USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.96

Волинські шахтарі вирушають на Київ - пікетувати Кабмін та ВР

27 Січня 2015 16:37
Шахтарі Нововолинська сьогодні, 27 січня о 22 годині вирушають до Києва на безстрокову акцію протесту, аби домогтися від вищого керівництва держави переглянути фінансування вугільної галузі. Мають на меті висунути лише економічні вимоги, а щоб їх почули - пікетуватимуть Кабінет Міністрів та Верховну Раду.

Нагадаємо, на Волині активізувалися давно забуті протести шахтарів, оскільки за вугільно-комерційним ажіотажем та бравадою про енергетичну незалежність урядовці «забули» про шахти Львівсько-Волинського вугільного басейну і прирекли їх на закриття.

Так, у програмі діяльності Кабінету Міністрів чітко зазначено, що протягом 2015-2019 років в Україні ліквідують 32 збиткових шахти, буде проведена консервація 24 шахт та приватизація 37 шахт. Після зустрічі в Кабміні урядовці пообіцяли їм поки не закривати шахти, однак зустріч з міністром не обнадіяла.

ЧИТАТИ ЩЕ: «ВУГІЛЬНИЙ» СКАНДАЛ НА ВОЛИНІ: ЯКІ ШАХТИ ЗАКРИЮТЬ

Про те, які ж вимоги шахтарі Волині ставитимуть перед урядовцями та народними депутатами, кореспонденту Інформаційного агентства Волинські Новини розповів голова ініціативної групи гірників Богдан Макарчук.

«Ми вимагатимемо не закривати шахти №1 та №9 до тих пір, поки не буде здана в експлуатацію шахта №10 «Нововолинська». На першій шахті є близько 470 тисяч тонн вугілля, і на цих залишках вона може працювати ще декілька років. Разом з тим, ми вимагатимемо залишити шахту №1 базою для розвитку інших копалень, оскільки на ній є все необхідне гірниче обладнання: аркові кріплення, рейкові колії, рейкові переводи, труби та інше. Це обладнання можна вилучити та передати на інші підприємства.

Звичайно, що вимагатимемо зберегти робочі місця шахтарям та погасити заборговану заробітну плату», - зазначає Богдан Макарчук.

Політичних вимог шахтарі не мають наміру ставити, оскільки, на їх переконання, в час коли йде війна, такі вимоги є антиукраїнськими та антидержавними.

Шахтарі, які є членами Незалежної профспілки гірників, не будуть ставити вимогу про відставку Міністра енергетики та вугільної промисловості Володимира Демчишина. На їх думку, він хоч і не фахівець у вугільній галузі, але професійний менеджер. Саме такі люди потрібні в уряді, бо лише вони можуть завалити корупційну піраміду у вугільній галузі.

За закриттям волинських шахт, на думку гірників, стоїть голова Профспілки працівників вугільної промисловості України Віктор Турманов. Саме він разом із групок осіб наближених до олігарха Ріната Ахметова нині активно розповідають про те, що вугілля з волинських шахт не придатне для ТЕС, оскільки їм вигідно возити на ТЕС вугілля з Донбасу, ПАР та Росії. Як повідомляло ІА Волинські Новини, насправді волинське вугілля придатне для ТЕС. Волинські шахти видобувають вугілля, яке потрібно збагачувати. Для цього у місті Соснівка Червоноградського району Львівської області збудовано Центральну збагачувальну фабрику «Червоноградська».

На кінець 70-х років це була одна з найбільших в Європі збагачувальних фабрик. Саме на неї звозили вугілля з усього Львівсько-Волинського вугільного басейну, і тут воно проходило збагачення та набувало відповідних якостей для відправки на теплоелектростанції. Їх в регіоні є дві – Бурштинська та Добротвірська. Більше того, їх спеціально збудували саме для Львівсько-Волинського вугільного басейну.

Така злагоджена схема видобутку вугілля, його збагачення та доставки на ТЕС працювала десятиліттями. З 2012 року у вугільній галузі Волині починаються серйозні проблеми, адже на теплові електростанції вугілля почали постачати не з волинських шахт, а з донецьких, які належать Ринату Ахметову.

ЧИТАТИ ЩЕ: ХТО НИЩИТЬ ВУГІЛЬНУ ГАЛУЗЬ ВОЛИНІ?

«Саме групі Турманова вигідно повернути шахтарський пікет проти Міністра енергетики та вугільної промисловості Володимира Демчишина. Його місце, згідно з нашою інформацією, має зайняти або Юрій Зюков, або Олександр Францишко, які доведуть закриття шахт до кінця», - вважають шахтарі.

Гірники кажуть, що закриття шахт – це зрада державних інтересів України. Вугільну галузь хочуть віддати країні-агресору і купляти в Росії, окрім газу, ще й вугілля.

Зараз шахтарі Нововолинська створюють на шахтах філіали Незалежної профспілки гірників (голова Михайло Волинець), оскільки не довіряють представникам Профспілки працівників вугільної промисловості, яку між собою називають «червоною профспілкою». Від Незалежної профспілки до Нововолинська прибуло два представники, які допомагають шахтарям в організаційних питаннях та проводять навчання.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 15
ольга вiкторiв Показати IP 27 Січня 2015 16:49
На халяву i оцет солодкий.
Варя Показати IP 27 Січня 2015 17:16
...вугільна промисловість є збитковою для держави...економічно доцільніше його імпортувати...
virji до Варя Показати IP 27 Січня 2015 22:00
Правильно,розумниця а шахтарив в АТО на мясорубку и з кинцями. Чем менше народу дешевший бюджет.
Шахтарям до Варя Показати IP 28 Січня 2015 10:28
Вам слід розуміти, що вибиваючи для себе фінансування, ви водночас відбираєте його у інших (і це не олігархи та інші розкрадачі бюджету). Тому, якщо хочете, щоб вас підтримав народ - ставте ширші вимоги : відставка уряду, націоналізація ключових галузей промисловості, тощо. Інакше, коли ваші шахти закриють, не жалійтесь, що народ вас залишив один на один владою.
дідо Показати IP 27 Січня 2015 17:24
Не гроші треба вимагати , а брати автомат та йти захищати країну від російсько-фашистських окупантів. Профспілкові злодії та російська секта МП/РПЦ підбурює малограмотних громадян.
Шахтар Показати IP 27 Січня 2015 17:39
Як вдало маніпулюють факти. Яйцеголова влада дійсно за бравадою забула від часу свого приходу що буде зима треба заготовляти вугілля, але ще коли в Донбасі не гриміли гармати вугілля ніхто не вивозив, про Волинсько-львівський басейн забули бо стрибали, а тепер винен чомусь Ахметов що влада яйцеголова.хто такий Ахметов? Міністр,президент, а може поганому танцюристу щось інше заважає.Краще вже по накатаній-винен Путлєр що на Волині шахти не працюють.Просто дебілізм.
До дідо Показати IP 27 Січня 2015 17:46
Бери автомат і воюй а не п...ди бо напевно весь києвський патріархат воює чи тільки інших туди посилає?
Чорний шахтар Показати IP 27 Січня 2015 19:45
Нема вже вугілля на Волині. Закінчилось! Тільки гроші в землю закопувати! Правильно Зюков каже- за ті гроші які платимо на зарплатню шахтарям- волинянам, у Африці в 10 разів більше купимо та кращої якості!
Анонім до Чорний шахтар Показати IP 27 Січня 2015 23:10
Ну, а в цифрах слабо доказать свои слова? А ведь не станешь этого делать. ибо при этом выяснится то. что в данном случае сделал просто - гав абы гав!
Чорний шахтар до Анонім Показати IP 27 Січня 2015 23:28
Вивчи спочатку державну мову, а вже потім починай демонструвати яка ти розумна!
virji до Чорний шахтар Показати IP 28 Січня 2015 00:50
Украина это " Европа "а там очень много языков и свобода мышления или мы уже "с поворотом" .
Тоша Показати IP 27 Січня 2015 21:13
А де депутат Гузь? Шукайте його!
ольга вікторів до Тоша Показати IP 27 Січня 2015 22:30
При чому до Волиньвугілля нардеп Гузь? Схоже що вугільне начальство Волиньвугілля усю вину за розвал та розкрадання хочуть перекласти на Гузя!
Тоша Показати IP 28 Січня 2015 07:05
Це він представляє Яценюка, який знищує вугільну галузь! Це він обіцяв фінансування 10-ї шахти!
профком Показати IP 28 Січня 2015 10:51
Цей Гусь з мегафоном буде перший в колоні пікетувальників стояти!!! Він тільки це й вміє, але от чи йому тепер це дозволять - це питання)))))) Ганьба Яйценюку і його Волинським прихвостням!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus