USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.96

Новий реєстр боржників дасть «зелене» світло «колекторам»

16 Січня 2017 10:56
Процедура запуску єдиного реєстру боржників відкрила декілька цікавих моментів, на які варто звернути увагу як державним структурам так і окремим громадянам, пише «Вечірній Київ».

Нагадаємо, Міністерство юстиції оголосило про запуск відкритого онлайн-реєстру громадян і компаній-боржників.Це пов'язано з тим, що 5 січня 2017 року вступив в силу закон "Про виконавче провадження", норми якого і передбачають такий реєстр. У нього включені дані про громадян України, а також українські компанії, які за рішенням суду визнані боржниками і щодо яких відкрито виконавче провадження.

Згідно закону, стягненням заборгованості займаються виконавці не лише державні, але і приватні.Відмінність у тому, що з відкриттям вільного доступу до інформації у реєстрі, і за несанкціонований доступ були передбачені відповідальність у вигляді штрафів. Наразі ж можливість перевірки наявності виконавчого провадження, у разі укладання будь-якої угоди, не є проблемою для реєстраторів, нотаріусів та банків. Відтак, у країні може скластися ситуація, коли угода задля погашення боргу (продаж майна, нерухомості, кредит і т.д.) не буде укладена через зловживання приватними виконавцями.

Тобто, людина змушена буде піти на неприйнятні поступки через унеможливлення альтернативи у розв’язанні проблеми. Фактично, законодавче нововведення легалізувало діяльність «колекторів».

Такий підхід у правовому полі є досить сумнівним, наразі, вдало «скопіювати» досвід європейських країн не вдасться, адже у нас не передбачили чітку регламентацію таких виконавців, додатково ми не маємо достатнього досвіду у впровадженні таких законодавчих змін. До чого можуть призвести необачні і явно передчасні зміни покаже час, проте деякі експерти вже зараз висловлюють свої побоювання з цього приводу та закликають відмінити підписаний і прийнятий Закон.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Верховна Зрада Показати IP 16 Січня 2017 11:01
Пора купувати "захисник" в кобурі.
олег Показати IP 16 Січня 2017 11:23
біта- 60 гр. електрошокер- 200 гр. балончик газовий 20 гр. травмат- 700-900 гр. подивився у глазок чи спитав хто - далі посилаєш на йух а як що ломляться в табло спреєм по ребрах бітою - захист майна потім виклик поліції.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus