USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Назвали три причини здорожчання цукру в Україні

17 Листопада 2015 15:32
Україні активно дорожчає цукор. За останній місяць оптові ціни на солодкий пісок зросли на 11% (до 12,05 грн/кг), а роздрібні — на 15% (до 14,3 грн/кг). Порівняно з минулим роком, подорожчання склало 54% в опті і 45% в роздробі, - цитують Вісті з посиланням на Міністерство аграрної політики.

Найдешевше свою продукцію, згідно з даними аграрного відомства, віддають чернігівські виробники (по 9,4 грн/кг), дорожче — вінницькі, харківські, львівські, кіровоградські заводи (по 13 – 13,1 грн/кг).

Насправді ж, міністерська статистика трохи прикрашена: у деяких магазинах за кілограм цукру вже просять 16-18 грн/кг.

Аналітик компанії «Украгроконсалт» Андрій Кім називає три причини подорожчання цукру.

Перша — зниження його виробництва в Україні до критичного рівня. В останні два роки вітчизняний ринок був перенасичений солодким продуктом. Фермери дуже захоплювалися буряком, а цукрозаводчики не могли встояти перед спокусою переробити її якомога більше. В результаті ціни на цукор впали нижче собівартості. У минулому році виробники оцінювали собівартість виробництва тонни продукції 6,9 тисячі гривень, але були змушені віддавати її оптовикам по 6 тисяч гривень.

У нинішньому сезоні, втомившись від руйнівних цін, аграрії помітно зменшили площі під буряком, а переробники — закупівлі сировини. Виробництво цукру в підсумку знизилося з торішніх 1,8-2 млн. т до 1,3 млн./т.

Другий фактор, який спровокував зростання цін, підвищення цукрових котирувань на міжнародних біржах, вважає Кім.

За останній місяць цукор в світі подорожчав навіть більше, ніж в Україні — на 17-18%. Ажіотаж викликаний неврожаєм в основних цукрових регіонах світу — в Індії і на Кубі.

Але найголовнішою у створенні цукрового ажіотажу може виявитися третя причина подорожчання — спроби виробників, оптовиків і роздрібних продавців створити штучний ажіотаж і потім добре на ньому заробити. «Переписуючи цінники, виробники намагаються перестрахуватися. Адже в наступному році агрохолдингам доведеться сіяти буряки, а ціни на насіння, засоби захисту рослин, добрива прив’язані до валютного курсу», — пояснює Андрій Кім.

Профільний міністр Олексій Павленко називає нинішнє підвищення цін спекулятивним. «З урахуванням перехідних запасів, можна стверджувати, що рівень забезпечення цукром населення України становитиме 100%», — говорить глава аграрного відомства, додаючи, що «у разі виявлення фінансових спекуляцій Мінагрополітики буде звертатися в компетентні органи». Якщо АМКУ найближчим часом не втрутиться в ситуацію, ціни будуть рости і далі. Переробники шукають все нові й нові аргументи, щоб виправдати подорожчання своєї продукції. Зокрема, заявляють про підвищення собівартості виробництва до 10 грн./кг, хоча експерти і ставлять це під сумнів. «Передумов для зростання собівартості нема, тим більше, що газ подешевшав», — дивується Андрій Кім. Швидше за все, отримати свою частку прибутку спробують і ритейлери. Тим часом, експерти прогнозують, що до кінця листопада роздрібні ціни на цукор можуть підвищитися до 20 грн./кг, а до Нового року — до 25 грн/кг.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
колгоспник Показати IP 17 Листопада 2015 15:45
До 1991 року Україна входила в шістку найбільших цукровиробників світу - разом з США, ФРН, Китаєм, Індією, Бразилією і Францією. Виробництво сягало 6 млн. т. В Україні працювало 190 цукрозаводів, один будувався. Де воно усе, тим паче, що цукор - стратегічний продукт: безліч галузей промисловості без цукру не обходиться?
Анонім до колгоспник Показати IP 17 Листопада 2015 16:13
ви ще не зрозуміли..хто винен в наших бідах...((( Зараз набіжить купа самих щирих... і скажуть лише не вони.. тільки хтось... Шкода, коли нема у нас хазяїна...
опа Показати IP 17 Листопада 2015 16:23
весь цукор йде на шоколад roshen
Анонім Показати IP 17 Листопада 2015 18:27
"Перша — зниження його виробництва в Україні до критичного рівня. В останні два роки вітчизняний ринок був перенасичений солодким продуктом." Таким чином, виробництво цукру в Україні впало до критичного рівня завдяки тому, що його було в минолому році більш чим потрібно. Тут є два запитаня: 1)Чому зайвий цукор в прошлому році не продали за кордон? 2)Чому в цьому році виробництво цукру впало до критичного рівня, незважаючи на те, що було відомо про те що попит на цукор буде великий? А не тому, що оптовики задушили виробника?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus