USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.98

Навіщо освітнім закладам Луцька благодійні фонди

16 Грудня 2015 22:15
«Добровільно-примусові» внески стали обов’язкоми у багатьох навчальних закладах. Але прозорість їх використання залишається на дуже низькому рівні. Батьки не завжди знають, куди і на що витрачають їхні гроші.

Створення благодійних фондів розвитку при навчальних закладах допоможуть батькам уникнути багатьох проблем, будуть ефективним механізмом залучення додаткового фінансування, що дасть змогу вирішити чимало конфліктів, – вважають у прес-службі Фонду Ігоря Палиці «Новий Луцьк».

Так, цьогоріч Фонд Ігоря Палиці «Новий Луцьк» та Волинський інститут права підписали Меморандум про співпрацю, в рамках якого батьківським комітетам Луцьких навчальних закладів допоможуть оформитися юридичними особами і навчать батьків вести прозору фінансову звітність та подавати заявки на участь в грантових програмах.

«Сьогодні ситуація така, що нестача коштів є постійною і це особливо відчувається в батьків молодих сімей. І от саме завдяки цьому Меморандуму ми мали можливість серед всіх освітніх закладів розпочати процедуру створення благодійних фондів. Наше основне завдання на сьогодні - показати, наскільки благодійний фонд може ефективно діяти в тих умовах, які є на сьогодні», - зазначила директор ОМГО «Волинський Інститут Права» Ірина Гайдучик.

Згідно з умовами Меморандуму, Фонд «Новий Луцьк» бере на себе всі фінансові витрати на реєстрацію, відкриття банківського рахунку, допомагає виписати статут, залучаючи фахівців, та організовує навчання індивідуально для представників окремих навчальних закладів. Такі заняття проводяться на базі Офісів розвитку кварталу.



Хоча програма була спочатку розрахована на дошкільні навчальні заклади, все ж першими на експеримент наважилися батьки луцької ЗОШ №11.

Поборотися за грантові кошти та прозорість використання вже існуючих вирішили батьки ще однієї луцької школи №16. Вони звернулися до Офісу розвитку кварталу, де їм надали всю необхідну інформацію та допомогу.
Мама першокласника Наталія Рубльова каже, що, створивши фонд розвитку при школі, тут переймають досвід європейських країн.

У дошкільних навчальних закладах діти проводять більше часу, ніж вдома, тому батьки хочуть аби їхні діти знаходилися в гарних приміщеннях, мали хороші умови та розвивалися гармонійно. Такої думки батьки дітей, які навчаються в садочку № 3 «Зоряний» у Луцьку. У них виникло бажання якось допомогти собі й садочку.

«На жаль, не міліонери, великих коштів не маємо і тому почали думати, щоб зробити. Найперше ми виходили з того, де нам взяти кошти. Почали думати, як ці кошти залучити у садочок. Прийшли до того, що треба юридична особа, створили благодійний фонд. Ми створили його нещодавно. Будемо надіятися, що знайдуться меценати, не тільки наші, українські, а й міжнародні, які допоможуть нам», – розповів керівник фонду розвитку дошкільного навчального закладу № 3 Петро Петрук.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Анонім Показати IP 17 Грудня 2015 09:24
І дуже правильно.Подивіться,якими мільйонерами і пихатими началниками стали директори шкіл та зав.садочками. Гроші йдуть їм у кармани.Так плачуться,що у них мала зарплата.А на яку зарплату вони живуть? Хто їх питав чи перевірив їх статки. А ніхто. Директори шкіл,особливо гімназії № 14 беруть дітей до першого класу за хабарі,або по дзвінку з вищестоящих органів.А гребуть гроші з батьків лопатою.А по закону ми можемо здавати дітей у таку школу,яку ми захочемо. Корупція зашкалює і нікому до цього немає діла. Директори творять,що хотять мертві душі, а їдальня шкільна,як харчує цих діток,їдіть будь-що,за то добре харчуються родини директорів шкіл. Відмивання коштів у великих розмірах,ремонт у школі, ремонт у дома, в мами чи тата.
№13 Показати IP 17 Грудня 2015 10:10
У СШ №13 перед новорічними святами різко стала потреба у фонді школи.Кому потрібні подарунки,або хто перед ким хоче прогнутись? Куди так негайно потрібні гроші,що пані Наталія, з батьківського комітету, виловлює дітей на перервах? По 250 гр.з кожного учня,це не так мало. Втратили страх і самозбереження повністю.
Ні! Показати IP 28 Грудня 2015 08:44
Що ж то за сума така-250 грн? Це плата за рік? Але ж фонд-справа добровільна.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus