USD 39.75 40.09
  • USD 39.75 40.09
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.92

Пенсія в Україні збільшиться приблизно аж на 10 гривень

15 Травня 2013 09:06
Лише на 10 гривень в середньому дозволять збільшити виплати пенсіонерам механізми призначення та індексації пенсій.

Про це пише Комерсант-Україна.

Так, український парламент схвалив Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо призначення та індексації пенсії», запропонований Кабміном.
«За» проголосували 350 із 399 народних депутатів, зареєстрованих у залі Верховної Ради України.

Закон вступить в силу з 1 червня, однак перерахунок пенсій імовірний тільки в березні 2014 року.

Зазначимо, що з минулого року пенсії нараховуються на основі зарплатної бази 2007 року. Як пояснив заступник міністра соціальної політики В'ячеслав Коломієць, суть законопроекту полягає в перегляді механізму щорічної індексації пенсій.

«У діючу формулу підвищення пенсій поточного року закладено вилучення розміру індивідуального підвищення виплат у минулому році», - розповів Коломієць.

«Через ці технічні недосконалості розмір пенсії більшості пенсіонерів в 2013 році залишився на рівні минулого року», - додав він.

За даними Мінсоцполітики, перегляд пенсій торкнеться понад 12 мільйонів громадян, а додаткові витрати бюджету Пенсійного фонду можуть становити 2,14 мільярда гривень.

«Пропонується мізерне поліпшення того жахливого закону, який діє», - зазначає Едуард Леонов.

За словами депутата Павла Розенка, надбавка до пенсії складе всього 10 гривень.

У той же час, як повідомила провідний науковий співробітник Інституту демографії та соціальних досліджень НАНУ Лідія Ткаченко, нові норми збільшать зарплатну базу, але основний розмір пенсій, який нараховується за формулою з урахуванням індивідуального страхового стажу та коефіцієнта зарплати, особливо не зміниться - в межах 15 гривень.

«Більшою мірою відчують підвищення ті, у кого були хороші зарплати і понаднормовий стаж. В першу чергу ті, хто мав великий дохід або спецпенсіонери»,- підкреслила експерт.

Варто відзначити, що законопроект передбачає й інші норми, які повинні запрацювати вже через півмісяця.

Так, у жінок буде враховуватися до страхового стажу період відпустки по вагітності та пологах, а пенсіонери-військовослужбовці, які перебувають на держутриманні у відповідних закладах для людей похилого віку, зможуть отримувати до 25% пенсійних виплат (зараз мінімальна межа - 20% мінімальної пенсії за віком). Окрім того, для дітей-сиріт, які перебувають на держутриманні, пенсія у зв'язку з втратою годувальника буде виплачуватися в повному обсязі, але на особові рахунки в банках.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus