USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Малий бізнес Волині не готовий до «білих» зарплат

21 Квітня 2011 16:47
Малий бізнес Волині не готовий до «білих» зарплат та легалізації своїх працівників, - заявив виконавчий директор Волинської обласної асоціації захисту прав малого та середнього бізнесу «Бізнес-Волинь» Ігор Дильов.

Про це йшлося 21 квітня під час засідання круглого столу з питань обговорення змін у законодавстві про працю.
За словами виконавчого директора Волинської обласної асоціації захисту прав малого та середнього бізнесу «Бізнес-Волинь» Ігора Дильова, зміни законодавства про працю дуже жорсткі. Малий бізнес їх може просто не витримати.

«Зараз ми маємо штрафні функції у розмірі 1200 гривень, але якщо внесуть правки до Кодексу України про працю, то ця сума становитиме порядка 35 тисяч гривень. Звичайно малий бізнес немає таких грошей, щоб платити такі штрафи», - переконаний Дильов.

Він пояснив, чому дрібні підприємці не можуть просто легалізовувати працю своїх працівників, але запевнив, що вони все ж хочуть працювати «по закону».

«Я не можу говорити за весь бізнес, але переважна більшість людей хоче мати трудові відносини. Є й недобросовісні підприємці, звичайно. Я ж не кажу, що потрібно платити зарплату неофіційно. Але держава діє дуже жорстко. Можливо, з її сторони це правильно, однак бізнес відразу внутрішньо протестує», - пояснив Ігор Дильов.

Щодо соціальної відповідальності малого та середнього бізнесу, то на думку підприємця, не можна звинувачувати людей у тому, що вони не хочуть легалізації зарплат. Як зауважив Ігор Дильов, держава також не може себе назвати соціально відповідальною.

«Якщо підприємці завтра зрозуміють, що не мають можливості платити зарплату не «у конвертах», то вони закриють свій бізнес і підуть у то й таки центр зайнятості. А от чи зможуть їм там допомогти, історія замовчує», - вважає Ігор Дильов.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Цікавий Показати IP 21 Квітня 2011 23:42
Звичайно малий бізнес немає таких грошей, щоб платити такі штрафи - гарна фраза! Але виникає питання - навіщо платити штрафи, якщо можна дотримуватись діючого законодавства? Інше питання щодо соціальної відповідальності малого та середнього бізнесу...на думку підприємця, не можна звинувачувати людей у тому, що вони не хочуть легалізації зарплат?! Тоді не можна звинувачувати в ухиленні від сплати податків?!
Ніна Показати IP 23 Квітня 2011 00:58
Ну і як не ухилятися, коли, згідно закону, виходить повний абзац. Малому бізнесу доводиться виплачувати зарплати найманим працівникам "в конвертах" або й взагалі приховувати наявність половини з них - не тому, що роботодавців обклали шаленим податком на прибуток. А тому, що хочеш заплатити працівникові легально дві тисячі гривень - мусиш сплатити майже 700 гривень до Пенсійного фонду. Ці кошти, рахується, на пенсію працівникові. А роботодавцю ще один гемор - звітуватися про їх сплату щомісяця. Хоча чому, здається, про майбутню пенсію робітника має піклуватися роботодавець? Цілком очевидно, що обов"язок поповнювати Пенсійний фонд і робити це вчасно і в повному обсязі повинен бути покладений на кожного працюючого. Та чомусь робітник відбувається двадцятьма гривнями (з кожної заробленої тисячі) , а роботодавець - 34,7% усього фонду заробітної плати, тобто сотень і сотень гривень... Притому, що на ньому ще й обов"язок організувати ресурси для продуктивної праці того робітника - основні засоби, сировина, енергоносії, витратні матеріали, замовлення, збут, техніка безпеки... Я знаю, чому обов"язок поповнення коштів Пенсійного фонду покладено на роботодавця, а не на робітника. Зараз здирництвом ПФ обурюється якийсь мільйон роботодавців. Легальні робітники мають досить туманне уявлення про те, що з двадцяти одного робочого дня - сім робочих днів (!) у місяць вони працюють на сьогоднішніх пенсіонерів (насправді - на бюрократів). Уявімо на мить, що працівник, отримавши зарплату, сам, своїми руками змушений буде занести до банку гривень сімсот (!) на прогодування штату Пенсійного фонду України! А також додатково 340 гривень податку на прибуток. Тут і до масових заворушень недалеко. Адже таких працівників - вдесятеро більше, ніж самих роботодавців!
Ніна Показати IP 23 Квітня 2011 01:07
Роботодавець легального працівника поставлений в нерівні умови з тим конкурентом, який в тій же галузі використовує нелегальну працю. Тому що тіньовик може не закладати в ціну продукції видатки на утримання ним структури Пенсійного фонду. А ми дивуємося, чому в Україні не розвивається виробництво. Бо продукт сумлінного роботодавця просто-напросто неконкурентноздатний в порівнянні з тіньовиком. Що ж відбудеться, якщо до ПФ будуть платити не роботодавці, а самі наймані робітники? Роботодавець зможе оформити з кожним трудові стосунки та змушений буде надавати соцпакет, зараховуватиметься і трудовий стаж на майбутню пенсію. Робітник матиме гарну довідку про доходи для отримання, скажімо, кредиту. По всій країні відбудеться зростання легальних заробітних плат. Зменшиться навантаження на всі види державних допомог. Ті, хто раніше працював нелегально за маленьку платню, нарешті зможе здати документи на отримання субсидій. Та й роботодавці будуть усі в рівних умовах, і законослухняні зможуть вільно розвивати свій бізнес. Зменшиться корупція. Покращиться охорона праці, бо не вигідно буде оплачувати лікарняні та відповідати за виробничий травматизм і профзахворювання. Знизиться захворюваність - подовжиться тривалість життя українців.
Нина до Ніна Показати IP 3 Січня 2014 21:27
На самом деле стоящим у власти нужна не легализация, а усиление тенизации. Чтобы вы были без прав и «на крючке». Кроме того, легализация зарплат сегодня - приведет к увеличению выплат Пенсионного фонда в будущем, так как увеличится количество застрахованных... Они хотят собирать деньги, но при этом не платить нам!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus