USD 39.62 39.90
  • USD 39.62 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Україна втричі зменшила закупівлю російського газу

26 Лютого 2014 11:15
Україна знизила закупівлі російського газу майже в три рази. Обсяги закупівель палива 24 лютого скоротилися з 147 млн кубометрів до 28 млн кубометрів газу на добу, повідомило джерело Reuters в газовій галузі.

Виконувач обов'язків міністра енергетики та вугільної промисловості Едуард Ставицький підтвердив виданню "Коммерсант-Украина", що Київ почав менше купувати газу у зв'язку зі скороченням споживання палива в країні через теплу погоду у кінці лютого.

"У ситуації, коли у нас є труднощі зі збором грошей з ринку, а також значна заборгованість за газ перед Росією минулих періодів, ми вирішили купувати менше палива",- сказав він.

Раніше в Міненерго повідомили, що борги України перед Росією становлять ще близько $ 1,62 млрд. Офіційно російський "Газпром" не коментує ситуацію. Водночас джерело в компанії говорить, що скорочення закупівель газу не відповідає раніше досягнутим домовленостям з Україною про зростання поставок.

Зф слів глави міжнародного енергетичного клубу Q-club Олександра Тодійчука, Україна не може купувати більше газу, оскільки в іншому випадку вже в березні у компанії не вистачить грошей для погашення боргу перед Росією.

"І тоді вже з 10 березня нам можуть перекрити газ. Причому врегулювати це питання політично, як раніше, з урахуванням складності моменту буде дуже і дуже не просто", - зазначив Тодійчук.

Тим часом джерело в "Газпромі" каже, що наявність знижки на газ буде залежати від того, хто очолить майбутній уряд. "Звільнивши Юлію Тимошенко, яка підписала угоду від 19 січня 2009 року, Україна ще раз показала, що ці договори були цілком законними, і жодних претензій до них бути не може", - сказали в монополії.

Нагадаємо, що в грудні минулого року президенти України і Росії домовились про знижку на газ.

Таким чином, "Нафтогаз" і "Газпром" підписали додаткову угоду до договору 2009 року про те, що вартість газу для України в I кварталі становить $ 268,5 за тисячі кубометрів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus