USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

У справі про мільйонні розтрати Міноборони згадують оточення президента

11 Жовтня 2017 22:55
В Україні викрили схему щодо розтрати понад 149 мільйонів гривень з державного бюджету при закупівлі палива для Міністерства оборони.

Розслідування проводять Національне антикорупційне бюро України та Спеціалізована антикорупційна прокуратура. Фігурантів справи пов'язують з оточенням президента України Петра Порошенка. Новое время розповідає подробиці гучної справи.

У чому суть схеми

За даними слідства, в травні 2016 року Міноборони за результатами відкритих торгів підписало договори з певною фірмою (її назва в прес-релізі не називалася) на купівлю палива для армії за більш ніж мільярд гривень з держбюджету.

Однак уже в червні-серпні сторони уклали (як стверджують правоохоронці, абсолютно безпідставно) додаткові угоди, за якими ціна паливо зросла приблизно на 16%. В результаті з бюджету переплатили 149 мільйонів 339 тисяч гривень, які тримала фірма-постачальник.

Постачальника пов'язують з оточенням президента

Народний депутат від фракції БПП Мустафа Найєм заявив, що бюджетні гроші осіли на рахунках фірми Трейд Коммодіті. Глава САП Назар Холодницький поки не підтвердив цю інформацію, пославшись на таємницю слідства.

Згідно з відкритими даними, Трейд Коммодіті володіє Вадим Майко з міста Кам'янка Дніпропетровської області. Втім фірму пов'язують з відомим українським бізнесменом Андрієм Адамовським.

Адамовський у коментарі програмі Наші Гроші заявляв, що не є власником Трейд Коммодіті, а лише надає їй фінансові послуги. "Кредити, фінансую. Іноді. Більше нічого", - говорив він.

Примітно, що глава Держрезерву Вадим Мосійчук в інтерв'ю OilNews розповідав, що саме Адамовський прийшов до нього особисто вирішувати проблему, що виникла через якість палива, купленого у цієї компанії: воно просто почало псуватися в резервуарах.

"Пан Адамовський приходив, переконував мене в тому, що вони налаштовані на конструктив, і забезпечать якісне постачання. Але після цього він зник. Ми запрошували його ще раз на зустріч, щоб обговорити ситуацію, він не прийшов", - розповідав Мосійчук в лютому 2017 року.

За фактом поставки Держрезерву неякісного палива було відкрито провадження, яке контролює поліція.

Незважаючи на це, Трейд Коммодіті вирвалася в лідери паливних тендерів, вигравши закупівлі на 7 мільярдів гривень за останні 1,5 року.

Колега Найєма по фракції Сергій Лещенко також прямо заявляв, що Трейд Коммодіті володіє Адамовський. Причому обидва політики підкреслюють, що Адамовський - бізнес-партнер Олександра Грановського, також депутата від БПП. Сам політик в коментарі Українській правді відкидає наявність зв'язків з Трейд Коммодіті.

Грановський часто згадується в ЗМІ як "смотрящий президента за прокуратурою, судами і СБУ". Це він також спростовує.

Кого затримали?

Станом на вечір 11 жовтня відомо про чотирьох затриманих. Спочатку на робочих місцях затримали заступника міністра оборони, генерала-майора Ігоря Павловського і директора Департаменту держзакупівель Міноборони Володимира Гулевича. Вони не чинили опір. Їм вже вручили повідомлення про підозру. Ще двоє (хто саме - поки невідомо) самі прийшли в НАБУ для проведення слідчих дій і ніякої протидії теж не чинили.

Прокурори проситимуть суд заарештувати затриманих на два місяці та призначити їм застави в розмірі третини суми розтрати, тобто близько 50 мільйонів гривень. Якщо їхню провину доведуть, їм загрожує від 8 до 12 років в'язниці. Слідчі розраховують завершити справу за чотири місяці.

Найем зазначає, що Павловський - одногрупник чинного міністра оборони Степана Полторака, разом з яким вони в 1997-му закінчили Військову академію Збройних Силу України, а Гулевич був заступником Павловського, коли той був начальником Служби тилу ЗСУ.

"Президент повинен зробити вибір між друзями і країною. Затримання керівників Міноброни - це виклик особисто Петру Порошенку", - підкреслює Найєм.

Неназване джерело Українських новин у правоохоронних органах розповіло, що представники Трейд Коммодіті, що проходять у справі як підозрювані, втекли. За його словами, ймовірно, їм вдалося сховатися, оскільки хтось "злив" інформацію про те, що НАБУ і САП готують спільну спецоперацію по затриманню.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
АНАТОЛЬ_ Показати IP 11 Жовтня 2017 23:20
Боженько ти мій! Шош то робиться, брати мої?
Viking до АНАТОЛЬ_ Показати IP 12 Жовтня 2017 09:00
Барига & Co рулить .
ввв Показати IP 12 Жовтня 2017 21:40
Негайно звернутися до головнокомандувача !!!! Але найкраще реанімувати "СМЕРШ" і все бляд@тво на пртязі місяця захлинеться та вдавится , "крисятнічати" під час війни - це найбільший державний злочин.Смерть "крисам".
Андрій Показати IP 14 Жовтня 2017 11:50
І чим ці кращі за "папєрєдніків" ? Хоча дехто з "порохососів" (яким дуже імпонує теперішня влада), як не дивно - є такі, буде кричати : ватнік, ватнік !!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus