USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

На чому заощадить Кабмін

12 Березня 2014 11:25
Кабінет міністрів переходить на режим жорсткої економії.

На початку березня уряд планував переглянути державний бюджет, ізаощадити близько 65-80 мільярдів гривень, інформує "Економічна правда".

Зокрема, вже відбулося скорочення кадрів у деяких державних установах. Нацбанк звільнив "слідчих", охоронців та ще деякий персонал, який з'явився в НБУ за часів Сергія Арбузова.

Але це не все. Міністерство фінансів підготувало план заходів діяльності уряду, основна мета якого - оптимізація бюджетних витрат.

Документ, який Мінфін надіслав на узгодження до Мінекономрозвитку, є в розпорядженні ЕП. Після затвердження цього нашвидкуруч написаного "плану дій", скоріше за все, уже до кінця березня буде проведений секвестр бюджету.

Які ж статті видатків будуть переглянуті?

Загалом це масштабний документ, викладений на 46 сторінках. У ньому зазначені сім глобальних цілей і майже 120 завдань. Для їх виконання, виходячи з плану діяльності, ще треба буде розробити нормативну документацію.

Проте, попередній аналіз вже можна робити.

Хто кредитори?

Передусім уряд акцентує увагу на відновленні співпраці з МВФ та невідкладному отриманні Україною фінансової допомоги від Євросоюзу.

Як стало відомо, перший транш від фонду можна чекати вже у квітні. Про суму інформації ще нема. Зате ЄС вже оголосив про майбутню допомогу Україні в розмірі 15 млрд євро. Це навіть більше, ніж можна було сподіватися за часів Януковича.

Автори плану з Мінфіну пропонують поки що зосередитися на забезпеченні роботи місії Міжнародного валютного фонду та експертів ЄС в країні.

Наголошується також на необхідності завершення усіх формальних процедур для отримання від ЄС 610 млн євро обіцяної макроекономічної допомоги. Обіцянка 15-ти мільярдів поки що залишається обіцянкою. Зате угода про 610 млн євро між Євросоюзом і Україною вже є реальною.

Вона була підписана рік тому, проте не була ратифікована. Після відмови підписувати угоду про Асоціацію з ЄС це питання вже не обговорювалося. Про неї згадував тільки Сергій Арбузов у статусі віце-прем'єра, пояснюючи студентам, яку "жалюгідну допомогу" пропонують у Європі в обмін на асоціацію.

Напередодні, 4 березня, Верховна рада таки підтримала цей "бородатий" документ. Ратифікацію підтримали 280 нардепів. Таким чином, Україна може отримати кошти на 15 років за ставкою до 3% річних.

У документі нічого не сказано про продовження співпраці з Росією щодо викупу нею українських євробондів. Водночас представники уряду "не виключають" цього. Однак чи можлива така співпраця в умовах окупації Кремлем території України?

Бюджетна "люстрація"

Найбільш широкий резонанс у "плані діяльності уряду" викликають заходи оптимізації бюджетних витрат. Зокрема, минулого тижня на брифінгу після засідання Кабміну голова Міністерства фінансів Олександр Шлапак анонсував "зачистку" деяких бюджетних програм і державних проектів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus