USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97

Через чергу на Еверест вже загинули 10 альпіністів

26 Травня 2019 16:11
На найвищій точці планети, горі Еверест, утворилася величезна черга з туристів. Через хорошу погоду на пік ринули одразу дві багатолюдні експедиції і тепер у корку стоять понад 200 осіб. Через виснаження від початку травня на горі вже загинули 10 туристів.

Черга на Евересті утворилася тому, що період, коли гору можна підкорити, доволі короткий – це кілька днів наприкінці квітня – на початку травня. Хмар над Еверестом в цьому сезоні немає кілька днів, тому багато альпіністів хочуть підкорити гору саме в цей час, передає 24 канал з посиланням на AFP.

Зараз альпіністи стоять в так званій «зоні смерті», на висоті понад 8 тисяч метрів, де повітря дуже розріджене.

Останній смертельний випадок зафіксували у суботу, 25 травня. Загинув 44-річний громадянин Великобританії Робін Хейнс Фішер. Чоловік помер через 45 хвилин після того, як підкорив вершину.

«Гіди намагалися допомогти йому після того, як він упав за 150 метрів від вершини під час спуску», – зазначив член експедиції Мурарі Шарма. За його словами, попри усі спроби розбудити Фішера, той залишався непритомним. Провідники зв’язалися з базовим табором через 45 хвилин після того, як чоловік піднявся на вершину Евересту, і підтвердили його смерть.

Так, за цьогорічний сезон на Евересті загинули вже 10 альпіністів. Від 20 травня вершина забрала життя чотирьох осіб з Індії, однієї людини з Непалу, одного громадянина Австрії, одного американця, одного британця та ірландця.

Слід зазначити, що сезон сходження на найвищу точку планети ще не закінчився, а смертельних випадків вже більше, аніж за весь 2018 рік.

Приміром, два індійських альпіністи, 52-річний Калпана Дас та 27-річний Нігал Багван, померли під час спуску з гори 23 травня. Місцевий організатор турів Кешав Паудель повідомив, що Багван «застряг під час пересування більш як на 12 годин і був виснажений».

Черга на Еверест

65-річний австрійський альпініст загинув на північній тибетській стороні Евересту. Індійський та американський альпіністи загинули на горі 22 травня, а ірландського професора Сеамуса Лоулесса, вважають мертвим після падіння з вершини 16 травня.

Окрім того, відомо про щонайменше 2 смертельні випадки на горі у п’ятницю, 24 травня. Про одного загиблого відомо, що це – 56-річний ірландець Кевін Гайнс. Він також помер під час спуску із гори. Його знайшли мертвим у наметі на висоті 7 тисяч метрів.

Перш ніж вийти на фінальний відрізок шляху до вершини, альпіністи змушені проводити час в черзі на пронизливому вітрі. На це йде від 20 хвилин до півтори години.

Черги спричинені тим, що у цьому сезоні погодні умови виявилися гіршими, ніж зазвичай. У великої кількості альпіністів виявилося значно менше часу для сходження. Це й спричинило довгі черги й затори на найважчих для підйому ділянках маршруту, через що люди піддаються впливу смертельно небезпечних атмосферних умов довше, ніж планували.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
??? Показати IP 26 Травня 2019 16:57
Покоряють вершини, геройство своєрідне. Але скоріше грає самолюбство і адреналін.
Таня Строцюк Показати IP 26 Травня 2019 20:14
Людям реально ніфг робити! Гайда Україну піднімати з руїн!
Тор Показати IP 26 Травня 2019 23:41
Підйом коштує від 20 до 60 тисяч доларів. Люди платять гроші щоб померти. Якби підйом був безкоштовний, дорога недорога, можливо і я б туди подерся.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus