USD 39.75 40.20
  • USD 39.75 40.20
  • EUR 39.90 40.40
  • PLN 9.75 9.98

Працівники ПТУ Волині готують протести

6 Березня 2016 16:16
Працівники профтехучилищ, від яких відмовилися місцеві ради, готують акцію протесту під стінами обласної ради, про що попередили у зверненні до обласних депутатів. Профтехучилищам, які досі залишаються без фінансування, починають обмежувати подачу електроенергії через борги. А прийнятий закон, який мав би вирішити питання їхнього фінансування, і досі лежить на столі Президента, очікуючи його підпису. Не виключено, що цей документ взагалі чекає гриф «ВЕТО».

Про це стало відомо під час засідання постійної комісії з питань освіти, науки, інформаційного простору, культури та мови, національного і духовного розвитку, сім’ї, молоді, спорту та туризму обласної ради.

Так, голова комісії депутат обласної ради Петро Савчук повідомив, що до депутатів надходять звернення від волинських профтехучилищ, які просять передбачити кошти в обласному бюджеті. Відповіді вони чекатимуть до 10 числа – дати сесійного засідання. Не виключено, що того дня педагоги прийдуть пікетувати під стіни облради, вимагаючи їхнього фінансування.

Нагадаємо, початок бюджетного року став ударом для представників профтехосвіти: їх зняли з державного фінансування, перевівши на місцеве. Як зазначила заступник начальника обласного управління освіти Людмила Плахотна, ПТУ, які розташовані в містах обласного підпорядкування, переведені на місцеві бюджети. Таких в області є 10, з них 5 – у Луцьку. Луцька міська рада передбачила в своєму бюджеті 42 мільйони гривень на ці заклади. І хоч цієї суми недостатньо, та все ж це краще, ніж нічого.

Решту 5 ПТУ (2 в Володимирі-Волинському, 2 в Ковелі і 1 в Нововолинську) мерії не включили в мережу навчальних закладів і не фінансують їх. В Ковелі питання поставили на голосування, але депутати його не прийняли. У Володимирі-Волинському і Нововолинську міські голови одноосібно відмовили ПТУ у фінансуванні, бо в бюджетах не вистачає коштів.

Наразі, щоб покрити борги по захищених статтях за січень-лютий, на кожен з цих закладів потрібно по мільйону гривень. Найгірше, що ПТУ вже почали відключати електроенергію.

А ось закон від 4 лютого, яким Верховна Рада повернула фінансування системи професійно-технічних училищ з державного бюджету, досі лежить на підписі в Президента. І, каже Людмила Плахотна, Міністр економіки має чимало аргументів для Глави держави, аби той заветував закон.

Згаданим документом, зокрема, передбачається передати ці 5 закладів на обласний бюджет, а Луцькі залишити на Луцькому бюджеті. Водночас, на ПТУ передбачаються дві субвенції: освітню, адже там учні здобувають середню освіту, і субвенцію на підготовку робітничих кадрів.

У очікуваній стабілізаційній дотації з 14 мільйонів передбачені 6 мільйонів на ці заклади, але цих коштів ще немає. А напряму обласний бюджет фінансувати ці заклади не має права.

Власне, працівники українських ПТУ готують всеукраїнський страйк, аби Президент таки підписав закон. А обласним депутатам пропонують також звернутися до Президента, з аналогічним проханням.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 19
вчитель Показати IP 6 Березня 2016 16:23
Кому вони потрібні ці задріпані пту їх випусники?
учень до вчитель Показати IP 6 Березня 2016 17:10
Все починається з цеглини, а не з готового будинку котрий купили батьки,або збудували,за**іпаний вчителю
Анонім до вчитель Показати IP 6 Березня 2016 17:13
Ну не всім же в офісах працювати.
Анонім до вчитель Показати IP 6 Березня 2016 21:17
Явно не таким як ти.
Тарас Чурило Показати IP 6 Березня 2016 16:59
Гунчику.Коли в області все гаразд люди не протестують
Zarobitchanyn Показати IP 6 Березня 2016 17:02
Ще перед майданом про це говорили вам телепні тепер чухайтесь
Тарас Чурило Показати IP 6 Березня 2016 17:11
Фінансування держава повинна відновити, це ж робочі спеціальності, які зараз так потрібні
ПТУ № 23 Показати IP 6 Березня 2016 17:47
Цікаво чи спроможеться Смоляр- ригівський слуга януковича у Володимирі разом зі своїми викладачами відстояти свою зарплату?
викладач педколеджу Показати IP 6 Березня 2016 18:07
Не можна професійну освіту не фінансувати і вимагати від викладачів робити зірок із учнів. Освіта живе на ентузіазмі і безвихідності. Держава повинна чітко сказати, які фахівці конкретно їй потрібні, в якій кількості. Мають висловити думку і власники підприємств - має бути моніторинг потреб у робітничих кадрах. Під це варто закласти частину коштів, узгодити конкретні терміни навчання фаху (не 3 а 1 рік). Врахувати реальні можливості держави. В ЛЮДЕЙ ГРОШЕЙ НЕМА!!! Вони не вкладуть кошти. А толку, що т.звані коледжі готують і далі мол. спеціаліста, що не матиме роботи. Якщо кожен з нас в своїй голові наведе лад, не зрозуміє, що найперше потрібен країні кваліфікований робітник - який якісно виконує затребувані людьми види робіт. То все стане на свої місця. Варто злізти усім з насиджених місць, бо вже не буде як у 90х, а тим більше - як вчора. Все, процес пішов. Майдан зробив своє. Лишилось ще трішки і все стане на свої місця. Безробітних буде дуже багато, особливо з адмін. апарату та чиновників. Варто ним і подумати найперше про себе, про свою робітничу спеціальність. Мо, ще кого візьмуть. В принципі у них пенсії, не те що у рядового освітянина. Так-то. Буде.
Освіта Показати IP 6 Березня 2016 18:10
Українську освіту просто знищують. .. Поки лише до шкіл не добралися. ..
Викладач ПТНЗ до Освіта Показати IP 6 Березня 2016 20:51
"Держава повинна чітко сказати, які фахівці конкретно їй потрібні, в якій кількості. Мають висловити думку і власники підприємств - має бути моніторинг потреб у робітничих кадрах." Ви правильно кажете, але, щоб отримати ліцензію на підготовку робітників певної професїї, потрібно мати певну матеріальну базу для навчання, викладачів та майстрів цієї спеціальності. Треба, зрештою, якийсь час на сам процес отримання дозволів та погоджень. Роботодавцям потрібні робітники "сьогодні на сьогодні". І чи багато з них (українських) вклали якісь кошти у ПТУ? Ні, вкладають гроші KNAUF, SNIEJKA і т. д. Українці ж лише нарікають на якість підготовлених робітників. А на чому їх навчити? На верстатах, яким майже півстоліття?!!!!
Ірина Таран Показати IP 6 Березня 2016 18:57
Історія має властивість повторюватися, минулого разу саме студенти стали причиною революції...
Юлія Парій Показати IP 6 Березня 2016 18:58
Без жодних пояснень, то скоро так перестануть фінансувати лікарні та школи?
Лучанка Показати IP 6 Березня 2016 20:09
Якщо бізнесу потрібні робітники, то нехай їх навчають за бізнесові кошти. Наразі в ПТУ, де готують електриків, навіть розеток напоказ немає.
учень до Лучанка Показати IP 6 Березня 2016 22:51
Це в якому училищі немає розеток?
Учень електрик до учень Показати IP 6 Березня 2016 23:41
Не треба говорити того що не знаєте
Це до лучанка було до Учень електрик Показати IP 7 Березня 2016 11:13
Не треба говорити того що не знаєте
Анонім Показати IP 6 Березня 2016 22:20
То по новому бюджеті виходить що учні із Ратно не зможуть навчатися ніде бо в їх райцентрі немає ПТУ а отже школа 11кл і все а далі вчаться лише ті хто може купити собі навчання. Повернення до кріпосного права. виїзд за межі району не можливе адже фінансування з місцевих бюджетів.... парадокс

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus