USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Маневицький завод налагодив випуск торфобрикетів з добавкою тирси

20 Листопада 2008 10:41
Відходи місцевих деревообробних виробництв, які досі вивозилися на звалища, пустив у діло колектив Маневицького торфобрикетного заводу, що на Волині. Про це 20 листопада повідомляють «Волинські Новини».
За інформацією УРІНФОРМу, тут уперше в торфодобувній галузі налагоджено випуск торфобрикетів з добавкою тирси, що помітно знизило вартість та поліпшило якість цього виду твердого палива.
Як розповів директор цього державного підриємства Володимир Щербачук, щоб випустити тонну брикетів потрібно дві тонни торфу. Його добування з кожним роком дорожчає. Адже потрібно розробляти нові поклади там, де практично всюди росте ліс.
Щороку підприємству на освоєння нових родовищ держава виділяє не менше двох мільйонів гривень. А тим часом в тому ж Маневицькому районі працює чотири лісгоспи, чимало приватних деревообробних підприємств. Вони усі свої деревні відходи, в тому числі і тирсу, вивозять на сміттєзвалища.
За новою технологією в брикети можна додавати до 30% тирси. На заводі в експериментальному порядку почали додавати лише 10% таких відходів. Нові торфобрикети за своїми якостями перевершують звичні. Зменшується відсоток золи, підвищується їх міцність, що важливо для транспортування. Знизилася і собівартість продукції.
Нині колектив готується до впровадження у виробництво чергової новинки – випуск торфяних пілетів і пілетів з відходів тої ж деревини. Керівництво «Укрторфу» пообіцяло виділити півтора мільйона гривень на придбання лінії з виробництва пілетів. Якщо слова буде дотримано, то уже наступного року нове виробництво запрацює.
Довідково:
Маневицький торфобикетний завод, що діє з 1970 року, є одним з провідних підприємств такої галузі в Україні. Йому та іншому тутешньому підприємству – торфозаводу «Сойне» належить 55% продукції з усіх торфобрикетів, що випускаються в Україні.
Волинські торфобрикети постачаються майже у половину областей України і навіть в АР Крим. Уперше близько двох відсотків продукції почали експортувати у сусідню Польщу.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus