USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

НБУ обмежив поповнення рахунків громадян в іноземній валюті

19 Вересня 2013 12:00
Національний банк України вжив додаткових заходів, спрямованих на дедоларизацію економічних відносин та посилення статусу гривні як засобу розрахунку між фізичними особами на території України. Про це повідомили у прес-службі НБУ в області.

Нові обмеження введені постановою Правління Національного банку України від 16 вересня 2013 року № 365 «Про порядок надходження коштів в іноземній валюті на поточні рахунки фізичних осіб в межах України».

Згідно з постановою, надходження коштів в іноземній валюті в межах України на поточний рахунок в іноземній валюті фізичної особи (резидента або нерезидента) здійснюється шляхом переказу коштів в іноземній валюті з іншого власного рахунку або шляхом унесення готівки власником рахунку. Унесення готівкової іноземної валюти на поточний рахунок фізичної особи-нерезидента здійснюється на підставі документів, що підтверджують джерела її походження.

Можливість зарахування інших надходжень в іноземній валюті в межах України, передбачених законодавством України, на поточний рахунок в іноземній валюті фізичної особи (резидента або нерезидента) не передбачена.

Зазначена вимога не поширюється на операції:
- із зарахування процентів, нарахованих за залишком коштів на власному поточному або вкладному (депозитному) рахунках;
- з казначейськими зобов’язаннями України та облігаціями внутрішньої державної позики;
- з купівлі-продажу, обміну (конвертації) іноземної валюти у випадках, установлених законодавством України та нормативно-правовими актами Національного банку України;
- з валютою, одержаною в порядку спадкування;
за договорами дарування;
- з повернення коштів (помилково перерахованих або надмірно сплачених).

«Таким чином, зазначені норми жодним чином не обмежують фізичних осіб у розпорядженні власними коштами в іноземній валюті», - сказала заступник директора Департаменту методології грошово-кредитної політики Людмила Чепінога.

Крім того, вона наголосила, що громадяни як і раніше можуть:
- уносити готівкові кошти на валютний рахунок іншої фізичної особи за наявності наданої в установленому порядку довіреності від цієї особи;
- переказувати в межах України свої кошти в іноземній валюті на адресу іншої фізичної особи – утім зарахування таких коштів буде здійснюватися адресату на банківський рахунок у національній грошовій одиниці в еквіваленті.

Людмила Чепінога також звернула увагу на те, що режим зарахування на поточні рахунки фізичних осіб іноземної валюти, що надходить із-за кордону, наразі змін не зазнав.

Ця Постанова зареєстрована Міністерством юстиції і набуває чиності з моменту її опублікування.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus