USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.94

Податкова буде «клеймити» підприємства

28 Травня 2010 09:47
ДПА України створює на офіційному веб-сайті банер «Дізнайся більше про свого бізнес-партнера», який сприятиме недопущенню негативних наслідків підприємницької діяльності.

Про це 27 травня на брифінгу розповів заступник голови ДПА України Олексій Любченко.

Завдяки пропонованій новації можна буде отримати інформацію про ті підприємства, що знаходяться в зоні посиленого податкового контролю за ризикоорінтованою системою.

«Банер «Дізнайся більше про свого бізнес-партнера» – це впорядкування інформаційного ресурсу державної податкової служби та надання права доступу платникам податків до інформації за допомогою сучасних інструментів. Це мінімізує ризики підприємств реального сектору економіки і стане поштовхом для створення цивілізованого підприємницького середовища», – відзначив Любченко.

Мета запровадження ризикоорієнтованої системи адміністрування ПДВ – встановлення єдиних для усіх правил податкової поведінки та залежно від рівня сплати податків (відносно середньогалузевого) розподілу платників ПДВ на кілька категорій уваги податкових органів. А саме: сумлінні платники податку та ті суб’єкти, що перебувають у зоні особливого податкового контролю.

Сумлінний платник – суб’єкт господарювання, який оцінюється позитивно, має високий рівень значення фіскальної важливості та більше за середнє у групі, галузі рівень сплати податків (податкову віддачу).

За результатами розподілу таким параметрам відповідало 4 215 платників податків. Протягом 2009 року ними забезпечено сплату 32 847,8 млн. грн. (33%) податків, що входять до загального фонду Державного бюджету.

Під посиленим податковим контролем перебувають суб’єкти господарювання, яким вірогідно властива одна з таких ознак: ухвалено рішення про припинення (розпочато ліквідаційну процедуру); порушено провадження у справі про банкрутство; до Єдиного державного реєстру внесено запис про відсутність підтвердження відомостей та відсутність за місцезнаходженням; припинено, але не знято з обліку; триває процедура санації боржника; визнано банкрутом; припинено (ліквідовано, закрито); лiквiдацiйна процедура за рішенням (постановою) суду.

Станом на сьогодні під посиленим податковим контролем перебувають 8,5 тисячі платників, що становить 3,3 % загальної чисельності платників ПДВ.

За його словами, завдяки запровадженню нового банеру за запитом будь-який відвідувач сайту зможе у відкритому доступі оцінити податкові ризики діяльності свого бізнес-партнера, який, можливо, не належить до платників податку на додану вартість, а є банкрутом чи відсутній за визначеною в установчих документах адресою.

Щоб отримати інформацію, зацікавленій особі достатньо буде набрати ідентифікаційний код (номер) контрагента та/або його найменування. При натисканні на «Пошук» система надасть відповідь з текстом червоного, синього або зеленого кольору.

Червоний колір означатиме, що у базі даних Державної податкової адміністрації України контрагент значиться як такий, що перебуває під посиленим контролем державної податкової служби.

Синій колір свідчитиме про те, що у податківців відсутня інформація про провадження процедури відновлення платоспроможності боржника або відсутності за місцем знаходження, згідно з даними Єдиного державного реєстру.

Зелений колір з позитивного боку характеризуватиме контрагента, який є сумлінним платником податків, з високим рівнем значення фіскальної важливості та більшим за середній у групі галузі рівнем сплати податків або податковою віддачею.

Для перевірки платниками податків добросовісності своїх контрагентів вони можуть користуватися запропонованим програмним ресурсом ДПА України для упередження випадків недобросовісності з боку своїх контрагентів.

До речі, аналогічні бази даних функціонують в інших країнах, зокрема, Російській Федерації, республіці Казахстан, Королівстві Нідерландів та інших.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
дідо Показати IP 28 Травня 2010 15:22
ТУПІ СОВКИ ШЕ Б СТІНГАЗЕТУ НАМАЛЮВАЛИ...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus