USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

У Табачника знову замовили підручники по 600 гривень

14 Серпня 2013 10:59
ДНУ «Інститут інноваційних технологій і змісту освіти» Міносвіти і науки України 12 серпня уклало низку угод на видання підручників на загальну суму понад 85 мільйонів гривень. Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель» та у виданні Гроші.

Половину усіх підрядів отримали ТОВ «Видавництво «Генеза» (майже 25 мільйонів гривень) і ТОВ «Видавничий дім «Освіта» (майже 29 мільйонів гривень).

Найдорожчими виявились підручники для шкіл з навчанням іноземними мовами з накладами у кількасот екземплярів.

Підручник «Літературне читання. Польська мова для загальноосвітніх навчальних закладів з навчанням польською мовою. 3 клас» коштуватиме понад 607 гривень «Українська мова для загальноосвітніх навчальних закладів з навчанням польською мовою. 3 клас» коштуватиме понад 571 гривень за екземпляр.

Наклади цих підручників становлять 198 екземплярів.

Разом з тим ціна на них перевищує обіцяну Міністерством освіти та науки, якому, нібито, вдалося зменшити вартість малотиражних підручників у порівнянні з попередніми роками.

«Ось для порівняння: вартість найдорожчого підручника мовами національних меншин у 2013 році становить лише 365,64 гривні, коли, приміром, вартість підручника з біології мовами національних меншин у 2009 році становила 870,50 гривень», – повідомила прес-служба МОН.

Високу ціну на малотиражні підручники у МОН пояснили тим, що їх виготовлення «складається не тільки з витрат на папір, картон, плівку та поліграфічні витрати, а ще й з редакційних та видавничих (авторські гонорари, розроблення оригінал-макетів, художні та редакційні витрати). Вказані витрати щодо кожного підручника розподіляються на загальний наклад (тираж, обсяг) підручників, що закуповується, тобто чим менший тираж, тим більший відсоток витрат у загальній вартості підручника».

Нагадаємо, перевірка Рахунковою палатою ситуації з виданням підручників Міністерством освіти в 2010-2011 роках, коли Міністерство очолював Дмитро Табачник, виявила наступне. Видавництва, яким Мінсовіти замовляло видання підручників, замовляли поліграфічні послуги харківському ТОВ «Побутелектротехніка» Михайла Шифріна. Після цього компанія замовляла друк в реальних типографіях, залишаючи собі 60-85% від загальної суми виділених міністерством коштів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus