USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Підвищення за комуналку відчують не всі волиняни

26 Травня 2014 15:30
Волиняни, які мають сумарний дохід сім’ї менший, ніж прожитковий мінімум – не відчують підвищення тарифів на комунальні послуги, адже мають право отримати компенсацію за виплати.

Зміни в законах, які стосуються підтримки малозабезпечених сімей, коментує заступник директора департаменту соціального захисту населення Волинської облдержадміністрації Людмила Сірбіненко.

«Була ухвалена постанова Кабміну 5-ого квітня, згідно з якою, з першого липня набуває чинності рішення: малозабезпеченим сім’ям держава буде 100% відшкодовувати суми за підвищення тарифів», - пояснює Людмила Сірбіненко.

Нагадаємо, що тарифи на газ для населення збільшилися на 50% з травня цього 2014-го року, а вже в липні плата за енергоносії та водопостачання зросте на 40%.

У соцполітиці кажуть, що мають право на компенсацію різниці у тарифах на комунальні послуги сім’ї, сумарний дохід яких за 6 місяців не перевищуватиме середній мінімум.

Приміром, якщо в сім’ї проживає четверо осіб, а саме чоловік, який отримує 2500 гривень зарплати, дружина заробляє 1500 гривень і вони виховують двоє дітей до 6 та 18 років, то їхній сумарний середньомісячний дохід становитиме 4000 гривень.

Прожитковий мінімум на кожного дорослого та дитину до 18 років дорівнює 1286 гривень, а на дитину до 6 років – 1032 гривні.

Отож в такому випадку сукупний прожитковий мінімум для цієї сім’ї мав би становити 4754 гривні.

Відповідно, друга цифра більша за фактичний дохід родини на 754 гривні, а значить ця родина має право на компенсацію від держави.

Зауважимо, що середній дохід сім’ї розраховується за участю осіб, які зареєстровані у житловому приміщенні.

Ще одна умова отримання компенсації – володіння житлом в межах норми. Це загальна площа на одну особу до 21 квадратного метра й додатково 10.5 квадратних метра на усю сім’ю.

Головний спеціаліст відділу допомог і житлових субсидій головного управління праці та соціального забезпечення Волинської ОДА Олена Маркусик інформує, що компенсація різниці із підвищення тарифів враховуватиме й отримані населенням субсидії.
«Якщо субсидія не перекриватиме різницю у тарифах до і після підвищення, то тоді буде надаватися додатково компенсація», - інформує Олена Маркусик.

Для того, щоб отримати компенсацію, необхідно звернутися до органів соціального захисту населення із відповідною заявою. Із собою потрібно мати довідку про склад зареєстрованих у житловому приміщенні осіб, їх паспорти та ідентифікаційні номери. Також необхідно принести довідку про доходи членів сім’ї за формою затвердженою Міністерством праці та соціальної політики України від 27-го серпня 2004-го року №192 (крім довідок про розмір пенсії та соціальні допомоги). Компенсація нараховується з моменту звернення громадян. Якщо громадянин має дохід від земельної ділянки (паю), то довідку про ці грошові надходження теж потрібно пред’явити.

Однак люди, які отримують компенсацію, можуть її позбутися, якщо: сім’я не сплачує за комунальні послуги; стало відомо, що особа приховує свій дохід.

Така компенсація вперше запроваджується в Україні. Директор департаменту соціального захисту населення Волинської облдержадміністрації Людмила Сірбіненко проаналізувала, що новий вид пільг переважно отримуватимуть сім’ї з дітьми.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Дмитро Показати IP 26 Травня 2014 19:32
Якщо мій дохід 2500 грн. а жінка у дикретній відпусці (перша дитина) то я мають право на компенсацію різниці у тарифах на комунальні послуги сім’ї?
Шпанчуку до Дмитро Показати IP 26 Травня 2014 21:40
Для початку декретна відпустка=), тепер ясно чого в тебе такий дохід))) В жінок зараз більший...))) Бідна жінка!
Дмитро до Шпанчуку Показати IP 26 Травня 2014 22:26
Це офіційно бовдуре)
Лучанка Показати IP 26 Травня 2014 21:39
Якщо дві людини у родині пенсіонери,в одного дохід 3000грн, а в іншої майже 1200грн.,а в мене ніякого доходу, то це як вважається?!
Корінний лучанин до Лучанка Показати IP 26 Травня 2014 22:46
А ВИ ПРОЧИТАЙТЕ ЗАГОЛОВОК! Там у ньому "оптимістична" відповідь. Круто, правда! Але це буде не автоматом, ви ще побігаєте . А ще ви не вказали скільки у родині людей проживає на одній жилплощі. Та зберіть до купи доходи всіх. Оце й буде те що написаноов заголовку.
Світлана Показати IP 27 Травня 2014 11:01
Як можна прожити на такий прожитковий мінімум???? Держава знущається над людьми як тільки хоче. В мене сусіди 2 пенсіонери, їм ледь вистачає пенсії на ліки :(

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus