USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Білорусь нищить Шацькі озера: гордість Волині йде під землю. ВІДЕО

30 Липня 2013 12:51
Шацькі та ратнівські озера можуть зникнути з карти України. Поліським перлинам загрожує Хотиславський кар’єр, розташований поруч із кордоном у сусідній Білорусі. Там, неподалік улюблених місць відпочинку українців, поляків і білорусів видобувають будівельний пісок.

Рівень води в найближчих до білоруського кордону озерах знизився в середньому на півтора метри - констатують українські вчені, котрі стежать за ними понад 10 років, - інформує ICTV.

Причину бачать у 15-метрових кар’єрах, з яких білоруси видобувають кварцовий пісок. А в планах – буріння крейди, і ці роботи сусіди можуть розпочати за кілька років.

Шацькі водойми - карстового походження, кажуть українські екологи. Тут є порожнини. Якщо білоруси при розробці крейди не подбають про природоохоронні заходи, озера підуть під землю. Або ж у бік Хотиславського кар’єра.

ЧИТАТИ ЩЕ: ТРИ БІДИ СВІТЯЗЮ - КАНАЛІЗАЦІЯ, СМІТТЯ, КАНАЛ

У 90-х роках в інвестпланах білорусів передбачалися такі природоохоронні заходи. Нині від них відмовилися - через брак грошей. Тож Україна веде переговори та обмінюється звітами про стан озер і рівень води у них.

«Сьогодні ніякої загрози Хотиславського кар’єру, природі національного парку, водним ресурсам Волині немає. Білоруська сторона як зацікавлена сторона також проводить свої моніторинги. І їхні спостереження направляються також нам, і ми їх вивчаємо, аналізуємо», - каже заступник голови Волинської ОДА Віталій Карпюк.

Якщо негативний вплив білоруського кар’єру на українські озера стане відчутним – сусіди обіцяють роботи призупинити. На це сподіваються волинські чиновники і не дуже переймаються майбутнім улюбленого місця відпочинку десятків тисяч туристів. Нині проблему визнають лише екологи.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
adm ratne Показати IP 30 Липня 2013 13:57
Чому і вже не перший раз Ратнівський район Ви друкуєте з маленької літери....???
ИМЕЮ МНЕНИЕ Показати IP 30 Липня 2013 14:41
Во гады эти белорусы - такой курорт хотят уничтожить изверги
Патріот Показати IP 30 Липня 2013 17:19
Говориться про це роками. І лоху зрозуміло: Волинь вище від Бвлорусі. Значить вода піде туди. Але тоді гавкати буде пізно. Але... На вік наш хватить. А для дітей-внуків - будемо розказувати, яке було гарне озеро. А де поділося - що жила-була байдужість, яка опиралася а досліди. Які в жопу досліди, коли обладнання вимірювальне заросло травою, ще часів СРСР. Хтось ті труби перевіряв? А по них слідкують. Природа не терпить такої байдужості. Треба піднімати народ. Та й журналісти, агов, щось кажіть. Чого, як в рот , води понабиради.АйСіТіВі показує, а ми ? "Аверс" вперед, атю. Ви ж правдоборці.
Корінний лучанин до Патріот Показати IP 30 Липня 2013 22:36
Я теж такої думки, про що й раніше писав! Але це питання журналісти знову отут на сайті висвічують та вже котрий раз!!! А про дії МІСЦЕВОЇ ВЛАДИ ТА ТІЄЇ ЩО В КИЄВІ НІ МУР-МУР! ДЕ РЕАКЦІЯ ВОЛИНСЬКИХ ДУПУТАТІВ у ВРУ? ТУТ ПОТРІБНІ КОНКРЕТНІ ДІЇ ВЛАДИ,ЯКУ МИ ОБИРАЄМО! ЩЕ НАСТУПИТЬ ЧАС РОЗПЛАТИ!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus