USD 39.50 39.82
  • USD 39.50 39.82
  • EUR 39.65 39.95
  • PLN 9.76 9.92

В Україні можуть обмежити продаж та оренду землі

9 Липня 2013 18:34
Обмеження на продаж земельних ділянок для фізичних осіб та на оренду землі для юридичних осіб можуть встановити в Україні.

Про це пише «Комерсант-Україна».

Згідно з документом, фізичним особам заборонять володіти більш ніж 100 гектарами землі. Фізичні особи не матимуть пріоритетне право на купівлю земель, яке буде у держави, місцевих органів влади та Земельного банку.

Щоб придбати ділянку, фізичні особи повинні бути зареєстровані в населеному пункті, розміщеному в радіусі 20 кілометрів від ділянки. А для того, щоб зареєструвати заявку на сайті Держзему, вони повинні подати податкову декларацію і отримати безкоштовну довідку про непорушення переважного права на придбання ділянки. У попередній версії законопроекту необхідно було ще отримання дозволу Держзему.

При повторному відчуженні ділянок діятиме диференційована ставка держмита на посвідчення договорів купівлі-продажу. У перший рік відчуження землі доведеться заплатити 100% від її нормативної грошової оцінки (середній норматив - 20 тисяч гривень за гектар), з другого по десятий рік плата буде знижуватися на 10 процентних пунктів - з 90% до 10% від нормативу. Початкове завірення договору купівлі-продажу коштуватиме не 1% від суми договору, а 1% від оціночної вартості землі.

Юридичні особи, яким з 1 січня 2016 року дозволена лише оренда ділянок, обмежать навіть за площею орендованої землі - 20% площ сільгоспугідь району та 100 тисяч гектарів по всій країні.

У разі закінчення договору оренди орендодавець не зможе перешкодити збору врожаю, а при нанесенні збитку буде компенсувати упущену вигоду в п'ятикратному розмірі.

Проте в законопроекті вже немає норм про перегляд ставок оренди (про підвищення мінімальної планки до 3%) та введення збору на розвиток інфраструктури сільських територій в 1% від нормативної оцінки землі. Ці пропозиції будуть включені в окремий законопроект.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus