USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Схема «Персик»: як на митниці для бізнесу запровадили подвійний платіж

15 Листопада 2018 07:20
Поспішна втеча з України колишнього глави ДФС України Мирослава Продана - за однією версією в багажнику «євро бляхи» в Молдову, за іншою - на лікування до Німеччини - стала новиною номер один цього тижні. І, як вдалося з'ясувати «Стране», час для свого екстремального закордонного вояжу колишній фіскал вибрав не випадково.

«Спіраль подій у колись підконтрольних йому відомствах - у ДФС і на митниці - закручується все сильніше. Там зараз готується масштабний переділ, а в такій ситуації людині, яка багато знає, краще бути подалі від епіцентру подій», - пояснив глава Союзу захисту підприємництва Сергій Доротич.

За його словами, боротьба за грошові потоки йде під виглядом реформи ДФС, яку нещодавно презентував Мінфін. У рамках реформи планується розділити фіскальну і митну служби на окремі відомства з автономним управлінням і своїми базами даних. Природно, гроші у кожного теж будуть свої. Зараз, начебто, за право «опіки» над кожною зі служб йдуть активні торги між урядом і оточенням президента, які вже давно воюють за контроль над мільярдними податковими митними схемами.

Тим часом, поки нагорі намагаються домовитися, на місцях намагаються по максимуму заробити. «Особливо це помітно по митниці - центрального контролю по-суті немає - кожен регіональний «царьок» встановлює свої правила», - говорить Доротич. У підсумку бізнесу доводиться платити двічі, а то й тричі.

«Якщо раніше можна було заплатити і спокійно розмитнювати товар, то зараз схеми збереглися, але потрібно ще й платити в касу. Бізнес скаржиться на величезні витрати і, зрозуміло, буде закладати їх в ціни», - розповів голова Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.

Що відбувається у фіскальному відомстві і на митниці, та чим все це може закінчитися, розбиралася «Страна».

Плоске тягнуть, кругле - котять

Вперше про масштабну реформу ДФС у Мінфіні заговорили на початку цього року. Тодішній міністр фінансів Олександр Данилюк заявив, що вони планують розділити фіскальне відомство на дві юридичні особи - власне, податкову, і митну служби. Це, на його думку, дозволило б «розрубати гідру» і успішніше боротися з корупцією.

«Ми будемо прискорювати реформу ДФС. Будемо створювати єдину юридичну особу для митниці, єдину юрособу для податкової, аби прибрати корупцію на місцях. Після цього у нас буде можливість залучати нових людей, тому що вони будуть вірити в цю реформу, а не в косметичні зміни», - сказав тоді Данилюк. Як вважають експерти, саме ця ідея прискорила його відставку: ані в уряді, ані в оточенні президента, які давно ведуть боротьбу за контроль над ДФС, виявилися неготовими до «розлучення».

Але тепер Мінфін знову реанімував ідею про «реформи шляхом поділу». Як заявила недавно в.о міністра фінансів Оксана Маркарова, реалістичний план реформи Державної фіскальної служби полягає саме у відокремленні її від митниці.

«У що я вірю як в реалістичний план? У виділенні окремих напрямків. Завдання, які стоять перед податковою і митницею, - різні ... Тому перше, що потрібно, - це розділити на окремі напрямки і чітко вибудувати пріоритети», - заявила Маркарова в одному з інтерв'ю. Вона також уточнила, що буцімто цей поділ відомств уже погоджений з міжнародними кредиторами, і вони не проти.

Судячи із задуму Мінфіну, першою під реформи потрапить митниця. «Десь на митницях потрібно буде збільшувати кількість співробітників, десь, як в податковій міліції, зменшувати чисельно, але підсилювати аналітично. Якщо зробити реалістичний план, який можна розписати на конкретні етапи, то за цим планом можна рухатися», - сказала Маркарова. У той же час в ДФС, судячи з усього, особливих перетурбацій не готується - відкладений навіть конкурс на посаду глави ДФС. Правда, як пояснила Маркарова, «конкурс відкладається ненадовго, враховуючи, що я хотіла б якомога швидше затвердити цю концепцію реформи, а тоді вже оголосити конкурси на главу і податкової, і митниці».

Ну а поки постійного керівництва у ДФС немає, вона стрімко втрачає контроль над своїми регіональними підрозділами. «Хоча нинішній в.о. голови фіскальної служби Олександр Власов і прийшов з митниці (до призначення очолював Одеську митницю, - ред.), його авторитет серед керівників місцевих митниць незначний. Натомість зараз кожен глава регіонального митниці робить, що хоче - встановлює свої правила і викручує бізнесу руки. Роблять, що хочуть, як то кажуть, плоске тягнуть, кругле – котять», - розповів Доротич.

«Нічого дивного - збудований механізм противаг почав «глючити». А планований розділ його і зовсім доб'є. Тепер знову доведеться ділити потоки», - говорить економіст Олексій Кущ.

І в касу, і в кишеню

Експерти, з якими поспілкувалися журналісти, кажуть, що пріоритети Мінфіну не випадкові. «Зараз посилюється боротьба груп, які хочуть впливати на митницю, де можна швидко «скосити» гроші на контрабандних потоках під вибори», - пояснив Дорошенко.

Нагадаємо: митниця вже давно є каменем спотикання між прем'єр-міністром Володимиром Гройсманом та оточенням президента. Підконтрольний главі держави відділ «К» СБУ влітку цього року накопав компромат і на самого прем'єра (який нібито розмитнив «Мерседес» з неповною сплатою податків), так і на його ставленика Мирослава Продана (у якого знайшли дорогу нерухомість в Туреччині). Кабмін, своєю чергою, запустив на митницю Нацполіцію і надав їй право доступу до митних баз. Що робилося нібисто у рамках боротьби з контрабандою.

Але, як кажуть джерела «Страни», «наші зарубіжні партнери і кредитори незадоволені результатами. Їх уже відверто дратує те свавілля, що коїться на українських кордонах». За даними розслідування німецького видання Süddeutsche Zeitung, Україна через корупцію на митниці щорічно втрачає близько 5 млрд доларів. «Це більше, ніж допомога від МВФ, ЄС і Світового банку», - підрахували німецькі журналісти.

Експерти не виключають: для того, щоб якось задобрити «зарубіжних партнерів», наша влада може організувати показові зачистки і гучні викриття. І, за однією з версій, в тій грі хочуть пожертвувати і Проданом. «Питання з його майном в Туреччині вже розкручує ФБР», - розповів один із експертів. На його думку, саме цим фактом і пояснюється нагальний виїзд екс-податківця з України.

Тим часом, бізнес змушений працювати у двох «паралельних реаліях». З одного боку - йде показова боротьба з контрабандою, з іншого - працюють старі і будуються нові схеми. Виходить, що платити потрібно і в касу, і в кишеню митникам, розповідають підприємці.

Читати ще: $20 за людину: як через Волинську митницю ввозять «євробляхи», використовуючи білорусів

У Кабміні і в ДФС регулярно звітують про успіхи у боротьби з контрабандою. Так, за твердженням прем'єра, щоденні надходження до державного бюджету з митниці зросли на 31,3%. До того, як почалася боротьба з контрабандою, надходило 1,3 млрд грн, натомість зараз - майже 1,8 млрд. Цифри уряду побічно підтверджують і самі бізнесмени.

«Раніше провезти мікроавтобус з товаром можна було за 500 доларів. Зараз з нас вимагають платити всі податки, а це вдвічі більше. Але навіть при цьому на митниці черги, транспорт простоює, а продукти псуються. У результаті ми мало того, що більше платимо, так ще і зазнаємо збитків», - розповів підприємець, який торгує імпортними продуктами на одному зі столичних ринків.

Водії масово скаржаться, що їх змушують платити за розмитнення автомобілів навіть більше, ніж належить. «Через Львівську та Івано-Франківську митниці оформлення майже не йдуть. У Києві потрібно спочатку пройти через спеціальний експертний центр ДФС, і там вартість авто завищується в 1,5 рази мінімум. І вже від цієї суми нараховують податки - ПДВ, ввізне мито, акциз . При цьому сума, зазначена в офіційному договорі купівлі-продажу до уваги не береться», - розповів один із авто-бізнесменів. За його словами, машину середнього класу, яку він купив у Німеччині за 6 тис. євро, наші митники оцінили в 10 тис. євро. Відповідно, всі податки рахували вже від 10 тис.

Але в касу масово перенаправили в основному дрібний бізнес з невеликим товарним обігом, на якому, власне, особливо не заробиш. Великий бізнес, який має зв'язки серед чиновників, за словами Дорошенка, як використовував схеми, так їх і далі використовує. «Виходить, що одні завозять товар фактично без податків, а інші платять. У них продукція виходить мінімум на 20% дорожчою і в підсумку ціни будуть неконкурентними», - прогнозує експерт.

Втім, є і третій варіант - бізнесу пропонують платити і податки, і хабарі. «Йде легальна розмитнення частини товару, а за провезення решти потрібно платити. Але там теж виходить недешево, оскільки в схемі кілька посередників», - розповів «Стране» один із підприємців.

В одному зі своїх розслідувань нардеп Сергій Лещенко заявив, що зараз митниці масово застосовують схему, яку свого часу придумав на Одеській митниці Власов - митна вартість товару знижується на 30%, що дозволяє бізнесу мінімізувати податки. Але частину зекономленого він платить митникам живими грошима. Ця схема нібито отримала назву «Власов мінус 30%» або «Персик».

Але у підсумку всі митні нововведення зробили оформлення товару дорожчим, як мінімум, на 15-20%, - підрахували бізнесмени, з якими поспілкувалася журналісти видання. Та додали, що вже найближчим часом мають намір закласти всі додаткові витрати в цінники.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
ігор луцький Показати IP 15 Листопада 2018 09:25
За його словами, машину середнього класу, яку він купив у Німеччині за 6 тис. євро, наші митники оцінили в 10 тис. євро. Відповідно, всі податки рахували вже від 10 тис....Так,що бляхофоби одягайте вишиванки і на майдан скачіть.Вас нагинають кожного дня ,а ви кричите ,,Перемога!!!".

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus