USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97

ГПУ оприлюднила відео катувань в одеському СІЗО

22 Серпня 2017 19:38
Через нелюдське поводження із ув'язненими в Одеському СІЗО прокуратура змінила правову кваліфікацію у кримінальному провадженні проти працівників установи з перевищення службових повноважень на катування (ч. 2 ст. 127 КК України). Про це повідомила прес-служба прокуратури Одеської області, інформує Тиждень.

Прокуратура виявила факти вибіркового ставлення працівників установи до деяких утриманих, надання їм преференцій.

Зокрема, після вбивства працівниці СІЗО обшуки та інші заходи проводилися не в усіх камерах. Як повідомили в прокуратурі, до деяких місць утримання арештантів співробітники установи взагалі не заходили та не перевіряли дотримання режимних вимог. Водночас документація, яку отримали слідчі, свідчить про обшуки у всіх камерах та корпусах. У зв’язку із цим розпочато розслідування за фактом службового підроблення (ч.1 ст. 366 КК України).

Зараз слідчі прокуратури проводять обшуки у приміщеннях пенітенціарної установи.

Прес-секретар генпрокурора Лариса Сарган опублікувала відео побиття ув'язнених в Одеському СІЗО.


Крім того, як повідомила Сарган, в одному з кабінетів виявили портрет радянського тоталітарного діяча Фелікса Дзержинського, у зв'язку з цим прокуратура відкрила провадження за ч. 2 ст. 436-1 КК України (пропаганда представником влади комуністичного та націонал-соціалістичного, тоталітарних режимів).

Як повідомлялося, 17 серпня в Одеському слідчому ізоляторі сталося жорстоке вбивство працівниці – частини її тіла та речі виявили у сміттєвому контейнері на території СІЗО. У вбивстві запідозрили 39-річного заарештованого, який перебував у слідчому ізоляторі. Він раніше вже притягувався до кримінальної відповідальності за статтями 187 (розбій) та 115 (умисне вбивство) Кримінального кодексу України. Поліція розпочала кримінальне провадження за п. 13 ч. 2 ст. 115 КК України (умисне вбивство, вчинене особою, яка раніше вчинила умисне вбивство).

Крім того, прокуратура відкрила провадження за фактом службової недбалості та неналежного виконання своїх обов'язків співробітниками СІЗО, унаслідок чого стало можливим скоєння ув'язненим злочину (ч. 2 ст. 367 КК України). Начальника СІЗО В'ячеслава Коваля відсторонили від посади на час проведення розслідування фактів злочинної недбалості співробітників ізолятора.

Крім того, Перевірка представника Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини встановила факти жорстокого поводження з ув'язненими в Одеському СІЗО, після цього прокуратура відкрила провадження за ч. 2 ст. 365 КК України (перевищення влади або службових повноважень, що супроводжувалося насильством, діями, які ображають особисту гордість потерпілого), правову кваліфікацію якого змінила на катування (ч. 2 ст. 127 КК України).

Водночас громадські активісти та родичі ув'язнених стверджують, що після жорстокого вбивства співробітниці пенітенціарної служби на території одеського ізолятора «розпочалися репресії». Мін'юст заявляє, що підтвердження фактів про побиття в'язнів на даний час немає.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
ОГО Показати IP 22 Серпня 2017 20:26
Цілком приємливо для цих покидьків,
таксист Показати IP 22 Серпня 2017 21:08
в17 40 громадянин україни грузин по націнальності розказував по фені які ми покидьки до речі погрожував орально задовільнити якогось порошенка я послухав перечитав кримінально -процесуальний кодекс та рішив піти на пенсію
Ну і що? А вони були Показати IP 22 Серпня 2017 21:25
Це там де тьотку-наглядачку вбили, а потім розчленували?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus