USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Податківці нарешті візьмуться за великий бізнес

28 Серпня 2013 11:48
Новий механізм визначення звичайних цін – трансферне ціноутворення - ввійде в обіг з 1 вересня 2013 року. Тепер українські компанії змушені переглянути ціноутворення своїх операцій, - повідомляють у прес-службі волинських міндоходівців.

Нові правила ціноутворення встановлені Законом України від 04.07.13 р. № 408-VII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо трансферного ціноутворення». Трансферне ціноутворення – це система визначення звичайної ціни товарів або результатів робіт (послуг), в операціях, визнаних контрольованими.

Слід зазначити, що контроль трансфертних цін буде здійснюватися в тому випадку, якщо сукупний обсяг операцій з контрагентом перевищив 50 мільйонів гривень на рік. Таким чином, нові правила контролю будуть поширюватися на операції між великими компаніями.

«На жаль, сьогодні постійної є практика, коли бізнес, в першу чергу великий, мінімізує свої податкові зобов’язання і нам це відомо», – сказав міністр доходів Олександр Клименко, який раніше представив законопроект у Верховній Раді.

За його оцінками, за три найближчі роки дія закону дозволить залучити до бюджету додатково 20 мільярдів гривень.

До поняття контрольованих операцій належать наступні господарські операції:
- за придбаннями (продажами) товарів (робіт, послуг), що здійснюються з пов’язаними особами – нерезидентами;
- за придбаннями (продажами) товарів (робіт, послуг), що здійснюються з пов’язаними особами – резидентами, які: задекларували збиток за податком на прибуток за попередній звітний рік; станом на початок звітного року застосовують спеціальні режими оподаткування або сплачують податок на прибуток чи ПДВ не за основною ставкою, а також не були платниками податку на прибуток або ПДВ.


Усім пов’язаним особам, а також платникам податків, які здійснюють контрольовані операції згідно з пунктом 39.2.1 Податкового кодексу України, а отже застосовують трансферне ціноутворення, тепер доведеться подавати звіт про контрольовані операції. Цю вимогу закріплено в пункті 39.4.1 Податкового кодексу України.

Бізнес буде подавати звітність раз на рік – до 1 травня наступного за звітним року. При цьому передбачено, що податківці не мають права перевіряти ціноутворення в контрольованих операціях у межах звичайної податкової перевірки.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus