USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Рахункова палата знайшли дірку у держбюджеті майже у 100 млрд

21 Жовтня 2018 21:02
Місія МВФ повертається в Україну. Про це стало відомо в п'ятницю. Але цій заяві передувала ще одна - підвищення ціни на газ для населення - давній предмет торгу між урядом та валютним фондом.

Вочевидь, уряд, який так довго намагався завуалювати фінансові проблеми, врешті решт визнав: справи кепські, йдеться у сюжеті ТСН.Тиждень.

Без підвищення ринкової ціни не буде співпраці, без співпраці на Україну очікує дефолт, розгойдування курсу долара, зліт інфляції.

І ось тепер МВФ готовий виділити нам чергову кругленьку суму в майже 4 мільярди гривень. Але тільки після того, як побачить затверджений бюджет на наступний рік. З реальними непопулістськими цифрами. Цього ж тижня депутати ухвалили законопроект у першому читанні з мінімальною зарплатою у 4200, курсом долара на рівні 29,8.

Найбільший економічний шок цього тижня - ціна на газ. Із першого листопада заплатимо на 23% більше: по 8 із половиною тисяч гривень за тисячу кубів. В уряді кажуть, торгувалися до останнього. Але все, що сторгували - відтягли це подорожчання аж на кінець місяця. Бо змушені визнати: без цього кроку країну чекав би дефолт. І ніяких надій на більші пенсії чи взагалі соцвиплати. То що ж недорахували в бюджеті цьогорічному? І чому так тривожно оцінюють знавці фінансовий план на рік 2019?

Із державними фінансами України у 2018 році справи кепські. У Рахунковій палаті між планами і реальними надходженнями угледіли прірву розміром в 93 мільярди гривень.

Уряд на початку бюджетного процесу планує доходи (977 млрд грн). По суті, ці гроші - десятина від усіх планових надходжень держскарбниці. На них легко можна було б з нуля звести 9000 сільських амбулаторій. Або капітально відремонтувати усі 8 тисяч кілометрів міжнародних трас. Натомість, тепер треба десь відкусити. І це вже відбувається в ручному режимі.

Загалом, кожна десята програма вже недоотримує грошей. Такими темпами цілком може дійти і до субсидій чи урізання зарплат бюджетників.

Одна з причин проблемних доходів - на табло обмінників. За всіма прогнозами у липні курс мав би бути вищим. Але гривня міцно втримала позиції. Її фактичний курс за півроку - 27 гривень. Ніби добре. Проте бюджет на 18 рік складався з урахування більшої цифри (29,3). І це суттєво вдарило по держскарбниці.

Друга причина - зниження виробництва тютюну як відповідь на підвищення акцизів. Так, думали взяти з курців більше, але ті перед черговим зростанням цін наче кинули згубну звичку . В результаті в державній скарбниці не дорахувалися 17 відсотків запланованого прибутку.

Сюди додати ще потрібно відсутність співпраці з МВФ. Адже, по суті, він діє як магнітний ключ до дверей, що відкривають доступ до дешевих запозичень. Їх мали залучити 66 мільярдів, але цього не сталося. Як і не відбулося, вже вкотре, приватизації держмайна. Тобто продажу того, що ще не розікрали.

Все це в купі створює у нашому бюджеті величезну дірку. Мінфін, який за нього відповідає, тепер хитрує між тими, кому хотіли дати шматочок, і тими, кому насправді можуть. Намагається десь позичити: або в світі під єврооблігації з гігантськими відсотками, або всередині України. Втім, поки що всі ці рухи виглядали, як гасіння пожежі голими руками. І все заради того, аби покрити заплановані видатки.

Усі ці мільярди йдуть на фінансування освіти, медицини, комунальних субсидій, громадського порядку та оборону. Звісно, не буквально. Але загалом їхнє фінансування збільшилося на третину з попереднього року.

Але найбільше забирає хронічно дефіцитний Пенсійний фонд. Загалом зростання пенсій цього року потягнуло додаткові 8 мільярдів гривень з держбюджету. Його дірку стає латати дедалі важче. Адже сповільнення доходів аж ніяк цьому не сприяє - літня затримка пенсій лише перший дзвіночок.

Адже коли попросили грошей на виплату пенсій в липні - на іншому кінці міста в Держказначействі відмовили. Бо всі гроші віддали на погашення уже набраних державою кредитів. У серпні ситуація поліпшилася. Але все одно залишається напруженою. В другій половині 2018-го Україна має віддати боргів на непідйомних 60 мільярдів гривень. Внутрішніх джерел фінансування просто не вистачить. А тому існує велика ймовірність, що всім, кому щось обіцяли, отримають лише частину. Державні програми урізатимуть. Це вже відбувається.

Видатки державного бюджету розташовані на 35 сторінках. І якщо бути дуже уважним, то вже можна побачити, як потрохи недофінансовують то одну програму, то іншу. Наприклад, грошей немає для фермерів для розвитку тваринництва, для розвитку лідерства, або ось на реформу державної служби. Загалом, для сорока чотирьох програм гроші передбачили, але не дали. А це, на хвилиночку вже 3 з половиною мільярди гривень. Щоб уникнути серйозних проблем з урізанням важливих програм - треба десь терміново позичати. І поки що цей шлях заблокований.

Втім, наступний рік - виборний. А отже є висока ймовірність, що депутати заради виборів знов намалюють ухвалять значно популістські цифри.

Ірина Прокоф’єва
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus