USD 39.70 40.10
  • USD 39.70 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Порошенко передає «привіт» боржникам

6 Квітня 2017 18:46
Президент наприкінці березня в терміновому порядку вніс на розгляд парламенту законопроект, який дозволить списувати практично безакцентно (беззаперечно) гроші з банківських карток українців. Йдеться про проект закону № 6232 «Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів».

Про це повідомляє ГО «Публічний аудит».

Текст закону вміщує майже 800 сторінок – по суті, у ньому викладено нові редакції Господарського й Цивільного процесуальних кодексі України. Проте в нетрях процесуальних норм сховали варті уваги громадськості положення щодо стягнення заборгованості з боржників.

Так, пропонується створити Систему автоматизованого арешту коштів (ст. 15 Цивільного процесуального кодексу, ст. 7 Господарського процесуального кодексу, ст. 9–1 Закону України «Про виконавче провадження»). Ця система дозволить максимально оперативно арештовувати грошові кошти, які містяться на банківських рахунках, а отже, ваша банківська картка буде автоматично заблокована. Вказівку щодо арешту вноситимуть судді на підставі відповідної ухвали суду, скріплюючи її електронним цифровим підписом.

«Гарант замість того, щоб дотримуватися Конституції і стежити, аби права людини в нашій країні не порушувалися, вносить до парламенту законопроект, яким дозволить практично безакцептно списувати гроші з банківських карток українців, у яких виникла, до прикладу, комунальна заборгованість. Причому, незважаючи на те, що людина може ці борги оскаржити, бути з ними незгодною, запустити апеляційну процедуру», – коментує президентські норми керівник «Публічного аудиту» Максим Гольдарб.

За його словами, всі ці зміни розроблені в першу чергу для того, щоб простіше було забирати гроші. Адже на сьогодні заборгованість населення тільки за послуги ЖКГ сягає понад 25 млрд грн, а з 1 січня 2017 року не можна звернути стягнення на майно з боржника за комунальні послуги, якщо сума цієї заборгованості не перевищує 64 тис. грн.

«Ось, чому поспішає президент внести цей законопроект у парламент замість того, щоб розібратися з необґрунтованою ціною на газ, навести лад в економічній політиці, аби таких боргів настільки масово не виникало», – додає він.

Втілювати в життя рішення суду буде державний виконавець. Такий механізм дозволить оперативно інформувати банки щодо необхідності здійснення арешту коштів, що перебувають на банківських рахунках боржника. Крім того, створюється Єдиний державний реєстр виконавчих документів, куди передбачається обов’язкове внесення всіх виконавчих документів, на підставі яких має здійснюватися примусове виконання судових рішень та рішень інших органів (посадових осіб).

Для доступу виконавців до інформації також паралельно пропонується внести зміни до ст. 62 Закону України «Про банки та банківську діяльність». Так, інформація щодо юридичних та фізичних осіб, яка містить банківську таємницю, розкривається банками суду чи державному виконавцю у зв’язку з виконанням рішення про арешт коштів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
Анонім Показати IP 6 Квітня 2017 18:57
свою неспроможність і небажання здійснювати реальні реформи влада компенсує запровадженням антидемократичними нормами законодавства, які інакше як здирництвом і грабежем не назвеш. ЦЕ ВЛАДА МАРОДЕРІВ, які довели людей до злиднів.
Фанат Рошен Показати IP 6 Квітня 2017 19:38
В людини втрата реальності. З такою активністю доля Януковича йому буде найбільшим щастям.
123 Показати IP 6 Квітня 2017 20:04
Хрен тебе, заяц шоколадный.
свідомий Показати IP 6 Квітня 2017 20:58
Ще більш завалить банківську систему. Гроші банкам довірятиме ще меньше людей.Як можна без доказів забирати власність тобто кошти людини. Будь який борг має бути спершу доведений у встановленому законом порядку а тоді вже стягуватись. А то маємо анекдотичні ситуації як наприклад декілька днів тому писали про те, як спецкомунтранс нарахував жителю вул. Гнідавська борг у півтори тисячі, а ця людина з даною організацією немала ніколи ніяких договірних відносин і не користувалась ніякими їхніми послугами. Тепер по цьому майбутньому закону в людини на додаток до такого свавілля ще й забрали б автоматично кошти з рахунку. Нічого не скажеш гарну владу привели майданівці з нею далеко зайдемо.
корінний лучанин Показати IP 6 Квітня 2017 22:17
Ми не раби -раби в тоталітарній Росії ,що хоче посварити нас з Угорщиною.
Анонім Показати IP 6 Квітня 2017 23:05
Нехай списують з ощадних книжок колишнього СРСР, з яких у людей вкрали гроші.
Мєсний Показати IP 7 Квітня 2017 08:47
Хто взагалі придумав, що євреї розумні ?, можливо і так, ннооо Україною кирують повні ДУРНІ, як говорять "кожному не вгодиш" но так докеруватися державою, щоб 99% населення ненавидило вас ,,, ннуууу це треба бути " чемпіоном світу серед євреїв" БИК ШОКОЛАДНИЙ, а премєр вже став як МЕЙСОН хряк....

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus