USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Як волинянам уберегтися від шахраїв, які «полюють» на банківські картки

4 Грудня 2014 16:29
Інтернет-шахраїв дедалі більшає, – наголошують правоохоронці Волині. Втім, кажуть, що уберегти себе від злодіїв можна, якщо дотримуватися певних правил.

Про це йшлося під час зустрічі представників УМВС України у Волинській області зі студентською молоддю у Луцькому національному технічному університеті вчора, 3 грудня.

Як розповів заступник начальника слідчого управління УМВС України у Волинській області, полковник міліції Іван Поторась, перший зафіксований злочин на Волині, коли з банківської картки поцупили гроші, трапився в Ківерцях в 2010-му році. Тоді гроші з картки, яку вставили у банкомат, - перерахували в Англію.

«Зараз вже починають з’являтися крадіжки грошей з банківських карток у селах. От, був випадок, коли жінка в Турійському районі продавала копачку за 2,5 тисячі гривень через інтернет. В неї не було своєї картки, тому вона дала номер сусідки. Потім шахраї вкрали з рахунку 5 тисяч гривень. Схема працює так: Василина виставляє свою весільну сукню на продаж в інтернеті й дає свій мобільний номер. До неї дзвонять і питають, на який рахунок скинути гроші. Далі кажуть, що надіслали кошти, які ніхто не надсилав, щоб вона пішла в банкомат перевірила. Дзвонять нібито з банку і кажуть що гроші є. Проте ще просять назвати певні цифри картки, щоб їх переказати. Так відбувається крадіжка», - розповідає Іван Поторась.
Він наголошує, що уберегтися від шахраїв можна, навіть, якщо робити купівлю-продаж через інтернет. Зі слів міліціонера, для цього необхідно створити окрему картку в банку і через неї здійснювати грошові операції. Проте, каже, в жодному разі не можна використовувати для цього зарплатну чи накопичувальну картки.

Зі слів правоохоронців, таких злочинців важко знайти, та й покарання для них відносно - мізерне.

«В українському законодавстві є прогалини, що ускладнюють нам роботу. Окрім того, ми відчуваємо небажання банківських установ до швидкої співпраці. Якщо ж ви стаєте жертвами обману, то потрібно звернутися в правоохоронні органи й написати заяву. Далі ми її реєструємо, пишемо клопотання, ідемо в суд, відправляємо запит в центральний офіс банку, в якому ви обслуговуєтесь і чекаємо чергу. Уся процедура само по собі - дуже довготривала. Окрім того, черги можна чекати до 30 діб. Далі ми їдемо в область, де заходиться центральний офіс банку, чекаємо два дні, щоб взяти інформацію по рахунку. Якщо картка зареєстрована не на якогось наркомана, то знаходимо особу. За цей не тяжкий злочин може бути штраф 800 гривень чи умовно. Правопорушника відпускають», - пояснює начальник управління карного розшуку УМВС України у волинській області, полковник міліції Геннадій Єпіфанович.
Як інформують волинські міліціонери, цього року, за 11 місяців, зареєстровано 598 шахрайств усіх видів, розкрито - 162.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Поціновувач Показати IP 4 Грудня 2014 19:07
Яка стаття!!! Відчувається рука майстра!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus