USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.10 39.45
  • PLN 9.71 9.93

Під «шумок» акцизу невиправдано подорожчали цигарки

2 Липня 2010 15:48
Транснаціональні тютюнові корпорації «Філіп Морріс» і «Джапан Тобакко Інтернешнл» вирішили знову підняти ціни на сигарети на істотно вищу величину, ніж того вимагають нові ставки акцизу.

Про це повідомив СТБ.

Експерти пояснюють, що з 1 липня 2010 року в Україні зросли акцизи на цигарки з фільтром, зокрема, мінімальна ставка акцизу на пачку цигарок зросла з 2,3 до трьох гривень.

А 30 червня на сайті Державної податкової адміністрації з'явилася інформація про встановлені тютюновими компаніями ціни на цигарки, які будуть вироблятися з липня і на які поширюються нові ставки акцизу.

«Виявилося, що транснаціональні тютюнові корпорації «Філіп Морріс» і «Джапан Тобакко Інтернешнл» вирішили знову підняти ціни на цигарки на величину істотно більшу, ніж вимагають нові ставки акцизу», - йдеться в повідомленні коаліції.

Експерти повідомили також, що на дешеві марки «Оптима», «Президент», «Магна», «Тройка» та інші ціна пачки підвищена на 1,5 гривні. Хоча зростання акцизу і ПДВ вимагало підвищення цін на такі марки всього на гривню.

Також в коаліції підрахували, що ціна пачки сигарет Bond та Monte-Carlo зросте з 6,25 до 8 гривень. Хоча безподаткова частина ціни залишилася незмінною, ціна цих марок повинна становити 7,35 гривні.

Ціни на дорогі марки LM, Chesterfield, Marlboro, Winston і подібні зростуть на дві гривні. Експерти навели приклад: ціна пачки сигарет Winston має зрости з семи до 8,1 гривні, але в дійсності вона зросла до дев'яти гривень.

До слова, ціна пачки Marlboro зростає до 11 гривень і тепер ціни зрівняються з російськими та молдавськими, де пачка Marlboro зараз коштує відповідно 45 рублів і 17 леїв.

При цьому експерти відзначають, що дві інші транснаціональні тютюнові корпорації, що працюють в Україні – «Брітіш Амерікен Тобакко» та «Імперіал Тобакко» - поки або взагалі не підняли ціни на свої марки, або підняли їх відповідно до підвищення податків.

«Можливо, це пояснюється тим, що вони вже істотно підвищили свої ціни в попередні рази. Наприклад, у липні 2008 року сигарети марки «Прима срібна» коштували 1,4 гривні, з яких безподаткова частина ціни становила 94 копійки. А в липні 2010 року така пачка вже коштує 6 гривень, з яких безподаткова частина ціни становить 1,95 гривні», - пояснюють експерти.

Нагадаємо, що законом про підвищення акцизів Кабінету Міністрів України було доручено у межах повноважень, визначених Законом України «Про ціни і ціноутворення», забезпечити надходження встановлених акцизних зборів без підвищення роздрібних цін на товари і послуги.

«Але уряд не має повноважень обмежувати розбірні ціни на тютюнові вироби. Згідно з чинним законодавством, виробники та імпортери тютюнових виробів самостійно встановлюють максимальні роздрібні ціни на свої вироби, а уряд має лише стежити за тим, щоб роздрібні торговці не перевищували цих установлених цін», - говорять експерти.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
анонім Показати IP 2 Липня 2010 16:52
Давно курю, однак, за наглість як державних мужів так і цигарковиих корпорацій якщо й не кину курити, то мінімізую цю "розвагу".
Man Показати IP 3 Липня 2010 14:30
Правильно зробили,ще хай піднімуть ціни до рівня Польщі,то хоч не будуть возити це лайно і нація здоровша буде, як наша, так і польська.
Helge Показати IP 4 Липня 2010 12:12
Сигарета - признак неудачника!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus