USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Китайські конкуренти витісняють українську металургію. Доля економіки України

25 Грудня 2013 09:50
Економіка України падає вже п'ять кварталів поспіль, і уникнути зниження реального ВВП в нинішньому році також навряд чи вдасться. "Швидше за все, невелике падіння буде спостерігатися і в I півріччі. Очікувати швидкого економічного підйому не варто - зростання ВВП в 2014 році складе 1,1%",- повідомив виданню "Коммерсант-Украина" керівник аналітичного департаменту SP Advisors Віталій Ваврищук, - інформує ТСН.

Більш оптимістична головний економіст ІК Dragon Capital Олена Белан. "Хоча реальне відновлення економіки почнеться лише з середини року, в I півріччі ми вже не побачимо спаду - його замінить нульове або близьке до нуля зростання ВВП",- сказала Белан. Основним стимулом зростання української економіки в 2014 році має стати обіцяне російським президентом Володимиром Путіним зняття обмежень на експорт на ринках країн Митного союзу. Без цього зростання ВВП міг бути ще нижчим - 0,6%, говорить Віталій Ваврищук. Кабмін прогнозує 3%-ий ріст. Крім того, зі слів експертів, на зростання економіки незначно вплине підвищення світового попиту на метал - поки ще основного продукту українського експорту (22,9%). "Як очікується, поступове відновлення світового попиту на метал почнеться вже з наступного року, і в цілому за рік він зросте на 3%. Однак українських металургів витісняють китайські конкуренти, тому зростання виробництва сталі в країні буде меншим - на рівні 1-2%",- зазначив аналітик компанії Eavex Capital Іван Дзвінка.

Водночас, ситуацію в сільському господарстві важко спрогнозувати. Його високі темпи зростання вже другий рік поспіль утримують ВВП від більшого падіння. "Продовження такого зростання третій рік поспіль малоймовірне. Швидше за все, обсяги сільського господарства будуть на рівні або трохи вищі показника 2012 року, тобто вони будуть нижчими, ніж у нинішньому році", - пояснив аналітик Української аграрної асоціації Мар'ян Заблоцький.

Експерти зазначають, що основними драйверами економіки повинні стати машинобудування і хімічна промисловість. Ще одним фактором виходу економіки з кризи має стати прискорення зростання внутрішнього попиту. Між тим, однією з головних загроз для економіки фахівці називають зростання соціальних витрат. Обіцяні Путіним гроші дозволять профінансувати всі заплановані соцвиплати, однак підвищення бюджетного дефіциту лише переносить проблеми української економіки на 2015-2016 роки. "Російський кредит знімає з порядку денного розмови про обвал гривні і можливий дефолт країни. Однак якщо ці гроші будуть витрачені на соціальні виплати без модернізації системи держфінансів, то через час ризики можуть виявитися більшими, ніж були недавно",- сказала Олена Белан.

Варто також зазначити, що внутрішні чинники, такі як: посилення податкового тягара, корупція і рейдерство - також будуть стримувати зростання ВВП.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus