USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Таємний бізнес Авакова: що глава МВС приховав у своїй декларації

17 Листопада 2016 18:49
Міністр МВС Арсен Аваков зазначив в електронній декларації безліч різних колекцій, кілька квартир і багатомільйонні доходи. Проте журналісти вирішили дізнатися, що міністр «забув» записати в своїй декларації та яким бізнесом володіє його родина, - повідомляє видання "Страна".

Інформацію про фірми, якими прямо або посередньо володіли Арсен Аваков і його дружина Інна станом на 31 грудня 2015 року (дата, на яку слід було відзвітувати в декларації), журналісти видання зібрали в одну таблицю. Вихідні дані для неї - електронна декларація міністра, Єдиний реєстр юридичних осіб та Агентство з розвитку інфраструктури фондового ринку України.
Всі фірми, якими Інна Авакова володіє опосередковано як бенефіціар - це юридичні особи, в яких ПАТ "Інвестор" є єдиним або основним засновником. Це лише видима частина бізнес-імперії родини міністра. Розповімо, що відомо про ці компанії.

Фірми Авакова: італійська "невидимка" і "дивний" траст

Огляд пов'язаних з сім'єю Авакова компаній почнемо з італійської "Avitalia s.r.l.". Офіс фірми з такою назвою розташований в північному передмісті Мілана в містечку Монца - у південних передгір'ях Альп:
А ось знімок місця, де розташований офіс "Avitalia s.r.l.", з висоти пташиного польоту:
Як повідомляє сервіс findthecompany.com, заснована в 2002 році, "Avitalia S.r.l." є невеликою організацією, працює в різних індустріях персональних послуг, розташована в Вілласанта, Італія. Фірма має 6 штатних співробітників і генерує близько 1,12 мільйона євро річного доходу. Інформацію про те, чим конкретно займається фірма, і чому вона так цінна для міністра, що він залишив її собі, хоча все бізнес-активи переписав на дружину і сина, виданню знайти не вдалося.

Зате журналісти знайшли відомості про іншу італійську фірмі, яку раніше пов'язували з бізнесом Авакова, Investor Italia s.r.l. Згідно з повідомленням в бюлетені держреєстрації Кіпру, 30 вересня 2014 року цю фірму приєднали до кіпрської "офшорки" Silova Trading Co. Limited, яка зареєстрована в кіпрському місті Ларнака. Вартість переданих разом з фірмою активів склала 6 037 623,88 євро. А підписав документ про злиття фірм давній бізнес-партнер Авакова, один з акціонерів ПАТ "Інвестор" Ашот Амірян:
Ще Арсен Аваков задекларував володіння ТОВ "Трастова компанія Авакова". Керує цією фірмою давній бізнесовий партнер Авакова Геннадій Гайовий. Ця фірма примітна тим, що рішенням Харківського адмінсуду від 3 листопада 2014 року вона була ліквідована за тривале (більше року) неподання податкової звітності. Позов тоді подала податкова інспекція Київського району Харкова. Однак ліквідація досі не завершена.

Судячи з назви, ця компанія призначена для управління деякими активами. Але чим може керувати фірма, яка не здає податкову звітність, і більше двох років знаходиться в стадії ліквідації? Питання риторичне.

Серце імперії

Центром бізнес-імперії Авакова в Харкові є публічне акціонерне товариство "Інвестор". Інна Авакова володіє в ньому найбільшим пакетом акцій - 42,06%. Ще 1,69% належить її синові Олександру. Давні бізнес-партнери Авакова Ігор Котвицький (нині нардеп) і Ашот Амірян також володіють відповідно 9,566% і 6,53% акцій (дані на кінець 2015 року).

Ігор Котвицький довгий час був членом наглядової ради ПАТ "Інвестор". У квітні 2015 року, в зв'язку з обранням до Верховної Ради, акціонери припинили його повноваження:
Ашот Амірян є власником 6,53% акцій АТ "Інвестор", і теж довгий час входить до складу його наглядової ради:
Відзначимо, що в 2015 році Ашот Амірян виявився найбільшим джерелом доходів сім'ї Авакова: самому міністру Амірян виплатив 1 мільйон 450 тисяч гривень, а його дружині 2 мільйони 230 тисяч гривень - за продаж цінних речей і творів мистецтва. Ця інформація вказана в розділі "Доходи" декларації міністра. А в якості зарплати від міністерства Арсен Аваков отримав набагато менше - всього 187 тисяч гривень.

ПАТ "Інвестор" - це, фактично, холдингова структура, яка, своєю чергою, володіє акціями і частками в статутних фондах ряду інших підприємств.

Крім того, ПАТ "Інвестор" володіє декількома об'єктами нерухомості, в яких зареєстровані десятки компаній, так чи інакше пов'язаних з бізнес-структурами родини міністра.

Так, в грудні 2015 року на ПАТ "Інвестор" було оформлено нежитлова будівля за адресою Харків, вулиця Сумська, 88 площею одна тисяча п'ятсот п'ятьдесят три метри квадратних:
А в 2001 році ПАТ "Інвестор" придбало ще один будинок за тією ж адресою площею 660 метрів квадратних:
Аналогічно, що знаходяться поруч будівлі за адресами вулиця Я.Мудрого (колишня Петровського), 3 і 3/5 теж належать ПАТ "Інвестор". Площі будівель відповідно, 604 і 319,7 метра квадраних.

А за адресою провулок Театральний, 4, за ПАТ "Інвестор" числяться приміщення 8-го поверху загальною площею 578 кв.м.

Перерахуємо інші об'єкти, якими володіє ПАТ "Інвестор", згідно з даними реєстру нерухомості:

- Дві нежилі будівлі за адресами вулиця Мироносицька, 57 (41,4 кв.м.) та 57 А (133,6 кв.м.);

- Нежитлові приміщення площею 30,6 кв.м. за адресою Харків, вулиця Полтавський шлях, 29;

- Нежитлові приміщення площею 158,6 кв.м. на 1 поверсі в будинку на вулиці Мироносицька, 22 (в цьому будинку також розташована квартира Авакова площею 657 кв.м.);

- Дитячий санаторій № 2 в місті Південне під Харковом, площа будівель більше 1000 кв.м.

Жоден з перерахованих об'єктів в електронній декларації Авакова не вказаний.

"Дочка" і її 10-поверховий будинок

У ПАТ "Інвестор" є чотири дочірні підприємства, які йому належать на всі 100%. Найвідоміше з них - "Інвестор Еліт Буд". Його, а також інше дочірнє підприємство "Інвестор Еліт Сервіс", очолює Наталія Карпович, яка також є членом наглядової ради ПАТ "Інвестор".

Згідно з даними реєстру нерухомості, у власності ДП "Інвестор Еліт Буд" знаходиться майже ціла офісна будівля в Харкові на провулку О.Яроша, 16-Б площею близько 3 тис. кв.м .:
Відомості про володіння цим будинком в електронній декларації Арсена Авакова не вказані.

Банк "Базис": повернути, щоб віддати

Банк "Базис", невеликою часткою якого зараз володіє Інна Авакова, раніше був фінансовим центром сімейної бізнес-імперії. Коли у 2010 року Арсен Аваков виїхав за кордон, в банку почалися проблеми - його позбавили ліцензії і там розпочалася процедура ліквідації.

Однак 14 серпня 2014 року київський адмінсуд скасував рішення НБУ про позбавлення банку "Базис" ліцензії, і після цього структури Авакова повернули контроль над банком.

У звітності банку ще за 3 квартал 2015 року було зазначено, що 73,18% банку володіло ТОВ "Інвестор-Фонд", а 23,65% - ПАТ "Інвестор" (обидві компанії контролюються Інною Авакової):
Проте 2 грудня 2015 року банк повідомив про зміну своїх власників: частка "Інвестор-фонду" перейшла маловідомій приватній фірмі "Біо-М" (Артемівськ Донецької області), а частка "ПАТ" Інвестор "- не вказаній фізичній особі.

Фірмою "Біо-М" і володіє, і керує житель Бахмута (колишній Артемівськ) Євген Пилипенко. Після придбання він очолив також і банк, а в квартирі за місцем свого проживання він "прописав" і юридичну адресу банку.

Раніше людина з аналогічним ПІБ очолювала державну компанію "Енергетика і паливо України", а в Артемівську керувала місцевою організацією "Народного руху".

У власності банку і зараз знаходиться безліч приміщень та земельних ділянок: отримана нами довідка з реєстру нерухомості займає 52 сторінки. Тому продаж банку з такими величезними активами маловідомому бізнесменові з Донецької області є досить дивною з ділової точки зору.

Наприклад, в лютому 2016 року (тобто, вже при новому формальному власнику) банк оформив на свою користь земельну ділянку сільськогосподарського призначення площею 28,7 гектарів в Макарівському районі Київської області:
А відразу після продажу банку в грудні 2015 року на нього оформили комплекс нерухомості площею майже 6776,3 кв. м., з земельною ділянкою в 2,8 гектара в Дергачах Харківської області:
Як видно з цих документів, у власність банку була оформлена нерухомість, права на яку виникли ще в 2010 і 2011 роках. Можливо, на банк ці об'єкти раніше не оформлялися, щоб уникнути їх стягнення в процесі ліквідації, що проводилася за минулої влади.

Щоб зробити висновок про те, наскільки серйозними фігурами є нинішні формальні власники банку, досить поцікавитися фігурами членів його наглядової ради. Так, згідно з повідомленням самого банку, з трьох учасників наглядової ради двоє (Яна Елантьева і Кирило Анохін) раніше ніде не працювали. А третій (Юрій Пилипенко) раніше працював охоронцем - і в самому банку, і в новому його власнику - фірмі "Біо-М".

"Таємні зв'язку" з харківською мерією?

ПАТ "Інвестор" володіє 70% статутного капіталу приватного підприємства "Карст-8". Решта 30% належать ТОВ "А.І.Р.", яке підконтрольне Андрію Івановичу Руденко:
Людина з таким ПІБ зараз працює заступником мера Харкова з питань житлово-комунального господарства. Але до 2011 року він був в бізнес-команді Авакова, де очолював "Салтівський хлібозавод" - один з найбільших в Харкові.

Основним видом діяльності ПП "Карст-8" вказано видобуток корисних копалин. З 2007 по 2013 роки фірма мала дозвіл на розробку родовища вапняку в східних районах Харківської області.

А ось в ТОВ "Бедж", яке Арсен Аваков зазначив у своїй декларації, частки в статутному фонді ділять навпіл ПАТ "Інвестор" та харків'янка Ольга Солоп:
Згідно з повідомленням сайту "Наші гроші", так називають і одну із засновниць бізнес-структур, які пов'язують з харківським мером.

Як "заховати" 72 гектари

У січні 2012 року по відношенню до Арсена Авакова порушили кримінальну справу за перевищення влади і службових повноважень, які спричинили тяжкі наслідки. Мається на увазі незаконна передача в приватну власність 55 гектарів державних земель сільськогосподарського призначення вартістю 5,5 мільйона гривень в селищі-передмісті Харкова Пісочині. Незабаром Аваков був оголошений Інтерполом в міжнародний розшук і затриманий поліцією в Італії, але римські влада угледіла в звинуваченнях політичні мотиви і відмовилися екстрадувати Арсена Авакова в Україну.

А в червні 2016 року на ім'я ТОВ "Мультимедіацентр" придбали 72 гектари сільгоспземлі під Харковом, в районі Люботина, поруч з київської трасою. Земля розбита на 39 ділянок, площею до 2 гектарів кожен (виділені блакитним кольором):
Ще 11.08.2014 року керівником цієї фірми була Наталя Карпович - член ревізійної комісії банку "Базис" та керівник "Інвестор еліт ладу". А з 18 травня 2016 року керівником записана Ольга Овчаренко. Раніше вона працювала бухгалтером теж в "Інвестор Еліт Ладі".

Засновником ТОВ "Мультимедіацентр" є кіпрська фірма "Доверленд інвестментс лімітед" (Doverland Investments Limited).

Ця ж кіпрська "офшорка" є засновником і ряду інших компаній:

- ТОВ "Сандор", де директор - Наталя Карпович, яка також керує ДП "Інвестор Еліт Буд" і ДП "Інвестор Еліт Сервіс";

- ТОВ "Ай-Венгус", якою керує Сергій Катрич - засновник в фірмі ТОВ "Гранд-Тер", якій належать офіси різних пов'язаних з Аваковим фондів на вулиці Мироносицька, 25:
Відтак, покупець 39 ділянок під Люботином безпосередньо пов'язаний через свого засновника з бізнес-структурами родини Авакова.

Як міністр забув про "Казку"

І наостанок розповімо про те, де саме дані декларації міністра не збігаються з даними Єдиного реєстру юридичних осіб.

Справа в тому, що форма електронної декларації передбачає, що в ній треба показувати не тільки ті компанії, якими декларант і члени його сім'ї володіють безпосередньо, а й опосередковане володіння - через "ланцюжок" інших компаній.

Такий непрямий власник фірми називається "бенефіціар" - той, хто в кінцевому підсумку отримує прибуток.

Інна Авакова безпосередньо володіє найбільшим пакетом акцій ПАТ "Інвестор", який, своєю чергою, є засновником в безлічі інших фірм. Тому в декларації міністра його дружина вказана як прямий власник акцій "ПАТ" Інвестор ". А щодо тих фірм, де ПАТ" Інвестор "засновник, дружина міністра вказана бенефіціаром.

Але в декларацію чомусь не потрапили ті фірми, якими дружина міністра володіє через двох посередників, тобто де засновник належить ПАТ "Інвестор".

Зрозуміло, що від додавання в ланцюжку володіння ще однієї ланки контроль над компанією не втрачається. Тому бенефіціар фірми залишається її бенефіціаром при наявності як одного, так і двох проміжних ланок.

Йдеться про ТОВ "Лісова галявина". Згідно з даними Єдиного реєстру юридичних осіб, її бенефіціаром є Інна Авакова:
Однак в 9 розділі декларації, який називається "Юридичні особи, кінцевим бенефіціарним власником (контролером) яких є суб'єкт декларування або члени його сім'ї", Арсен Аваков не вказав, що його дружина є кінцевим бенефіціарним власником (контролером) ТОВ "Лісова галявина", як це зазначено в Єдиному реєстрі юридичних осіб.

Дана компанія відома тим, що у вересні 2015 року в її власність був оформлений дитячий оздоровчий табір "Лісова стежка", що складається з комплексу будівель площею 4,2 тисяч кв. м. і земельної ділянки площею 18 гектарів:
Цей оздоровчий табір знаходиться на північ від Харкова, біля транспортної розв'язки між Бєлгородським шосе і окружною дорогою. На його території частково знаходиться популярний у харків'ян "Фельдман-Екопарк". Про цей дитячий табір в березні 2016 згадували в програмі "Слідство.Інфо":


Як би там не було, інформація про те, що Інна Авакова є бенефіціаром ТОВ "Лісова галявина" - це загальновідома інформація. Тому незрозуміло, чому Арсен Аваков не згадав про це в своїй декларації.

Крім нерухомості, де інформація відкрита, інтереси бізнес-структур міністра, згідно з повідомленнями преси, є в ЗМІ, нафтогазовому бізнесі і видобутку корисних копалин.

Загалом, можна констатувати, що Арсен Аваков повідомив лише про малу частку активів, до яких він має відношення через безліч пов'язаних осіб.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Ну і Показати IP 18 Листопада 2016 05:11
які наслідки такої поведінки головного МВД-ека? Певно отримає з рук свойого покровителя званя Героя України. Чи я помиляюсь пане Хорошенко?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus