USD 39.65 39.95
  • USD 39.65 39.95
  • EUR 39.83 40.30
  • PLN 9.76 9.95

На Волині вирізають худобу – тримати невигідно

17 Серпня 2011 09:03
В 2011 році аграрії не отримали більшість обіцяних державою дотацій, через що вже в країні виникає дефіцит молока, а худобу фермери вирізають, бо утримувати її невигідно.

Про це розповів під час прес-туру 15 серпня озвучив директор приватно-орендного підприємства імені Тараса Шевченка у Горохівському районі Андрій Турак (на фото).

Тваринництво вмирає

Фермер каже, що донедавна мав у господарстві тисячу биків та півтори тисячі свиней, однак нині галузь тваринництва збиткова, тому тварин довелося перевести на м’ясо. Нині на місці свинарників – склади для корму для корів.
«Ми позбулися свинарства. Рік працювали в збиток. Не може економіка і галузь працювати в збиток. І перспективи ніякої не бачили. Щоб нам пообіцяли: «ну добре, ви рік працюєте, а вот на слідуючий рік будуть якісь дотації, якісь преференції в цій галузі». Ніхто ж нічого не сказав», - розповідає Турак.
Аграрій говорить, що у державі не вистачає молока, адже корів вирізають. Щороку по державі тваринництво втрачає до 5-6% голів худоби. Виживають лише невеликі переробні господарства.
«Якщо нічого не зроблять і не зупинять – це буде катастрофа в цій галузі», - каже Турак.
Ціни шарахаються
«З початку року аграрники не отримали ні копійки дотації. Ні на м’ясо, хоча обіцяли 35 копійок, на відгодівлю 2 гривні немає, на свиню мало бути гривня на кілограм – немає. Ото нам лише відшкодували реконструкцію ферм 25% від вартості будівництва... І це добре, це порядку 800 тисяч гривень», - розповідає фермер.
«Немає державної політики у напрямку аграрного сектора. От шарахаються – то гречка, то овес, то пшениця, то м’ясо свині, зараз молоко. Я по телевізору чую, що немає причин хвилюватися, ціни не будуть підвищуватися. Та вони ж на очах ростуть! Тим більше ми виробники її ставимо раз немає ніяких дотацій преференцій – а як ми повинні виживати? Ми ціну піднімаємо. А чого ми це робимо і чого ж з нами погоджуються? А тому що колосальний дефіцит, в країні не вистачає молока», - зазначає господарник.
Турак каже, що у червні молокопереробними платили йому за молоко 3,2 гривні за літру, а вже в липні - 3,8. На серпень ціна виросте прогнозовано до 4,5 гривень за літр.
«Це стихійно виникає і не залежить від того – сказали про це по телевізору чи ні. Раз ви не займаєтеся цією галуззю, раз немає програми і не знаєте – то вона стихійно розвивається», - говорить Турак.
Велосипед не вигадуйте, дайте дотацію
Фермер каже, що вигадувати в країні велосипед, аби підтримати галузь не треба. Єдиний вихід – дотації держави. Наприклад, від 350 до 700 євро за гектар для посівних площ, як це є в Польщі.
«Сьогодні в Польщі зерно продається по 2400 гривень за тонну. Прем’єр-міністр говорив і дуже тішився, що в нас зерно буде по 1600. На кого ця різниця лягає? Світова ціна 2400, а в нас 1600. Ми купуємо все імпортне: плуги, трактори, сівалки... Його купить поляк за півмільйона і я куплю. Але поляк зерно продає по 2400, а я по 1600», - каже Турак.
Різницю ж ціні на зерно Турак пояснює тим, що в Україні ввели мито та відсутнє відшкодування ПДВ зернотрейдерам. Він каже, що за підрахунками експертів ця сума сягає 150-160 доларів, які «держава в селянина забирає».
«Там 350 євро дотації, а в нас 160 тільки на зерні забрали. Я можу з поляком рівнятися? А потім каже, що він тут свиней продає, а я її вирізаю», - додає Турак.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Цікавий Показати IP 17 Серпня 2011 10:22
А чому у Турака беруть по 3,20 грн, 3,80 грн, а в населення 1,80-2,00 грн?
Знаючий Показати IP 17 Серпня 2011 15:53
Тому що в Турака сучасне господарство з технологіями, доїльним залом, де купають корів, весь процес доїння закритий. А ті, хто продає молоко по 1,8 гривні, доять в відро, тримаючи його між ногами - разом з комарами, мухами і гедзями. В 1 см. кубічному таккого молока - до одного мільйона бактерій.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus