USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.80 9.95

У Нововолинську протестували шахтарі

2 Жовтня 2015 16:27
Сьогодні, 2-го жовтня, перед Нововолинським міськвиконкомом відбулася акція протесту працівників шахти №1, яким вже третій місяць не виплачують заробітної платні. Деякі з них опинилися на грані банкрутства. Гірники вимагають від міського голови виявлення власної ініціативи у вирішенні шахтарських проблем, - інформує БУГ.

Сукупна заборгованість із зарплати гірникам першої копальні становить 14 мільйонів 244 тисячі гривень. Гірники вимагали виплатити заробітну плату у повному обсязі. Голова профспілкової організації підприємства Анатолій Мухомеджанов стверджує, що існують кримінальні схеми, які не дозволяють реалізовувати вугілля.

“Якщо це вугілля знаходиться на ЦОФі і ми не маємо можливості його продати, то треба вимагати відповіді від очільників Міністерства вугільної промисловості, адже ми – державне підприємство і вони зобов’язані нам допомагати. А якщо цього вугілля нема на складі Львівської збагачувальної фабрики, значить, треба поставити питання перед певними відповідними органами: чому люди, які провернули ці афери, не сидять за гратами до цієї пори”,- відзначив голова профспілки шахти №1.

Працівник шахти Сергій Німий каже, що живе від позички до позички. Коли дають якісь проценти, треба одразу віддавати борги.

”У мене сусід теж шахтар, має дітей, і в таку халепу втратип. Друзі їдуть в Польщу заробляти. Але це не вихід. Наші очільники обіцяли, що шахти працюватимуть і будуть нам гроші платити. Але вони не відповідають за свої слова. Будемо перекривати дороги та вживати заходів, щоб привернути увагу до шахтарського питання”, – говорить чоловік.

До гірників вийшли міський голова Віктор Сапожніков та його заступники Андрій Сторонський і Едуард Савік. Звісно, всі питання шахтарів були адресовані меру Нововолинська.

Першим до Віктора Сапожнікова звернувся працівник копальні Володимир Бурлаченко, який розказав, що гірники тепер шукають шляхів, щоб вижити. Володимир не чекаючи нестабільності, взяв кредити у банку, за які тепер не має змоги розрахуватися. Чоловік чекає, що через кілька місяців у нього почнуть забирати майно через борги.

“Можете сміятися, але я не маю, що їсти. До чого ми дожилися?”- запитав у влади шахтар.

Віктор Сапожніков натомість висловив аргументи, що заробітну плату шахтарі можуть отримати тільки добуваючи 200 тонн вугілля, тобто виконуючи план, і реалізовуючи його, а також через державну підтримку. Щодо останнього, міський голова зазначив, що впродовж останнього тижня вирішує це питання у телефонному режимі і є уже результат – 2 мільйони виділено на зарплатню.

До того ж міський голова зазначив, що висловлюватиме недовіру директору підприємства: “Він вам не платить, а приходите ви до мене”.

Мер відзначив, що фінансування можливе у разі переведення копальні у третю групу, а також, що особисто дзвонив до прокурора щодо відкриття кримінального провадження по шахті.

“Це державне підприємство, і за нього не повинна відповідати міська влада”, – підсумував Віктор Сапожніков. Голова Нововолинська повідомив, що не допустить відключення комунальних послуг працівникам шахт, які не отримують зарплати, за борги.

Розглядали також питання європейського досвіду дотування шахт, розкрадання майна підприємства і здійснення контролю за порушенням законодавства. Керівник міста отримав пропозицію від шахтарів поїхати з ними на голодування.

У “кабінетному режимі” мер Нововолинська із Сергієм Демченком, головою міської організації Незалежної профспілки вугільників, обговорили подальші плани відносно вирішення шахтарського питання, зокрема, була ініціатива спільної поїздки у Київ.

Шахтарська акція протесту продовжувалася.

Близько 13.00 до міської ради прибули представники місії ОБСЄ. Понад годину тривало спілкування у кабінеті мера. Спостерігач Організації з безпеки та співробітництва в Європі Антон Фіппо, звертаючись до шахтарів, відзначив, що донесе проблему до європейської громадськості. Представники ОБСЄ підтвердили, що будуть присутніми на блокуванні доріг шахтарями.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 9
знайчик Показати IP 2 Жовтня 2015 17:04
А тим часом Гузь, що є нардепом від міста шахтарів, у Європі річки перепливає!:)
Дарт Вейдер Показати IP 2 Жовтня 2015 17:04
Вугілля на 1 шахті не видобувають, а зарплату 10 тис. -ДАЙ! Хлопці шахтарі януковицька халява скінчилася назавжди. Тепер треба гроші-ЗАРОБЛЯТИ!
Анонім до Дарт Вейдер Показати IP 2 Жовтня 2015 17:32
А при чому тут прості шахтарі?І чому мають страждати їх сім'ї?
Анатоль_ до Анонім Показати IP 2 Жовтня 2015 19:15
Хай шукають собі іншу роботу!
анон Показати IP 2 Жовтня 2015 17:46
Роботу не робим але зарплати дай підземний стаж дай підземний стаж дай!!!
Анонім до анон Показати IP 2 Жовтня 2015 18:28
Ну якщо ти сам такий вумний, то чому ти сам не шахтар? Чи тобі 10 штук мало (як пише твій однодумець - Дарт Вейдер)? Хоча, реальніше тебе жаба давить?
анон до Анонім Показати IP 4 Жовтня 2015 00:24
Мене жаба не душить бо я бо я працюю і отримую зарплату і тобі раджу так зробити!!!
Іов Показати IP 2 Жовтня 2015 20:25
Що хотіли те отримали!
саньок до Іов Показати IP 2 Жовтня 2015 22:24
Якби не шахтарі до городу булаб *опа і Сапогу теж

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus