USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Україна втрачає нафту: що пов’язує Єремеєва з «сім’єю» Януковича

5 Травня 2014 15:45
Бандитське відкачування нафти із нафтопроводу у Слов'янському районі, де його, нібито, контролювали сепаратисти, припинили цього тижня охоронні підрозділи.
З цього приводу порушили кримінальну справу. Слідчі не виключають, що стежка приведе до злочинних покровителів у Києві, йдеться у сюжеті ТСН.

Нафта, яку справедливо назвали чорним золотом, приносить шалені бариші, і тому будь-яка влада ревно оберігає підступи до такого ресурсу. Однак оточення Віктора Януковича не оберігало, а обкрадало нафтовий ринок. Стосунок до так званої сім’ї екс-президента, як з’ясувалося, має і нардеп від Волині Ігор Єремеєв.

"Завдяки неповній сплаті податків і зборів повз органи контролю минулого року, позаминулого року проходило щонайменше мільйон - півтора мільйони тон бензину й дизельного палива. Зазвичай втрати держави від таких оборудок обчислювалися мільярдами гривень… 4-7 млрд щорічно", - повідомив експерт ринку нафтопродуктів Генадій Рябцев.

Нагадаємо, Україна має унікальний шанс не лише знайти шалені гроші, які витягла з бюджету попередня влада, а й повернути їх у казну. Мова - про десятки мільярдів доларів - ці кошти могли б стати справжнім порятунком української економіки, яку зараз реанімують кредитами.

Так, один із найвідоміших гравців на енергетичному ринку Дмитро Фірташ нині перебуває під арештом австрійської поліції. За створення корупційних схем йому загрожує до 50 років ув'язнення і конфіскація всього багатомільярдного майна.


Менш відомим є один з його партнерів, Ігор Єремеєв, який, схоже, вирішив позмагатися за сумнівну популярність.
Сьогодні пройдисвіти користуються тим, що у правоохоронців банально не доходять руки до повного припинення нафтових крадіжок. Схеми викриває громадськість та періодичні скандали у ЗМІ.

Про одну з таких схем крадіжки державної нафти розповіла державна корпорація "Укртранснафта", яка керує магістральними трубопроводами країни. «Така злочинна група була організована структурою "Контініум" народного депутата Єремєєва, представники якої купили рішення суду в 2012 році, Рівненського господарського суду, і приїхали в березні цього року з постановою слідчого про те, що я зобов'язаний нафту, яка знаходиться в нафтопроводі між Снігурівкою і херсонським заводом, державну нафту, викачати на херсонський завод. Нібито як речовий доказ, який має зберігатися на єремєєвському приватному заводі", - повідомив голова правління "Укртранснафти" Олександр Лазорко.

Мова - про 40 тис. тонн нафти. Заради запуску власного нафтопереробного заводу у Херсоні власник системи автозаправок WOG готовий зайти далеко.

"Мені не соромно говорити, що я хочу зробити реконструкцію Херсонського нафтопереробного заводу. Ми зробили проект, заплатили за ліцензії. В умовах такої глибокої кризи залучити іноземні кошти для реконструкції дуже складно... Це нафта, яка належала Херсонському нафтопереробному заводу", - заявив, своєю чергою, Ігор Єремеєв.

Він належить до тієї групи бізнесменів, які з дозволу сім'ї фактично не мали обмежень в Україні і правила гри визначала самі. Власне, своїх стосунків з одіозним Дмитром Фірташем він і не заперечує. Відроджувати таким чином Херсонський НПЗ вони мали намір разом.

"Ми не домовилися з Фірташем, але розмови такі велися. І вони б, напевно, зараз велися, якби його не арештували", - зізнався Єремеєв.

Арешт і втеча колишніх керівників тіньових схем для декого виглядає не закінченням корупційної історії, а лише жирним вільним місцем.

"На жаль, зараз відбувається ротація керівників цих схем і вони знову починають задіюватися вже попри всі заяви керівників контрольних структур і правоохоронних органів. За таких високих цін, які ми маємо сьогодні на нафтопродукти, діяльність не лише корупційна, але й кримінальна на цьому ринку стає більш привабливою", - зауважив Рябцев.

Цінова змова на бензиновому ринку, де у WOG виявилися найвищі цінники, вже зацікавила Антимонопольний комітет. Він оголосив про розслідування картельної змови.

Найгірше полягає в тому, що в умовах збройного конфлікту нафтомахінатори не просто хотіли нажитися на бензині із системи трубопроводів - вони показали, як це зробити, зловмисникам на бунтівних територіях країни. А це вже - питання національної безпеки. Так, на землях східних областей знаходяться сотні кілометрів нафтопроводів, у яких зараз 675 тис. тонн сирої нафти. Територію частково контролюють навіть не сепаратисти, а просто бандити. Уряд визнає ризики втрати нафти.

Самі ж нафтовики давно б'ють у дзвони. "Де трубопровід проходить поряд зі Слов'янськом, де відбуваються ці сепаратистські рухи, коли поруч з моїм НПС знаходяться блокпости з сепаратистами, обслуговуючий транспорт там їздить... Ми протягом тільки останнього тижня виявили сім врізок на тих ділянках, з відводами. Один відвод був до 4 км. Тобто там складна сьогодні, дуже криміналізована ситуація", - розповів голова правління "Укртранснафти" Лазорко.


Щоб не втратити українське чорне золото і щоб воно не дісталося злочинцям, "Укртранснафта" запропонувала уряду термінову відкачку сировини з конфліктних регіонів.

"Технологічну нафту викачати або в наші резервуарні парки, або направити на переробку в Кременчуцький нафтопереробний завод. І ці нафтопродукти, ми запропонували, щоб сама держава і розподілила: чи на потреби сільського господарства, як це пропонувалося на нараді у прем'єр-міністра, чи Збройним силам і Національній гвардії, які саме сьогодні не мають гроші на придбання пального", - зауважив Лазорко.

Поки уряд думає, втрати нафти оцінюють уже в тисячі тонн. Її переробляють на підпільних мінізаводах, так званих чеченках, і контрафактно продають готове пальне. Скільки це триватиме, наразі не скаже ніхто, бо навар осідає не лише в бандитських кишенях, а й в шухлядах столичних нафтових лобістів.

За їхніми плечима весь час майорить постать Януковича, а точніше його мільярдні тіньові схеми. Саме їх існування у газовій галузі, теж за посередництва Фірташа, привело країну до енергетичної колапсу.

Зазначимо, що тепер Україні варто не потрапити ще й у нафтову пастку, яку для неї готують зухвалі бізнесмени.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
лпдмуа а простише и Показати IP 5 Травня 2014 15:48
а що повязуе бандитів КРОВ и Гроші : чим більше крові тим більше грошей чи чим більше грошей тим більше крові такий зараз бізнес в посрадянський краінах а на десерт шахрайство
Анонім Показати IP 5 Травня 2014 15:54
континіум це фірма в якої звичка красти вища за будь які цінності!відмивати ПДВ І не повертати кредити це основні статті їхніх доходів!
павло Показати IP 5 Травня 2014 16:11
коментар було видалено
Дід Щукар Показати IP 5 Травня 2014 16:50
А хто відповість за відкритий дерибан Луцького спирто-горілчаного комбінау, заводу "Сойне", Луцькводоканалу та Луцьктепла.
Анонім Показати IP 5 Травня 2014 18:43
Хто вже нарешті забере цих наших волинських Єремеєва та Івахіва+ Мартиняка, чи може Гузь і Пустовіт стоять за ними ну і + доблесна свобода з ударом!Ї
Анонім Показати IP 5 Травня 2014 18:44
Розплата близько............. нехайно окупант піде...... небесна сотня не за цих підар.......в гинула і до них дійде ще черга.........
Анонім Показати IP 5 Травня 2014 18:46
і те що яника постигло їм ще здастся варенням.............
Galanin Показати IP 6 Травня 2014 12:28
Чому всі зосередили увагу на Єремеєві та Івахові, давайте подивемось статистику, прийшов Кучма ,присували' Континіум, потім був Ваш чесний Ющенко, той взагалі офіційну 'таксу' ставив, або платиш або відійди в сторону, далі був Янукович (і сім'я) ці зовсім діяли без гальмів, дали команду і СБУ почяло трощіті офіс Континіума, якщо пам'ятаєте відбувалося це в недалекому 2011р., і що ми маємо на сьогоднійший день, прийшла знову 'чесна' влада яку лобіює Тимошенко і почінають обливати брудом як і попередня влада, а чому так відбувається над цім питанням Ви не працювали?, тому що це дуже велика 'ЖАБА' і вони всі звикли бачіти і сприймати владу і бізнес еліту тількі з донбасу, а тут з'явились хлопці із Західного регіону, які доречі вилізли із того самого Західного села і дуже добре стали на ногі, не вони підписували газовий нелегетивний контракт, якій поставив нашу країну на коліна, а були це Тимошенко та Єхануров, і невони знецінювали гривню від 5 до 8, а робили це зновуж такі чесні незаплямовані Ющенко та Стельмах, те саме доречі зараз і Кубів робить, а Ви чомусь цього всього небачіте, і концентруєте свій негатив та увагу на Єремеєві та Івахові, вони хоть щось але роблять для нашого краю, і висловлювати критику невдоволення в їхню сторону це як мінімум некоректно. С повагою Galanin.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus