USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Мешканцям Вересневого пропонують менше платити за будівництво каналізації

25 Листопада 2016 15:22
Депутатам пропонують затвердити зміни до Програми будівництва мереж водовідведення у Луцьку на 2015-2017 роки, що передбачає забезпечення функціонування господарсько-побутової каналізації у всіх мікрорайонах міста шляхом будівництва мереж водовідведення на вулицях міста, де вони наразі відсутні. Зокрема, пропонується збільшити частку співфінансування міського бюджету з 60 до 95%.

Про це йшлося під час засідання комісії з питань міжнародного співробітництва, інформаційної політики, молоді, спорту та туризму, 25 листопада.

Нагадаємо, через відсутність централізованої каналізаційної мережі у деяких мікрорайонах міста мешканці змушені були будувати біля своїх будинків індивідуальні каналізаційні колодязі. Часто їх будували з недотриманням усіх вимог. Тож частина води, що зливалася у такі колодязі, теж йшла у ґрунт і насичувала його додатковою вологою. Внаслідок цього підвищився рівень ґрунтових вод, підтоплювало підвали будинків. Люди не мали змоги використовувати льохи за призначенням, оскільки там постійно стоїть вода. Крім того, вода в колодязях перенасичена вмістом нітратів, вживання якої загрожує здоров’ю та життю лучан.

Отож у Луцькій міській раді розробили і затвердили Програми будівництва мереж водовідведення на 2015-2017, відповідно до якої будівельні роботи має профінансувати міський бюджет в розмірі 60%, а 40% мають докласти мешканці.

Як розповіла депутат, начальник управління туризму і промоції міста Наталія Бунда , у 2016 році на мікрорайоні Вересневе зробили лише 4 вулиці, а всього їх близько 30-ти. З такими темпами, каже вона, навіть року не вистачить на будівництво каналізації в мікрорайоні. А поки немає каналізації – немає й сенсу влаштовувати асфальтове покриття, щоб потім знову його руйнувати. Для багатьох мешканців мікрорайону вартість співфінансування – надто висока.

Річ у тім, що каналізацію провели собі ті вулиці, які є відносно невеликими і де майже всі будинки заселені. А ось на решті вулиць є чимало закинутих будівель або помешкань, де живуть люди, які не мають коштів, чи навіть не збираються платити.

До прикладу, на одній з вулиць - 11 будинків і лише в 4-х мешканці готові профінансувати каналізацію. У решті або ніхто не мешкає, або живуть роми, які не бажають платити. Ще на одній вулиці треба ставити напірні насоси, загальною вартістю 300 тисяч гривень, що не під силу мешканцям. І таких вулиць є багато. Тому пропонується змінити розмір співфінансування міського бюджету до 95%, а мешканцям залишити 5%.

На це депутат Микола Собуцький запитав, чи не образяться ті лучани, які вже оплатили каналізацію на своїх вулицях за формулою 60х40. У відповідь Наталія Бунда пояснила, що у зв’язку з тим, що на цих вулицях було багато людей, які долучилися, то кожне домогосподарство заплатило не більше 4-5 тисяч гривень. Самі ж мешканці мікрорайону, запевняє вона, також зацікавлені в швидшому каналізуванні вулиць, адже з тієї ж причини не можуть заасфальтувати дорогу і перевізники відмовляються їхати.

Члени комісії підтримали проект рішення. Наталія Бунда додала, що Програмою не обмежується лише мікрорайон Вересневе, це поширюється і на інші вулиці, де немає каналізації. Обсяг фінасування Програми на 2017 рік - 1,7 мільйона гривень. Проте, зауважує депутат, за результатом виконання бюджету міста за 6 місяців, можна буде внести зміни до Програми.

До слова, це питання неодноразово звучало під час сесії міської ради. Приміром, депутат Борис Смаль в своєму запиті повідомив, що мешканці Вересневого скаржаться на бездоріжжя, а на будівництво каналізації люди не спроможні зібрати свою частину коштів.

У будинках приватного сектору мікрорайону мешкають діти і люди похилого віку, такі ж, як у центральних районах міста, де вулиці вже неодноразово ремонтувалися, навіть коли ремонт і не був найнеобхіднішим. Тож лучани вважають такий підхід до розподілу коштів бюджету неправомірним.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Мешканці Показати IP 25 Листопада 2016 16:12
До Наталії Бунди! Шановна, а для Вас 4-5 тис це не гроші? Поверніть людям надміру сплачені кошти. Чи в нашій країні хто їде, того й поганяють? На нашій вулиці біля 18 будинків, майже всі пенсіонери, було важко, але спочатку купили труби, потім мурували колодязі, але зробили! Але Вам, Наталіє, не зрозуміти. Як ситий голодного!!!
Вул. РИЛЬСЬКОГО Показати IP 25 Листопада 2016 16:16
Мешканці нашої вулиці заплатили і зробили. І не треба уникати відповіді на питання Бориса Смаля! Поверніть кошти! В нашій державі всі рівні! Чи для Вас це не гроші! Борису Смалю - окреме спасибі!
Довженка... Показати IP 25 Листопада 2016 19:46
Орієнтовно,рік-півтора на зустрічі з мером,останнім було запропонованого обладнати каналізацію різними способами-самостійно,співфінансування,в кредит і т.д.Після цього (вже вас минув) міська рада мала профінансувати укладення твердого покриття.Ми(мешканці Довженка)різними силами провели водовідведення,а асфальту як не було,так і немає.Лохотрор від влади...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus