USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97

Як домогосподарка з Єнакієвого за швейцарські мільйони судилася

22 Лютого 2018 07:19
Україна може сподіватися на повернення 72 мільйонів франків, заблокованих на рахунках у Швейцарії, пов'язаних з колишнім народним депутатом України Юрієм Іванющенком. Про це DW, коментуючи нещодавні судові рішення у Швейцарії, повідомили в Федеральному відомстві юстиції країни.

"Якщо заблоковані кошти мають кримінальне походження, Україна зможе домагатися їхньої передачі, за умови, що будуть чинні рішення судів", - зазначили у відомстві, відповідаючи на запит DW.

Як випливає з оприлюднених у реєстрі судових рішень Швейцарії документів, суди цієї країни відмовилися розморозити гроші, чого вимагали фірми, пов'язані з Іванющенком, і після кількарічної тяганини нарешті дозволили передати українським правоохоронцям документацію про банківські рахунки і операції, які можуть допомогти розслідувати кримінальні справи проти соратника екс-президента Віктора Януковича. Судові документи, які є у розпорядженні DW, проливають світло на досі невідомі деталі багатомільйонних оборудок у цій справі.

Крізь офшори - до Швецарії

Липень 2013 року. Загадкова багамська компанія трьома траншами переказує на рахунок в одному з банків Цюріха понад 30 мільйонів доларів США. Власниця швейцарського рахунку - домогосподарка з далекого Єнакієвого на Донеччині Ірина Іванющенко. Бенефіціари рахунку - її діти. Кошти потрапили до Швейцарії, як зазначено в одному з рішень швейцарських судів, через заплутане хитросплетіння офшорних фірм і рахунків. Звідки ж у домогосподарки десятки мільйонів доларів?
Юрій Іванющенко перебуває у розшуку з грудня 2014 року

Ключем до розгадки може бути чоловік Ірини Юрій Іванющенко. Принаймні, так вважають правоохоронці в Україні і Швейцарії, де проти колишнього депутата Верховної Ради вже кілька років розслідуються кримінальні справи. 2014 року Генеральна прокуратура України відкрила кримінальну справу за підозрою у незаконному збагаченні на 72 мільйони швейцарських франків. Екс-депутату від Партії регіонів висунули підозру в організації заволодіння державними коштами, отриманими Україною від продажу квот Японії на викиди парникових газів згідно з Кіотським протоколом.

За лаштунками "кіотської" справи: дружина і донька-співачка

Навесні 2013 року підконтрольні дружині Юрія Іванющенка фірми отримали від держави без тендера багатомільйонне замовлення на утеплення шкіл та інших об'єктів соціальної інфраструктури за кошти, отримані від міжнародних партнерів в рамках Кіотського протоколу. Український Центр протидії корупції у своїй заяві про злочин, поданій 2014 року, наголошував, що утеплення підконтрольними Іванющенкам фірмами проводилося неякісно або взагалі лише на папері. Компанії, які виконували роботи, відкидають ці звинувачення.

За кілька місяців після отримання фірмами Іванющенків "кіотського" замовлення, влітку 2013 року, через мережу офшорних фірм, підконтрольних Ірині Іванющенко, мільйони невідомого походження опинилися у Швейцарії. Інформація про рух коштів на рахунках Ірини Іванющенко може бути важливою для українських слідчих. Зрештою, дружина екс-депутата має прямий стосунок до "кіотської" справи. Через інвестиційний фонд "Нові технології" та британську компанію Goodlight Capital Limited вона була співзасновницею компанії "Карпатибудінвест", яка фігурує у "кіотській" справі.

Частку компанії Rollexa Limited, яка була останньою ланкою у цьому ланцюгу підставних фірм, за даними британського реєстру, мала і донька Іванющенків Даяна (Яна). Іванющенко-молодша з 2013 року проживає у США, де під псевдонімом Ivy Lane намагається втілити свою мрію - стати поп-зіркою.

Невдовзі після відкриття кримінальної справи проти Юрія Іванющенка Rollexa Limited, якій належали 50 відсотків Goodlight Capital Limited, була ліквідована, а її частку переформили на інші підставні фірми.

Швейцарські позови дружини Іванющенка

Адвокати фірм Іванющенків запевняють, що гроші, заблоковані у Швейцарії на рахунках Ірини Іванющенко, не мають стосунку до "кіотської" справи. Іванющенки домагалися розмороження 72 мільйонів франків у швейцарських банках і відмови від надання Україні правової допомоги у справі. Головний аргумент адвокатів: кримінальна справа в Україні безперспективна, фактично не розслідується і взагалі вже давно мала бути закрита. Захист посилається на низку судових рішень в Україні, зокрема на рішення Солом'янського суду Києва від 27 січня 2016 року. Київський суд на вимогу адвокатів Юрія Іванющенка своєю ухвалою зобов'язав ГПУ протягом трьох днів "вжити заходів для закриття кримінальної справи". Адже на той момент, більш як за рік розслідування, генпрокуратура не спромоглася до жодних слідчих дій. Саме з такою аргументацією у листопаді 2017 року Юрій Іванющенко виграв справу у Суді ЄС, і його постфактум викреслили з санкційного списку 2015 і 2016 років.

Утім, швейцарські судді не пристали на вимоги, які "спрацювали" у Суді ЄС. Вимоги Іванющенків спершу відхилив Федеральний кримінальний суд, а згодом і остання інстанція - Федеральний суд. Рішення датовані, відповідно, 30 жовтня і 17 листопада 2017 року. Однак оприлюднені у реєстрі судових рішень Швейцарії вони були лише декілька тижнів тому.

Як повідомило DW Федеральне відомство юстиції, наприкінці листопада - після того, як суди відхилили вимоги Іванющенків - Швейцарія передала українським правоохоронцям документи щодо банківських рахунків.

Союзники у владі

Як зазначено у рішенні Федерального суду у кримінальних справах, Швейцарія вирішить долю заморожених коштів Іванющенків після того, як українські суди остаточно спростують або підтвердять незаконне походження виведених у швейцарські банки коштів. Кошти, як постановило Федеральне відомство юстиції Швейцарії, будуть розморожені лише у тому разі, якщо Генеральна прокуратура України повідомить швейцарську сторону про неможливість доведення справи до судового вироку.

Громадські антикорупційні активісти вже не раз висловлювали побоювання, що заморожені за кордоном кошти Іванющенків ніколи не повернуться в Україну через "саботаж влади". Підтвердженням таких побоювань, на думку критиків, стало зняття Юрія Іванющенка з санкційного списку ЄС. Вочевидь, колишній близький соратник Віктора Януковича має зв'язки і в нинішній владі.

Свідченням цього, зокрема, став нещодавній виступ депутата від правлячого БПП Олега Недави на захист Іванющенка.

До обрання до парламенту Недава працював заступником директора компанії "Карпатибудінвест" - однієї з компаній, які звинувачують у розкраданні "кіотських" коштів. Вихідець з Єнакієвого назвав усі звинувчення на адресу Іванющенків наклепом і пообіцяв допомогти землякам "домогтися правди".
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus