USD 39.55 39.85
  • USD 39.55 39.85
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Пенсіонери відстежуватимуть свої пенсії в інтернеті

11 Грудня 2009 10:16
З початку 2010 року учасники недержавних пенсійних фондів (НПФ) зможуть у щоденному режимі он-лайн відстежувати, як змінюється обсяг коштів на їх пенсійних рахунках.
Такі зміни в роботі ринку НПФ відбудуться з введенням єдиної системи обліку одиниці пенсійних внесків (ОПВ), що передбачено розпорядженням Держфінпослуг, пише видання «Дело».
До нововведення учасники більшості НПФ дізнавалися про прибутковість своїх фондів тільки в кінці року, отримуючи письмове повідомлення про результат діяльності фонду від адміністратора НПФ.
«Але як ведеться в такому випадку система обліку прибутковості пенсійних внесків і чому одні учасники НПФ отримують менше грошей, а інші більше – ніхто не може пояснити людям», – розповідає колишній заступник голови ради Української асоціації адміністраторів НПФ Володимир Ульянов.
За його словами, введення єдиної системи обліку ОПВ зробить роботу фондів більш прозорими, а значить, підвищить довіру людей до недержавної пенсійної системи.
Голова ради Української асоціації адміністраторів НПФ Андрій Бахмач вважає, що така прозорість допоможе очистити ринок НПФ від «неробочих» і кептивних фондів, а таких на ринку, за його словами, близько половини.
«Ця система обліку готувалася з 2004 року. Але її впровадження відтягували ті учасники ринку НПФ, які не зацікавлені в щоденному прозорому обліку прибутковості пенсійних рахунків», – каже він.
У той же час, на думку голови ради Національної асоціації пенсійних фондів та адміністраторів НПФ Андрія Рибальченка, введення єдиної системи обліку ЄПВ з початку 2010 року може зупинити роботу не тільки окремих фондів, але і всього ринку.
«Справа в тому, що положення про введення нової системи обліку вартості чистих активів ОПВ є, а от самого порядку щоденного розрахунку ОПВ немає. Такий порядок розробляється ДКЦПФР і навряд чи буде готовий до 1 січня», – стверджує він.
Одиниця пенсійних внесків - це показник, який дозволяє в будь-який момент визначити реальну прибутковість НПФ і суму належних учаснику НПФ пенсійних коштів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
seal Показати IP 11 Грудня 2009 11:32
Це, безумовно, добре. Залишилось зовсім мало - забезпечити пенсіонерів комп'ютерною технікою, підключити її до Інтернету і навчити їх на ній працювати.
OrestN Показати IP 11 Грудня 2009 11:51
не тільки для пенсіонерів, але і для звіту в Податкову, Пенсійний ... навіть вибори, покупки, запит в органи самоуправління і тд має йти через інтернет. Приклад можна взяти з Естонії.
Юка Показати IP 11 Грудня 2009 14:29
пенсіонери і Інтернет - річ зовсім не сумісна. вони ще досі не знають як картку в банкомат вткнути, а вже хочуть щоб ІТ освоювали.
Таня Показати IP 13 Грудня 2009 18:22
Цікаво а скільки на Волині учасники недержавних пенсійних фондів?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus