USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Як ЖЕКи обманюють людей. ВІДЕО

23 Травня 2013 15:07
ЖЕКи виселяють українців з їхніх квартир за несплачену комуналку. Яких правил треба дотримуватися, щоб не платити зайвого, та чому квартири забирають лише у простих людей, йдеться в сюжеті «Території обману», - йдеться на ТСН.

За що забиратимуть майно

Наразі ЖЕКівці обіцяють боротися із боржниками більш суворо. Зокрема, вони мають намір конфісковувати за борги по квартплаті майно недобросовісного платника. При цьому обіцяють доволі радикальні засоби стягнення боргів, зокрема проникнення в квартиру без відома господаря та опис його меблів і техніки. Зазвичай - це стаття «крадіжка з проникненням». Але у цьому випадку, стверджують, – опис і конфіскація за борги по квартплаті – все законно.

ЖЕКи «сідають на шию та звішують ніжки»

Журналісти програми поспілкувалися з однією з «жертв» такого інциденту - Ігор теж не платив. До нього пришли без лому, люди в погонах просто написали на папері, що квартира та машина арештовані. «Суд відбувся без мене рік тому, мені не повідомили. Я тільки тиждень тому дізнався про те, що у мене заарештували майно», - говорить чоловік. Він винен 30 тисяч гривень. Однак його квартира - з шикарним ремонтом, а машина - іномарка. Чоловік пояснює, що не платить, не тому що бідний, а тому,що місцевий ЖЕК «сів їм на шию і звісив ніжки».

«Рекомендовані тарифи йдуть до гривні. Вони - від двох до чотирьох разів збільшують тарифи», - зазначив Ігор. А це означає, що за таку ж квартиру він платив би гривень триста п'ятдесят, але аж ніяк не ту суму, яку зазначено у квитанції.

За словами чоловіка, у платіжках вказуються додаткові витрати, серед яких: витрати за лампу, що не світить, світло в коридорі, якого немає вже півроку, вентиляцію з тріщинами, а також газову трубу, яка пуста. А ще господар квартири згадує про заварений сміттєпровід, через який доводиться гуляти до сусіднього під'їзду, бо смітника і на вулиці немає. Щоправда, за стоянку заарештованого авто платити поки що не треба.

Як не платити більше

Щоб не платити зайвого, слід дотримуватися декількох правил. Наприклад, не підписувати договір, якщо ви вважаєте, що ціни на послуги завищенні, а вимагати перерахунку. Якщо послуга зазначена не точно, наприклад «додаткові витрати», вимагати пояснень, за що конкретно платити, навіть до копійки. Інакше, слід наполягати на виключені цієї послуги. Якщо ж приходять листи з погрозами суду – не треба перейматися, адже це просто тиск. Справи з малим боргом, десь до 10 тисяч, суди, здебільшого, не розглядають.


Чому квартири забирають лише у простих людей, журналісти дізнавалися, відвідавши будинок, де проживає один із народних обранців.
День назад в будинку вивісили списки боржників, серед яких був Владислав Валентинович Лук'янов, можливо, він тезка відомого народного депутата. Проте журналісти зіткнулися з невеличкою проблемою – списки вже прибрали. На людину, прізвище та ім'я якої співпадає з відомим депутатом, зареєстровані в квартирах під номером 42 і 43, проте там сказали, що Лук'янов не має ніякого стосунку до квартир. Крім того, як стало відомо, ще дві квартири - 50 і 78 – також зареєстровані на людину з прізвищем депутата. Загальний борг за чотири оселі сягає понад 11 тисяч гривень. В інших квартирах журналістам взагалі не відкрили.

Та от люди в камуфляжі були більш говіркими. «Це його офіси. Ну що ви хочете, щоб я сказав? Бачив пару раз заїжджав», - говорить місцевий охоронець. І людина, каже, він хороша. Ну, не заплатив, таке з кожним може бути, але ж не кожного можна виселити. Тутешній охоронець вірить, що людина, так схожа на депутата Лук'янова, обов'язково розрахується з боргами. Ігор теж вважає себе людиною чесною, та платити не збирається, поки не переглянуть його тариф. Компанія зі стелі бере цифри, переконаний чоловік, і пише їх у його квитанцію:
«Це приватний ЖЕК, який заробляє на нас гроші. Вони не мають з нами угод. Вони відмовляються їх підписувати».

Начальники ЖЕКів навіть торгуються

Програма «Території обману» провела власне розслідування, за що платять мешканці цього будинку. Журналісти пішли в приватний ЖЕК, який, як виявилося, знаходиться на іншому кінці міста. Ледве знайшовши директора ЖЕКу, журналісти прикинулися ріелторами, які готові погасити частину боргу, щоб потім викупити квартиру Ігоря. Проте директор всіх вразив – він почав торгуватися: «Я зацікавлений тільки в тому, що в нього ще є борги. 26 тисяч по суду. І там ще є. От якби він ту частину заплатив. Я готовий з ним договір підписати». Замість виставлених 35 тисяч, він готовий був позбутися мешканця всього за 26. Таким чином, директор ЖЕКу торгується встановленим законним тарифом.

Зазначимо, лише за минулий рік маємо 97 справ, в яких порушили права економічної конкуренції. Тобто це 97 ЖЕКів, які з подачі місцевої влади завищували тарифи для населення. Найбільше таких порушень в Запорізькій, Херсонській, Полтавській, Харківській, Хмельницькій областях.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Петренко Марина Показати IP 23 Травня 2013 15:52
Какой ужас творится в под"ездах. в лифтах. Грязь несусветная . В ліфтах совсем не моют.Никого не хотят к ответственності привести.
Хвєдя Показати IP 23 Травня 2013 16:32
Чисто не там де прибирають, а там де не смітять. Починайте з себе і навчайте своїх дітей не смітити, не плювати і.т.д.
))) Показати IP 23 Травня 2013 16:59
жкп не имеют права говорить, что обслуживают дом, если нет договоренности по консенсусу всех совладельцев этого дома. отдельно взятые договора с квартиросъемщиками - филькина грамота.
D до ))) Показати IP 23 Травня 2013 18:36
Це звідки така інформація?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus