USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.70
  • PLN 9.76 9.98

Ромчик з Луцька потребує допомоги

18 Серпня 2015 17:20
Семимісячний Ромчик Роїк з Луцька може вижити лише з допомогою небайдужих людей. У малюка страшний смертельний діагноз - вроджена атрезія жовчовивідних шляхів. Це призводить до цирозу печінки. Якщо Ромчикові негайно не пересадити печінку від матері, він загине. Про це йдеться у сюжеті НТН.

Вітчизняна медицина безсила - в Україні не роблять трансплантації діткам. Для цього бракує багато чого: починаючи від законодавства, закінчуючи елементарними засобами для реабілітації. Втім, оперувати дитину готові у польській клініці. Батькам хлопчика потрібно зібрати на операцію 80 тисяч євро. Родина у відчаї, бо це непосильна для них сума.

Крихітному Ромчикові боляче і страшно - йому медсестра міняє катетер на ніжці. Це потрібно, бо без цілодобового вживання ліків відмовить печінка маляти. Хлопчикові лише сім місяців, а шість із них він провів у лікарнях. Зараз Ромчик у хірургічному відділі Львівської дитячої лікарні.

"Це відділення надії. Ту у кожній палаті зовсім маленькі пацієнти виборюють собі шанс на життя. Їх лікують чудові та професійні лікарі. Та те, чи виживуть деякі із цих діток, залежить від усіх нас", - розповідає кореспондент Вікторія Балицька.

Ромчик один із тих, чиє життя висить на волосині. У маляти страшний діагноз - атрезія жовчовивідних шляхів. Жовч, через недорозвиненість протоків, не може вільно виходити з міхура і отруює крихітний організм. Розвивається асцит та цироз печінки. Оля розповідає: її син народився вже хворим.

"Я народила, і на третій день, як нас мали виписувати - жовтушка з'явилася. Думали, що проста жовтушка і вона минеться. Тобто в хлопчиків вона може бути затяжною", - розповідає мама хворого хлопчика Ольга Роїк.

Та жовтяниця не минула. А в крихітному тільці почав розвиватися цироз печінки. Традиційне лікування дасть змогу Ромчикові прожити максимум два роки. Якщо негайно не пересадити хлопчикові печінку, то він загине.

"Якщо йому не зробити зараз операції? Загине! В нас загинув один раз, коли поступав в відділення - був у дуже поганому стані, нам вдалося стабілізувати його стан, навіть трошки покращити, але, на жаль, таке покращення не є довготривалим. Тому дитина потребує трансплантації", - каже завідувач відділу Львівської міської дитячої клінічної лікарні Галина Курило.

"Взагалі такі діти до 18 місяців живуть. Тому чим швидше зробимо операцію, тим краще", - розповідає мама хлопчика. Вона ладна віддати частину своєї печінки і вже знайшла клініку, де готові прооперувати її з Ромчиком. Та жінка у відчаї - за операцію потрібно заплатити 80 тисяч євро. Це непосильно для простої сім'ї, адже Оля постійно з сином у лікарні, а батько працює вантажником.

"Навіть, якщо ми продамо все, що у нас є - це дуже мізерно, правда, сину? Нам таких грошей не назбирати", - ділиться горем мама.

В Україні не роблять трансплантації діткам. Для цього бракує законодавства та засобів для реабілітації, - зізнаються самі лікарі.

"За відсутності законодавства та за відсутності дитячих відділень трансплантації по всій державі є проблеми, і тому це, як правило, залишається проблемою батьків - де знайти ту клініку, яка візьметься за таку дитину. Діти до року - це одна з найтяжчих категорій", - розповідає Галина Курило.

Клініка, яку знайшла Оля, - у Варшаві. Там вміють рятувати малят з таким діагнозом. Ромчика вже чекають лікарі. Залишилося назбирати грошей. Уся надія на небайдужих людей.

"Я сподіваюся на тих людей, які нас чують, бачать, тільки надіюсь на них, кожна гривня - це для нас щастя, тому що без людей нам не обійтися", - звертається з проханням про допомогу мама Ромчика.

Ціна Ромчикового життя - гривня. Але за умови, що гривню перекаже кожен, хто почує про його біду. Невідчутна пожертва від кожного подарує маляті шанс на людське щастя.

Відео можна подивитися тут.

Зауважимо, що в сюжеті НТН помилково вказали, що Ромчик зі Львова. Насправді родина малюка з Луцька, наразі дитина перебуває на лікуванні у Львівській дитячій лікарні.

Телефон мами: 093 133 95 91 - Ольга Роїк.

Розрахунковий рахунок: 5168 7572 9389 4897 на ім'я Ольга Роїк. На операцію для Роїка Романа.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
R2-D2 Показати IP 18 Серпня 2015 19:45
Допоміг чим зміг. Одужуй, малюк!
Діма Показати IP 19 Серпня 2015 10:27
Відправив скільки міг. Одужуй Ромчику! Терпіння батькам. Все буде ДОБРЕ)
Катя Показати IP 19 Серпня 2015 10:58
Дай Боже здоров/я і терпіння.. Одужуй Ромчику!!!
ку Показати IP 19 Серпня 2015 14:55
Одужуй малий. Що за країна, що навіть свого майбутнього не береже, дітей, а лише в постійних політичних пошуках і інтригах. Плакати хочеться. Терпіння батькам.
Маша Показати IP 21 Серпня 2015 03:44
Шкода що немає роз/рах а євро, PayPal хоча б

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus