешканці змушені самостійно проводити каналізацію по своїх вулицям. Проте, зважаючи на теперішню економічну ситуацію, низькі доходи населення та високу плату за комунальні послуги, високі ціни на продукти харчування, вони не в змозі самостійно оплатити каналізування своїх вулиць. Для вирішення цієї проблеми та логічного завершення каналізування усього міста пропонується створити механізм проведення каналізаційної мережі у мікрорайонах на умовах співфінансування. Залучення коштів з міського бюджету та коштів власників будинків вулиці, які хочуть провести каналізацію, зробить можливим будівництво мережі водовідведення у місті Луцьку та вирішить багаторічну проблему лучан», - йдеться у проекті рішення.

Саме тому, зі слів депутата, відповідно до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», була розроблена Програма будівництва мереж водовідведення у Луцьку на 2015-2017, що передбачає забезпечення функціонування господарсько-побутової каналізації у всіх мікрорайонах міста шляхом будівництва мереж водовідведення по вулицям міста, де вони наразі відсутні.

Фінансування програми здійснюватиметься в рамках затвердження щорічних бюджетних призначень, а також за рахунок залучених коштів мешканців.

«Мета цієї програми – завершити каналізування на вулицях, які цього блага не мають. На жаль, факт, коли у 21 столітті люди копають вигрібні ями і користуються водою з криниць, бо центральної мережі немає, існує і сьогодні. Але, якщо на центральних вулицях відповідні роботи ведуться, то на прилеглих мешканці повинні підключатися до центральної каналізації власним коштом. За станом на сьогодні люди збідніли втричі більше, адже зросли ціни на харчування, та комунальні послуги. Й тому, виділити 5-7 тисяч гривень (в залежності від протяжності мережі) родині пенсіонерів, фактично неможливо. Тому пропоную програму співфінансування: 60% коштів, необхідних для каналізування, виділяти з бюджету міста, а 40% платитимуть самі мешканці», - пояснила власну позицію Наталія Бунда.

Вислухавши все вищевикладене, члени профільної комісії прийняли рішення рекомендувати Програму будівництва мереж водовідведення у Луцькудо розгляду сесії.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
вересневе Показати IP 6 Жовтня 2015 16:20
так вона ж нам це обіцяла зробити ще як ішла на вибори - просиділа штани ,людям нічого не допомогла -то що знов те саме обіцяє, нє не треба такої обіцяльниці нам.
мешканка Вересневого Показати IP 6 Жовтня 2015 17:09
Співфінансування пообіцяв М.Романюк, а не Н.Бунда
Громадянська позиція Показати IP 6 Жовтня 2015 17:33
Набридли обіцянки? Пропонуємо нову команду від "Громадянської позиції". Ви ще не наїлись обіцянок від БПП, Укропу і т. д.?
виборець Показати IP 6 Жовтня 2015 17:55
а благоустрій вул Боженка і Мамсурова - що вже не на часі ,а ми не забули - пізно проснулася наша депутатка - нехай шикується на вихід з ради з неї нема користі людям!
Громадянська позиція Показати IP 7 Жовтня 2015 10:17
А Бунда піариться, вибори на носі! Голосуйте за громадянську позиція, там справжні патріоти і чесні люди!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus