USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

«Можливо, будемо закриватися», – керівництво «Волиньвугілля»

4 Березня 2015 10:04
У Міністерстві енергетики та вугільної промисловості обіцяли, що до середини лютого 2015 року волинські шахтарі повністю отримають заборговані зарплати за грудень минулого року. Проте, за станом на 3 березня, гірники отримали лише 41%.

Про це повідомив технічний директор ДП «Волиньвугілля» Федір Богдан, - інформує «Громадське.Волинь».

«Поки що з міністерства немає грошей на виплату зарплати. Взагалі ніяких. Виплатили лише 41% заборгованості – 11, 65 мільйонів.

Залишилось 15,5 мільйонів боргу. Коли їх виплатять, ми не знаємо», – зазначив Богдан.

Також, технічний директор зазначив, що грошей на виплату зарплати за січень та лютий також немає.

«Цього року бюджет не прийняли на дотаційні шахти. Можливо, навіть будемо закриватися. Окрім заборгованості за грудень, є заборгованість за січень та лютий.

Своїх коштів для цього в нас немає», – повідомив Богдан.

Також, член ініціативної групи для захисту інтересів шахтарів Анатолій Мухамеджанов заявив, що останні надходження, які стосувались виплати заборгованих зарплат, становили 8%.

«Останній раз за грудень виплатили 8%. Коли я сказав хлопцям, що дали лише 8% зарплати, то перші емоції їхні: «А де решта»? Обіцяно було, що заплатять 100% до 15 лютого, 20 лютого, в понеділок. ..Я теж цим здивований. Було обіцяно, що ще будуть надходження у вигляді коштів 2,3 мільйони за січень. Так мені перший помічник Демчишина (міністр енергетики, - ред.) сказав. Але грошей немає», – обурюється Мухамеджанов.

Федір Богдан зазначив, що у разі, якщо держава фінансуватиме закриття шахт, а не їх відновлення, вугільна промисловість в Україні буде ліквідована.

«Те, що шахтарі вимагали в Києві перед Верховною Радою та Кабміном, не взяли до уваги. Сама основна вимога – покриття собівартості. Нічого цього не внесено. Вугільна промисловість, напевно буде в Україні ліквідована», – заявив Богдан.

Нагадаємо, народний депутат України Ігор Гузь нещодавно повідомляв, що після хвилі шахтарських протестів урядовці та народні депутати виділили 200 мільйонів гривень для добудови шахти №10 «Нововолинська».

Як повідомляє «Нововолинський інформаційний портал», учора, 3 березня керівники осередків Незалежної профспілки гірників України (Богдан Макарчук, Василь Прадід та Василь Гура) зустрілися з першим заступником Міністра енергетики та вугільної промисловості Юрієм Зюковим.

Зюков пояснив декілька принципових речей.

Зокрема, посадовець наголосив, що 200 мільйонів, які включені в Держбюджет позавчорашніми змінами, підуть на погашення заборгованості за грудень минулого року на всіх вугільних підприємствах.

Ще 200 мільйонів гривень теоретично будуть направлені на добудову 10 копальні. Чому теоретично? Ці кошти мають бути виділені з резервного фонду (капітальні видатки), який розподілятиме Уряд.

Шахта № 1

Перша копальня буде переведена в третю категорію, рішення прийняте. Як тільки це буде зроблено, на копальню надійдуть кошти на сплату всіх боргів і подальшу роботу.

Шахта № 5

Заборгованість із заробітної плати працівникам 5 шахти міністерство зобов"язується ліквідувати протягом поточного місяця.

Шахта № 9

Міністерство хоче перевести шахту в третю категорію у зв"язку із відносно невеликими запасами - 1000 тонн. Таким чином з"явиться механізм її фінансування. Незалежна профспілка виступає проти такого рішення. "Спочатку необхідно змінити керівництво, розробити річний бюджет та отримати гарантії Міністерства", - кажуть у профспілці.

Шахта "Бужанська"

Державного фінансування шахта цього року не отримає. Теоретично депутати можуть внести законопроект про зміни до Держбюджету й підтримати його, а наразі відсутня навіть стаття в головному документі, яка б дозволила дотувати вугільні підприємства.

Шахта № 10

200 мільйонів державних коштів надійдуть на шахту не раніше травня: цьому передує рішення Уряду йнизка бюрократичних процедур. На закінчення будівництва копальні потрібно щонайменше 600 мільйонів гривень, а це означає, що запустять її не раніше, ніж за 2-3 роки. Юрій Зюков закликав не вірити "казкарям", які обіцяють відкрити шахту за півроку - це неможливо навіть технологічно.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
лучани Показати IP 4 Березня 2015 10:09
Шахтне начальство та профспілкові дармоїди провокують людей на бунт. Їм вигідно,щоб збиткові шакти жевріли,тоді можна легко красти та нічого не робити.
ольга вікторівна Показати IP 4 Березня 2015 11:04
Значит так надо для государственых целей! Закроєм шахти -будем продавать металобрухт!
ксеня Показати IP 4 Березня 2015 12:23
Електроенергію будем купувати в Росії.В МВФ будем брати кредити а чим будем віддавати коли Україна нічого свого немає,а що має і те планує закрити.На позичені гроші довго не проживеш їх треба відавати а чим?Держпосадовці не думають за Україну,а думають тільки більше взяти кредиту і виїхати за кордон,а ви живіть як хочете.Прості люди нікому не потрібні.
ольга вікторівна до ксеня Показати IP 4 Березня 2015 12:59
А Ви, знаєтє уважаємая Ксеня, что вугілля на наших ужє нету. Єсть только порода!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus