USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

ДБР затримало підприємців, які продавали військовим яйця по 17 гривень

2 Лютого 2023 14:40
Державне бюро розслідувань затримало підприємців, які продавали військовим яйця по 17 гривень. До схеми причетні 5 людей: представники підприємств-постачальників і військові, які відповідають за забезпечення однієї з військових частин. Також затримали військового, який вів чорну бухгалтерію махінаторів.

Про це ДБР повідомило 2 лютого.

«Особлива увага приділяється забезпеченню продуктами харчування, оскільки тут, на думку злодіїв, найпростіше «сховати кінці в воду» – продукти можна «списати», «з’їсти на папері». Одним з таких епізодів є діяльність фірм, які, серед іншого, постачали яйця за завищеними цінами для Міноборони. Вигадували махінатори й інші схеми – до фінансово-господарських документів вносились неправдиві дані щодо отримання військовою частиною продуктів на свій склад, коли насправді нічого не поставлялося. Потім «віртуальні» продукти «списували» – начебто їх спожили солдати», – йдеться у повідомленні.

Сума встановлених збитків державі від діяльності цієї групи перевищує 4,6 мільйона гривень. «Зекономлені» кошти, які перераховувало Міністерство оборони України на рахунки, учасники схеми ділили між собою.
Затриманим готують повідомлення про підозру та клопотання про обрання запобіжних заходів у вигляді тримання під вартою. Попередня кваліфікація кримінального правопорушення – ч. 5 ст. 191 КК України (Привласнення чи розтрата чужого майна, яке було ввірене особі чи перебувало в її віданні, вчинені в особливо великих розмірах).

21 січня журналісти видання ZN.ua звинуватили Міністерство оборони в закупівлі продуктів харчування за завищеними в кілька разів цінами. У матеріалі йшлося, що ціни на продукти втричі більші за роздрібні в київських супермаркетах (яйця по 17 гривень за штуку). Угоду вартістю 13,16 мільярда гривень уклали 23 грудня 2022 року. Ідеться про забезпечення харчуванням військових частин, дислокованих у Полтавській, Сумській, Київській, Житомирській, Чернігівській та Черкаській областях.

23 січня міністр оборони Олексій Резніков особисто відповів на ці закиди, зокрема він пояснив, що Міноборони купує не окремі продукти, а комплексну послугу – забезпечення харчуванням. Міністр пояснив, що ціни у восьми постачальників різні, так само як і в мережах супермаркетів, бо кожен має свою спеціалізацію та власне виробництво певної групи товарів. Ціни на продукти аналізують спеціальні експертні установи.

24 січня стало відомо, що заступник міністра оборони Вʼячеслав Шаповалов, який відповідав за тилове забезпечення ЗСУ, подав у відставку. Згодом міністр оборони Резніков анонсував зміни в харчуванні Збройних сил України – ідеться про гнучку, але уніфіковану систему меню.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Тепер Показати IP 2 Лютого 2023 15:09
"пояснювачу" треба застрілитись...
Анонім Показати IP 2 Лютого 2023 15:33
не продавали, а Міноборони погодилося купити саме по зазначеній в договорі ціні.
Попкорн Показати IP 2 Лютого 2023 15:52
ще осталось затримати тих хто їв яйця!
Лучанин Показати IP 2 Лютого 2023 17:06
А дехто просто звільнився, а інший нічого не знав.
Радувець Ларіса Показати IP 2 Лютого 2023 17:13
Брехня на брехні!
1 Показати IP 2 Лютого 2023 19:49
А скільки ще всього міноборони придбало за завищенами цінами, то про це мовчать, бо не прозвучало по змі, так би було і з яйцями, якби не журналісти. Це ж стільки коштів крадеться в ЗСУ на які б можна було і дрони купити і авто ітд, однак для чого, якщо люди на це все скидаються.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus