USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Знайти роботу на заході України простіше, ніж на сході

4 Лютого 2009 14:49
Знайти роботу на заході України простіше, ніж на сході. Про це свідчить огляд ринку праці в регіонах держави, оприлюднений на www.Job.ukr.net, – повідомляють 4 лютого «Волинські Новини».
Північ і захід України: Найбільшим попитом серед фахівців на заході України залишаються торгові представники та менеджери з продажу послуг. Як і раніше, великий попит на страхових й рекламних агентів та ріелторів. Але, на жаль, мало хто з працедавців пропонує фіксовані зарплати. Для того, щоб привернути людей, компанії обіцяють фахівцям підвищені відсотки від продажу послуг. Наприклад, менеджерам із залучення індивідуальних клієнтів ПриватБанку за продаж страхового поліса ОСГПО пропонують бонус у розмірі 10%, КАСКО – 15%, страхування майна, особисте страхування – 20%.
Крім менеджерів із продажу товарів і послуг, в Львові і Житомирі зріс попит на головних бухгалтерів. Збільшилися також їхні зарплати: за останній місяць – з 2,9 тисячі гривень до 3,2. Втім, вимоги до цих фахівців також посилилися. Майже у всіх компаніях потрібне знання іноземних мов, часто не тільки англійської, а й польської чи німецької. До того ж працювати бухгалтерам нерідко доводиться без помічників.
У той же час претендентів у містах Західної України найбільше серед представників робочих спеціальностей: каменярів, малярів, паркетників і покрівельників. У зв’язку з кризою будівельної галузі багатьом українцям, що виїхали на заробітки до Європи, Києва і Москви, довелося повернутися, але знайти роботу тут не менш проблематично». Одночасно росте кількість претендентів серед юристів, фахівців із кадрів, а вакансії на ці спеціальності публікуються рідко.
Схід: У середині осені багато металургійних і хімічних комбінатів оголосили про скорочення, відправили людей у відпустку за свій рахунок або пішли на зменшення робочого тижня. Це спровокувало зростання безробіття в Донецьку, Маріуполі, Макіївці й інших промислових містах Східної України. Знизився також середній дохід працівників промислового сектору, і це змусило людей шукати нові шляхи заробітку. Звільнені були готові трудитися за невеликі гроші, що привело до загального зниження заробітних плат серед робочих спеціальностей.
У Харківській і Луганській областях росте безробіття серед фахівців із ремонту квартир, гіпсокартонників, а також всіх категорій будівельників, оскільки більшість об\'єктів, що зводяться, в цьому регіоні заморожені. Безробітними залишилися багато маркетологів, кадровики і програмісти. Високим залишається попит на головних бухгалтерів, страхових і торгових агентів. Топова вакансія – менеджер із продажу колекторних послуг.
Південь, центр: Найважче знайти роботу на півдні і в центрі України, зокрема, в Одесі, Миколаєві і Херсоні, Ілічівську, а також невеликих містах цих областей. Унаслідок кризи було звільнено багато співробітників портів, працівників транспортної галузі і водіїв. Тому саме вони є лідерами серед претендентів в Одеській області. Шукають роботу також представники робочих спеціальностей та інженери, але зростання кількості їхніх резюме за останній місяць не можна назвати масовим, оскільки звільнень у промисловості було менше, ніж на сході. Більшість підприємств обмежилися лише зниженням зарплат у середньому на 10-20% і фіксацією ставки у гривні.
Також під скорочення потрапили програмісти, в основному фахівці з С++ і Java. Річ у тому, що декілька іноземних компаній, що спеціалізуються на IT, восени закрили свої українські представництва. Українці, які працювали в них, були звільнені. З цієї ж причини скоротили велику кількість перекладачів. Також зростає кількість резюме менеджерів зовнішньоекономічної діяльності, економістів, фінансистів із малим досвідом роботи.
У Сімферополі, Севастополі, Одесі і Херсоні, затребуваними залишаються фахівці із продажів. Але, на відміну від західних регіонів, популярністю користуються також начальники відділів збуту, аудитори, фінансові контролери, консультанти і директори.
Довідково:
Статистика вакансій і резюме в регіонах України з 1 по 20 січня 2009 року (за www.Job.ukr.net).
                          Вакансіі Резюме
АР Крим                 954    432Вінниця                 516    159Дніпропетровськ    2282   1205Донецьк               2717   1485Житомир              460     169Запоріжжя            884     488Івано-Франківськ   471     204Київ                    39800   72644Кіровоград           365     61Луганськ             532     325Луцьк                 316     45Львів                  2263   848Миколаїв             589    294Одеса                2837   3358Полтава             552     224Рівне                 732     101Суми                 313     131Ужгород            334     57Харків               1803    1177Херсон              335     142Хмельницький    587     167Черкаси            645      255Чернігів             332      162Чернівці            305      66
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus